Skocz do zawartości

Dodać laktozy do Oatmeal Stouta?


Cetlino

Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 15.07.2016 o 11:17, Cetlino napisał(a):

Potrzeba wtedy dodać też cukier?

 

Jaki cukier, po co?

 

EDIT:

 

Kolega wyżej mnie ubiegł ;)

Edytowane przez jkx6
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.07.2016 o 11:49, Cetlino napisał(a):

Tak chodziło mi o fermentację.

  W dniu 15.07.2016 o 11:24, camilos napisał(a):

Jeśli do refermentacji to tak, i tak trzeba go dodać.

 

Nie tak szybko. Fermentacja i REfermentacja to dwie różne rzeczy. Fermentacje przeprowadzają drożdże w gotowym nastawie, a refermentacja przeprowadzana jest w butelka już po ukończonej fermentacji w celu nagazowania piwa.

 

Cukru do piwa zacieranego generalnie się nie dodaje. Można dodać do kotła jakiś kandyzowany w przypadku piw belgijskich, ale takiego białego rafinowanego raczej nie. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby dodawali.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.07.2016 o 12:17, jkx6 napisał(a):

 

  W dniu 15.07.2016 o 11:49, Cetlino napisał(a):

Tak chodziło mi o fermentację.

  W dniu 15.07.2016 o 11:24, camilos napisał(a):

Jeśli do refermentacji to tak, i tak trzeba go dodać.

 

Nie tak szybko. Fermentacja i REfermentacja to dwie różne rzeczy. Fermentacje przeprowadzają drożdże w gotowym nastawie, a refermentacja przeprowadzana jest w butelka już po ukończonej fermentacji w celu nagazowania piwa.

 

Cukru do piwa zacieranego generalnie się nie dodaje. Można dodać do kotła jakiś kandyzowany w przypadku piw belgijskich, ale takiego białego rafinowanego raczej nie. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby dodawali.

 

Czyli rozumiem, że drożdże "złapią" cukry ze słodów, a laktoza nada słodyczy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że dużo Ci brakuje. Poczytaj wiki i uzupełnij trochę wiedzę o poszczególnych etapach warzenia z zacieraniem.

 

Czy robiłeś kiedykolwiek, jakiekolwiek piwo? Jeżeli nie to wstrzymaj się troszkę z robieniem i doczytaj. A, jeżeli masz już doświadczenie z warzenia z ekstraktów na przykład i chcesz przejść na zacieranie to polecam na początek TO.

 

W skrócie: podczas zacierania enzymy zawarte w słodzie rozcinają skrobie na cukry prostsze które drożdże podczas fermentacji przerabiają na alkohol. Nie trzeba dodawać cukru z zewnątrz,  wszystko jest już w ziarnie. Trzeba to tylko wydobyć przy pomocy temperatury i wody.

 

Co do laktozy to widziałem różne opinie. Jedni twierdzą, że nadaje słodyczy inni, że nie. Jak dla mnie piwo z laktozą ma taki dziwny posmak który sprawia, że mi nie podchodzą takie cuda :( Lecz w zamyśle jest tak jak mówisz, laktoza która jest niefermentowalna powinna nadać słodyczy i ciała piwu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.07.2016 o 12:17, jkx6 napisał(a):

 ale takiego białego rafinowanego raczej nie. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby dodawali.

To jeszcze mało słyszałeś ;) Często się dodaje a np. do belgijskich tripli jest wręcz obowiązkowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.