Gwynbleidd Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) na pewno sa lepsze ale drozsze, chociazby te browarnicze cale metalowe, albo z chin na ali tez sa lepsze niektore. EDIT: https://www.aliexpress.com/item/CE-Approved-50HZ-220V-Magnetic-Drive-pump-MP-10RN/760066872.html tą widziałem w akcji i ma ją pare osób u mnie w stowarzyszeniu, póki co działa dobrze. Edytowane 16 Listopada 2017 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 Cześć, bardzo mnie ostatnio irytuje pompka w coobrze, albo staje z powodu zapchania (tu rozumiem) albo tak po prostu i wtedy rozebranie i przemycie niewiele daje muszę tym trzpieniem w środku pomanewrować żeby "złapała". Teraz pytanie: czy możecie polecić jakąś inną pompkę, może z inną konstrukcją, którą mógłbym zastąpić obecną? Wyciągnij oś, wyczyść gniazdo gdzie siedzi oś - będzie działaćWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 20 godzin temu, Gwynbleidd napisał: na pewno sa lepsze ale drozsze, chociazby te browarnicze cale metalowe, albo z chin na ali tez sa lepsze niektore. EDIT: https://www.aliexpress.com/item/CE-Approved-50HZ-220V-Magnetic-Drive-pump-MP-10RN/760066872.html tą widziałem w akcji i ma ją pare osób u mnie w stowarzyszeniu, póki co działa dobrze. wygląda konkretnie, warte przemyślenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 14 godzin temu, Ralphinistrator napisał: Wyciągnij oś, wyczyść gniazdo gdzie siedzi oś - będzie działać Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka ale, że mam tam sznurówkę jakąś włożyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 ale, że mam tam sznurówkę jakąś włożyć?Przez otwór gdzie siedzi przełóż np muline a na pętelkę załóż kawałek płatka kosmetycznego. 2-3 razy i oś będzie chodzić jak po maśleWysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 muliny nie mam, ale jakiś cieńki drucik się znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 9 minut temu, Tomasz Potworzy napisał: wygląda konkretnie, warte przemyślenia gorzej że pewnie gwarancja żadna w razie W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 16 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2017 dlatego trzeba przemyśleć taki zakup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 17 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2017 A propos wydajności to u mnie ostatnio 83 % wg bs2 na słodach śrutowanych w alepiwo.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Orientuje się ktos czy gdzieś można dokupić sama pokrywkę do Bulldoga/coobry?Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 (edytowane) Dnia 16.11.2017 o 01:07, Gwynbleidd napisał: EDIT: https://www.aliexpress.com/item/CE-Approved-50HZ-220V-Magnetic-Drive-pump-MP-10RN/760066872.html tą widziałem w akcji i ma ją pare osób u mnie w stowarzyszeniu, póki co działa dobrze. Mam taką nówkę kupiłem bo miałem robić E-Biab, mogę odsprzedać po kosztach zakupu. Do pompy posiadam wymiennik płytowy i mufki, trójniki, zawory z kwasówki. Jak coś pisać na pw. Edytowane 21 Listopada 2017 przez Pabllo_Lodz Literówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Dnia 2017-11-21 o 14:37, Ralphinistrator napisał: Orientuje się ktos czy gdzieś można dokupić sama pokrywkę do Bulldoga/coobry? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka tutaj zapytaj: http://spiritferm.biz/pl/c/Automatyczny-kociol-zacierny/185 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eNDi Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Cześć Wszystkim, zakupiłem wczoraj Bulldog Brewer'a i okazało się że wprowadzili 3 wersję sterownika z możliwością programowania do 4 kroków, regulacja Mocy, Temperatury i czasu jak w poprzedniej wersji( 100W, 1 stopień, 1 minuta). Zmienili też zasilanie pompki - kabel wpina się w dolną część obudowy a obok jest włącznik, zasilanie jest z jednego kabla razem ze sterownikiem. Zrobiłem na szybko unboxing: Wstawię też w między czasie filmik z ustawiania sterownika ale najwcześniej za tydzień. Pozdrawiam :-D redlum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Mam pytanie do posiadaczy Coobry. Ostatnio przy 7kg zasypu napotkalem problem z filtracja. Po jakiś 20 minutach od rozpoczęcia zacierania ewidentnie przepływ z kosza filtracyjnego został utrudniony. Na górze kosza, ponad słodem miałem full brzeczki, która nie chciała spływac. Zastanawia mnie dlaczego tak sytuacja miała miejsce. Dodam ze wody dałem 3 litry na każdy kilogram słodu. Zastosowałem, się do rad w tym temacie, tj. poczekałem, aż warstwa się ułoży etc. Co może być tego powodem i jak poprawić ten przepływ. Wolałbym uniknąć stosowania łuski bo jest ciężko dostępna i nie zawsze jest pod ręką. Zastanawiam się czy by nie ustawić bardzo wolnego przepływ na samym początku, żeby jednak był mocny kontakt słodu z brzeczka poniżej kosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Na początku lepiej dać mniejszy bo słód jest kleisty taki, po 10 min już jest dużo lepiej, przemieszać też możesz. Miałeś pszenice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 4 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Ja niedawno robiłem Grodzisza czyli 100% i żadnych problemów. Jednak ze względu, na to, że część wody jest pod zacierem to używam 4l/kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 21 litrów na 7 kg słodu w Coobrze to tak naprawdę zacier o gęstości 2,5:1, a nie 3:1, bo 4 litry są pod i obok kosza. Zawsze od ilości wody odejmuję 4 i sprawdzam czy mam przynajmniej 3:1, przy mniejszym stosunku pojawiają się problemy z recyrkulacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 więc najlepiej sobie beersmitha ustawić i wszystko sam pooblicza do klarsteina sa gotowe profile ale pewnie i do coobry cos sie znajdzie a ja nie to nie trudno samemu powpisywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 Mam pytanie do posiadaczy Coobry. Ostatnio przy 7kg zasypu napotkalem problem z filtracja. Po jakiś 20 minutach od rozpoczęcia zacierania ewidentnie przepływ z kosza filtracyjnego został utrudniony. Na górze kosza, ponad słodem miałem full brzeczki, która nie chciała spływac. Zastanawia mnie dlaczego tak sytuacja miała miejsce. Dodam ze wody dałem 3 litry na każdy kilogram słodu. Zastosowałem, się do rad w tym temacie, tj. poczekałem, aż warstwa się ułoży etc. Co może być tego powodem i jak poprawić ten przepływ. Wolałbym uniknąć stosowania łuski bo jest ciężko dostępna i nie zawsze jest pod ręką. Zastanawiam się czy by nie ustawić bardzo wolnego przepływ na samym początku, żeby jednak był mocny kontakt słodu z brzeczka poniżej kosza. Najlepsza opcja to grubo srutowac. Recylkulacja musi być dość szybka inaczej temperatura u góry i na dole różni się nawet o 10 stopni. Grzałka jest na spodzie i czujnik jest na spodzie. Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 aż tyle to się nie rożni, dodatkowo warto zaizolować garnek jakąś matą, pokrywka zamknięta i nie jest tak źle, nie ma też co przesadzać z przepływem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dave Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 4 godziny temu, Gwynbleidd napisał: Na początku lepiej dać mniejszy bo słód jest kleisty taki, po 10 min już jest dużo lepiej, przemieszać też możesz. Miałeś pszenice? Tak. 4 kg jęczmienia i 3 kg pszenicy. 3 godziny temu, Jasiu napisał: 21 litrów na 7 kg słodu w Coobrze to tak naprawdę zacier o gęstości 2,5:1, a nie 3:1, bo 4 litry są pod i obok kosza. Zawsze od ilości wody odejmuję 4 i sprawdzam czy mam przynajmniej 3:1, przy mniejszym stosunku pojawiają się problemy z recyrkulacją. Faktycznie przeoczyłem to. Tylko teraz pytanie jak robić bezproblemowo wysokl ekstraktywne piwa. Teraz zrobiłem wheat wine'a i to było wyzwanie. Uzyskalem 25,5 ale celowalem w 27 więc sukces tylko polowiczny + walka z filtracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 4 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2017 można zacierać na dwa razy, wyjmujesz kosz, opróżniasz i ładujesz nowe i do tej samej brzeczki Poza tym sporo tam się zmieści na jeden raz też no ale barley wine nie da rady chyba że będziesz gotował 5h później ale też nie wiem czy takie gotowanie długie wpływa jakość negatywnie na piwo? Słyszałem że nie ale kto wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 (edytowane) Ja już przywykłem, że pompka w tym sprzęcie to tylko miły dodatek Kupiłem drewnianą łychę i mieszam. Ostatnio przez cały czas warzenia Milk Stout pompka nie działała zbyt chętnie mimo iż czysta w środku. Nie mogłem ustawić na kranie i klipsie na wężyku odpowiedniego przepływu. Słyszałem, że inni użytkownicy dają mocniejszy zasilacz do pompki i ssie ona z większą siłą... Koniec końców mieszanie + częściowa pomoc pompki udało mi się osiągnąć zakładane 15 BLG w ilości 23 litrów (miało być 25 l). Zastanawiam się czy bazooka nie powoduje problemów w przepływie brzeczki. Macie jakiś patent ? Może rozbiorę i przeczyszczę ale nie wiem czy cokolwiek to pomoże.. Edytowane 6 Grudnia 2017 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralphinistrator Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 Ja już przywykłem, że pompka w tym sprzęcie to tylko miły dodatek Kupiłem drewnianą łychę i mieszam. Ostatnio przez cały czas warzenia Milk Stout pompka nie działała zbyt chętnie mimo iż czysta w środku. Nie mogłem ustawić na kranie i klipsie na wężyku odpowiedniego przepływu. Słyszałem, że inni użytkownicy dają mocniejszy zasilacz do pompki i ssie ona z większą siłą... Koniec końców mieszanie + częściowa pomoc pompki udało mi się osiągnąć zakładane 15 BLG w ilości 23 litrów (miało być 25 l). Zastanawiam się czy bazooka nie powoduje problemów w przepływie brzeczki. Macie jakiś patent ? Może rozbiorę i przeczyszczę ale nie wiem czy cokolwiek to pomoże.. Rozbierz pompkę i sprawdź czy ceramiczna ośka bez problemu obraca się w wirniku. U mnie tam był problem.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 6 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2017 (edytowane) @Ralphiniastor ile masz warek na Coobrze ? Ja dopiero 3. Pierwsza American Wheat poszła gładko jak po pupci niemowlaka (chodzi o pompkę) potem przy kolschu gorzej a przy Milk Stout to już masakra. Może masz rację i rozbiorę to ustrojstwo, chociaż czystą wodę pompuje jak szalona. Edytowane 6 Grudnia 2017 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi