PiotrST Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Hej, rysują wam dno kotła stopki od kosza zaciernego?Mam Coobrę CB3. Nie zauważyłem żadnych uszkodzeń. Myślałem kiedyś o tym i od początku staram się nie szorować nóżkami kosza zaciernego po dnie...Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) 9 godzin temu, anteks napisał: mój nie ma nóg Wieszasz go jakoś? Też tak macie że nóżki są pod lekkim skosem i kosz stoi na rancie zamiast na płaskiej powierzchni? Czy może macie jakieś zabezpieczenie? Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Pelasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 10 godzin temu, Pelasek napisał: Hej, rysują wam dno kotła stopki od kosza zaciernego? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szur Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Panowie a ja mam takie nietypowe pytanie, dostane gdzieś sprzęt ale na raty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teufel Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 Grainfather w Twój Browar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szur Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 5 minut temu, teufel napisał: Grainfather w Twój Browar A Coobra, Bulldog ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rhuarc Opublikowano 8 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) https://allegro.pl/oferta/kociol-zacierny-coobra-craftbrewer-cb3-pump220v30l-8528292267#container-installments Raty Allegro ? Edytowane 8 Stycznia 2020 przez Rhuarc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Jak macie ustawiony profili sprzętowy coobry CB5 i CB3 w BS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Wójcik Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Cześć, Przymierzam się do ugotowania piwa żytniego na kociołku coobra CB3. Zasyp na 50% żyta, zastanawia mnie dodatek łuski ryżowej. Z tego co przeczytałem zaleca się zastosowanie łuski przy końcu zacierania lub przed samą filtracją. O ile w zwykłym garnku wydaje się to proste, to wrzucenie łuski do kosza w kotle i dobre wymieszanie tego nie szorując o dno już wydaje się trochę trudniejsze. Czy wrzucenie łuski od początku zacierania będzie niosło za sobą duże konsekwencje smakowe? I czy przy takim rozwiązaniu filtracji jakie jest zastosowane w kotle dodawanie łuski ma jakiś sens? Może już ktoś z was warzył żytnie na tych kociołkach i mógłby się podzielić doświadczeniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Bezłuskowe wrzucaj na koniec, bo problem robi się jak mąka pozatyka oczka sita. Jak się u góry przytka to zawsze można zamieszać, jak zaklei się sito to ciężko cokolwiek zrobić. Ja się tak raz załatwiłem wrzucając płatki owsiane jako pierwsze. Przefiltrowałem, ale trochę to trwało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diask Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Bezłuskowe wrzucaj na koniec, bo problem robi się jak mąka pozatyka oczka sita. Jak się u góry przytka to zawsze można zamieszać, jak zaklei się sito to ciężko cokolwiek zrobić. Ja się tak raz załatwiłem wrzucając płatki owsiane jako pierwsze. Przefiltrowałem, ale trochę to trwało.Z tego co przeczytałem dodanie przygotowanej łuski ryżowej na dno kosza powinno rozwiązać problem. W przypadku hefeweizena i przerwy ferulikowej nie da się sypać słodu pszenicznego na koniec. W nowszych wersjach kociołka jest mocniejsza pompa, więc nawet bez standardowej bazooki powinno wszystko działać. Za tydzień tak będę robił hefeweizena. Łuska ryżowa na dno kosza moczona we wrzątku 20 minut. Zacieranie bez bazooki i hopstopera. Dam znać jak pójdzieWysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 100% pszenicy, żadnej łuski, żadnych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 30 minut temu, diask napisał: Zacieranie bez bazooki i hopstopera. Jest to proszenie się o kłopoty, ale jeśli lubisz dodatkową robotę w postaci przelewania po wysłodzeniu i montowania hoopstopera do gotowania. Wystarczy poprawnie ześrutowany słód i odpowiedni stosunek woda/słód z uwzględnieniem martwej strefy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diask Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 100% pszenicy, żadnej łuski, żadnych problemówCiekawe. Próbowałem 50/50 pszenicy i sitko w koszu się zatkało i brzeczka nie chciała przez nie lecieć. Po zamieszaniu łygą część dostała się poza kosz i zatkała bazookę. Jest to proszenie się o kłopoty, ale jeśli lubisz dodatkową robotę w postaci przelewania po wysłodzeniu i montowania hoopstopera do gotowania. Wystarczy poprawnie ześrutowany słód i odpowiedni stosunek woda/słód z uwzględnieniem martwej strefy. Mysle że pompa powinna przepchać resztki słodu na górę. Powinny się zatrzymać na w koszu i łusce ryżowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 16 minut temu, diask napisał: Próbowałem 50/50 pszenicy i sitko w koszu się zatkało i brzeczka nie chciała przez nie lecieć. Bo pewnie używasz hoopstopera i siatki do kosza z gęstej siatki. Zobacz opis Mojej warki w temacie Coobra CB50, ok 2-3 tyg. temu. Zasyp 50/50 siatka na koszu i hoopstoper na wejściu pompy i zero problemów. A oryginalna bazuka nadaje się do kosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Coś takiego w koszu i przed pompą. Przy większej ilości chmielu i dodatku whirflocka potrafi sie przytkać ale wtedy spuszczam przez kranik z bazooką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Mój nie jest taki ładny ale z siatki o oczku 09x09 mm i się nie zapchał w warce z 200g chmielu plus osad białkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Wójcik Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Godzinę temu, anteks napisał: 100% pszenicy, żadnej łuski, żadnych problemów O pszenice jakoś specjalnie bym się nie martwił bo już przerabiałem na garnku i filtracji na oplocie bez dodatku łuski ryżowej( w zasypie 50% pszenicy). Z żytem nic nie robiłem wcześniej. Chciałbym uniknąć problemów z filtracją i miesza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryyc Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 W dniu 12.02.2020 o 20:50, anteks napisał: 100% pszenicy, żadnej łuski, żadnych problemów 100% pszenicy ?? Co Ty tam za piwo robisz?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 4 minuty temu, fryyc napisał: 100% pszenicy ?? Co Ty tam za piwo robisz?? Grodziskie Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryyc Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 1 minutę temu, anteks napisał: Grodziskie robisz na tej wędzonej z Bruntala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 5 minut temu, fryyc napisał: robisz na tej wędzonej z Bruntala? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaliszka Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Panowie, też mam zestaw od lewatywy , więc generalnie filtr daje sobie bezproblemowo radę nawet z dużą ilością chmielu o tyle o ile nie zostanie włączona pompa która go zatka ? Czyli chcąc używać whirpoola to muszę albo chmiel dać do woreczków albo do hop spidera aby nie zatkać filtru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek1g Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Właściwie tak, oraz unikać specyfików typu mech irlandzki czy Whirlflock dodawanych do kotła warzelnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Hej, ktoś weryfikował podziałkę w Klarstienie? Wydaje mi się że przy objętości 25L przekłamuje o jakieś +1,5-2L? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi