rafalogic Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Pleśń ma pewnie milion obliczy, ale czy są jakieś charakterystyczne cechy pozwalające rozpoznać pleśń w butelce. Dziś na butelkach mojej pierwszej warki zauważyłem białe pasemka pływające na wierzchu. Po przechyleniu butelki pasemko osadzało się na ściance, lekko rozmazując. Wcześniej przy powierzchni piwa (w butelkach) pływały okruszki, które okazały się być drobinami drożdży. Jeśli ktoś może mi opisać pleść, a najlepiej ma zdjęcie to będę bardzo wdzieczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Skoro mamy pomagać to też proszę o pomoc. Zrób zdjęcie i napisz jakie jest w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2010 Pleśń ma pewnie milion obliczy, ale czy są jakieś charakterystyczne cechy pozwalające rozpoznać pleśń w butelce. Dziś na butelkach mojej pierwszej warki zauważyłem białe pasemka pływające na wierzchu. Po przechyleniu butelki pasemko osadzało się na ściance, lekko rozmazując. Wcześniej przy powierzchni piwa (w butelkach) pływały okruszki, które okazały się być drobinami drożdży. Jeśli ktoś może mi opisać pleść, a najlepiej ma zdjęcie to będę bardzo wdzieczny Czyli jeśli dobrze rozumiem to była swego rodzaju błona na samej górze? Miałem kiedyś takie coś i to była pleśń albo zakażenie. Wystąpiło mi to w 2 czy 3 butelkach. Dodatkowo piwo przy otwarciu wychodziło z butelki. Spróbowałem, i nie czuć było zakażenia. Mimo to je wylałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalogic Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 chętnie bym zrobił zdjęcie, ale jeszcze nie dysponuję aparatem. To coś nie tworzy zwartej błony, najbardziej przypomina zanieczyszczenie na jeziorze (te też pod wpływem prądów układają się w smugi). Piwa spróbowałem i jest ok, żadnego wychodzenia z butelki nie było, wiec się nie martwię. Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Masz jakąś infekcję, nazwę trudno zgadnąć, ale nie ma to znaczenia. Jeżeli piwo jest dobre, to pij, nic trującego nigdy się w piwie nie robi. Wątpię, żeby to była pleśń, ona jest za delikatna, żeby rosnąć w zakapslowanej butelce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi