Cetlino Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Witam, Chcę zrobić pierwsze piwo z zacieraniem. Chciałbym przerobić ten zestaw na Milkt Stouta. Co myślicie o dodadniu laktozy? Potrzeba wtedy dodać też cukier? http://www.browamator.pl/ba-oatmeal-stout-stout-owsiany-13-zestaw-na-2,3,37,954 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Możesz przerobić, nic nie stoi na przeszkodzie. A po co chcesz dodawać cukier?Jeśli do refermentacji to tak, i tak trzeba go dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 (edytowane) Potrzeba wtedy dodać też cukier? Jaki cukier, po co? EDIT: Kolega wyżej mnie ubiegł Edytowane 15 Lipca 2016 przez jkx6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cetlino Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Potrzeba wtedy dodać też cukier? Jaki cukier, po co? EDIT: Kolega wyżej mnie ubiegł Tak chodziło mi o fermentację. Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Tak chodziło mi o fermentację. Jeśli do refermentacji to tak, i tak trzeba go dodać. Nie tak szybko. Fermentacja i REfermentacja to dwie różne rzeczy. Fermentacje przeprowadzają drożdże w gotowym nastawie, a refermentacja przeprowadzana jest w butelka już po ukończonej fermentacji w celu nagazowania piwa. Cukru do piwa zacieranego generalnie się nie dodaje. Można dodać do kotła jakiś kandyzowany w przypadku piw belgijskich, ale takiego białego rafinowanego raczej nie. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby dodawali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cetlino Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Tak chodziło mi o fermentację. Jeśli do refermentacji to tak, i tak trzeba go dodać. Nie tak szybko. Fermentacja i REfermentacja to dwie różne rzeczy. Fermentacje przeprowadzają drożdże w gotowym nastawie, a refermentacja przeprowadzana jest w butelka już po ukończonej fermentacji w celu nagazowania piwa. Cukru do piwa zacieranego generalnie się nie dodaje. Można dodać do kotła jakiś kandyzowany w przypadku piw belgijskich, ale takiego białego rafinowanego raczej nie. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby dodawali. Czyli rozumiem, że drożdże "złapią" cukry ze słodów, a laktoza nada słodyczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Wydaje mi się, że dużo Ci brakuje. Poczytaj wiki i uzupełnij trochę wiedzę o poszczególnych etapach warzenia z zacieraniem. Czy robiłeś kiedykolwiek, jakiekolwiek piwo? Jeżeli nie to wstrzymaj się troszkę z robieniem i doczytaj. A, jeżeli masz już doświadczenie z warzenia z ekstraktów na przykład i chcesz przejść na zacieranie to polecam na początek TO. W skrócie: podczas zacierania enzymy zawarte w słodzie rozcinają skrobie na cukry prostsze które drożdże podczas fermentacji przerabiają na alkohol. Nie trzeba dodawać cukru z zewnątrz, wszystko jest już w ziarnie. Trzeba to tylko wydobyć przy pomocy temperatury i wody. Co do laktozy to widziałem różne opinie. Jedni twierdzą, że nadaje słodyczy inni, że nie. Jak dla mnie piwo z laktozą ma taki dziwny posmak który sprawia, że mi nie podchodzą takie cuda Lecz w zamyśle jest tak jak mówisz, laktoza która jest niefermentowalna powinna nadać słodyczy i ciała piwu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 ale takiego białego rafinowanego raczej nie. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby dodawali. To jeszcze mało słyszałeś Często się dodaje a np. do belgijskich tripli jest wręcz obowiązkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się