Jeffrey_lbn Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Hello! Podchodzę właśnie do czwartej warki i chciałbym uwarzyć coś podobnego do Imperium Atakuje (22-25l, 19-20blg). Chciałbym uzyskać piwo treściwe, pijalne ze sporą goryczką no i fajnie jakby barwa była zbliżona do imperium czyli ciemnobursztynowa. Jeśli wyjdzie więcej niż 20blg to też git. Słody: Pale Ale - 5kg Monachijski - 2kg Carared 40-50 EBC - 0,5kg Carahell - 0,25kg Zacieranie: 65-66C - 60min 72C - 15min Drożdże: US-05 Chmielenie: Chmiele: Citra, Chinook, Simcoe, Cascade, Amarillo Gotowanie ok. 90minut Chinook 30g - 60min Chinnok 20g, Citra 10g - 30min Citra 20g, Simcoe 20g- 10min Simcoe 10g, Cascade 10g - 0min Na zimno: Cascade 20g i Amarillo 90g (4-5 dni) Pytanie przede wszystkim czy wystarczająco chmielu na goryczkę no i jak z tym słodem Carared na kolor? Za dużo za mało na ciemnobursztynowe piwo? Będę wdzięczny za sugestie i poprawki Edytowane 18 Lipca 2016 przez Jeffrey_lbn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) jak z tym słodem Carared na kolor Wrzuć zasyp do kalkulatora, np. Brewers friend i zobaczysz próbkę. I tylko zastanawia mnie ten CaraHell, ciało już jest, koloru nie musisz rozjaśniać... edit: już widzę. Pinta podaje zasyp: pale ale, jęczmienny diastatyczny, melanoidynowy, Carared®, Carapils® Czy nie lepiej pójść w skład z etykiety? Ja bym poszedł 80% pale, 10% diastycznego i po 5% karmelków I gotował dłużej niż 60 minut. Ale w warzeniu IIPA jestem niedoświadczony więc wiesz. Edytowane 18 Lipca 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plonk Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Moim zdaniem piwo będzie dużo jaśniejsze niż pierwowzór. Ze 200gram caraaromy to możesz dodać bez głębszych przemyśleń. Wyrzuć carahell z receptury, raczej niczego nie wnosi. Co do chmielenia - kwestia gustu. Ja w imperialnej ipie miałem ok 50gram chinooka na 50 minut (reszta chmieli z grubsza podobnie, nie chce mi się teraz wertować receptur), blg 20, 25 litrów i było ok. Tylko u nie jestem fanem ultragoryczkowych piw. Piwa w okolicach 20 blg mają kawał ciała, który trzeba zasłonić chmielem, możesz śmiało sypać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Jeśli zależy Ci na klonowaniu Imperium Atakuje to zignoruj dalszą cześć posta. Double/Imperial IPA powinna być wytrawna. Oczywiście przy takim ekstrakcie i chmieleniu na wysokie IBU potrzebna kontra musi być, z innej strony cukrów resztkowych przy takim balingu będzie sporo. Powtarzam za amerykanami ( choć niektórzy mogą twierdzić, że oni na piwowarstwie się nie znają ) że do takiego piwa dajesz jak najmniej karmelu i to jak najciemniejszego. Zasyp proponowany przez Jamila w 2008 w BYO http://byo.com/issues/item/1702-imperial-ipa-style-profile 13.5 lb. (6.12 kg) American two-row malt (2 °L) 0.5 lb. (227 g) wheat malt (2 °L)0.5 lb. (227 g) crystal malt (40 °L)1.25 lb. (0.56 kg) corn sugar (0 °L) i teraz obczj różnicę z twoim zasypem w powyższym jest o ile nie liczymy cukru to 3% karmelu u Ciebie jest blisko 10% no i jeszcze monach. Ty dajesz max 40 EBC a tu jest 100. If you want to make a darker beer, switching to darker specialty malts rather than increasing the amount of a lower color specialty malt, is the way to go. It does change the flavor, but it will help to preserve the dry finish required for the style PS> nie twierdzę że powyższy zasyp jest idealny ale mądrego to warto posłuchać Edytowane 18 Lipca 2016 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Furio dobrze mówi. Różnice będą właśnie na korzyść pijalności w wersji z małą ilością ciemniejszych karmeli. Te jasne wniosą niezbyt odpowiednią w tym wypadku słodycz (nie mylić ze słodowością). Tu nawet w ogóle można się ich pozbyć robiąc bazę na Maris Otterze czy też Halcyon - kontra dla ~90IBU będzie w zupełności wystarczająca. Nie chcę tu jakoś mocno opierać się na komercji ale zrobienie po pierwsze nie "mulącego" po drugie nie alkoholowego IIPA to nie taka prosta sprawa. TOPowe IPAs właśnie opierają się na wytrawności, lekkości smakowej i pijalności na poziomie klasycznych 15 czy 16tek (Heady czy Pliny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Macie rację po głębszym wczytaniu się w efekty poszczególnych słodów postanowiłem trochę zmienić zasyp na słody z oryginalnej receptury w takich proporcjach: Pale Ale - 5kg Diastatyczny - 1kg Melanoidynowy 60-80EBC - 1kg Carared 40-50EBC - 0,2kg Carapils - 0,2kg Będzie lepiej myślicie? Ja bym poszedł 80% pale, 10% diastycznego i po 5% karmelków I gotował dłużej niż 60 minut. Gotowanie 90 minut, pierwszy chmiel dopiero po 30 minutach planowałem wrzucić. Edytowane 18 Lipca 2016 przez Jeffrey_lbn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Witam. Wydaję się OK. Osobiście wytrawność podciągnąłbym dodatkiem cukru, niewielkim, może 5 % zasypu +/- 400 g. Słodowość i ciało i tak i tak zostanie, te 4-5 blg powinno być przy początkowym 20. Dodałbym więcej chmielu na goryczkę i zdecydowanie na aromat - whirpool i na cichą. Niestety piwo o takim ekstrakcie musi troszkę poleżeć a chmiele dość szybko tracą swój aromat w piwie. Przykładowo w moim IIPA 22 blg po ponad 2 miesiącach osiągneło dopiero stan pijalności i ułożenia. A aromat chmielowy - albo mi się wydaję - słabnie, albo układa się w piwie razem ze słodowością. A dałem 150 g na cichą i 110 g na aromat (5 minut + hop stand). I opis z degustacji, nie mój: "Solidnie wytrawne, cytrusowe, spora goryczka, mocne, jednocześnie bardzo pijalne, likier chmielowy połączony z miodem, trochę czuć alkohol" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Zatem dodam do tego cukier (300-400g) bo czytam, że podbija wytrawność piwa i w większości receptur na IIPA jest używany. O chmielu też myślałem, że jest go trochę za mało, zwłaszcza na aromat. Zamówię zatem pakiety po 90g i z głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 1kg melanoidyn? Przeczytaj całą piaskownicę zanim to uwarzysz. Najlepiej dwukrotnie. Wiki wystarczy raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Będzie lepiej myślicie? Diastyczny i cukier mają zwiększyć odfermentowanie i wytrawność jak zauważasz a melanoidynowy robi na odwrót. Jaki jest cel takiej mieszanki (pomijając nawet kilogram). Edytowane 18 Lipca 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) No fakt gryzie się to i to fest... Czyli jaka ilość melanoidynowego? Może z niego jednak zrezygnować? Jakie proponowalibyście proporcję podanych słodów z uwagi, że dodam jeszcze cukier? Edytowane 18 Lipca 2016 przez Jeffrey_lbn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Może z niego jednak zrezygnować? Jeśli nie ma go ani w zasypie piwa na którym chcesz się wzorować, ani we wzorcowych IIPA podanych przez kolegów wyżej, to odpowiedź jest tu jedna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 18 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Może z niego jednak zrezygnować? Jeśli nie ma go ani w zasypie piwa na którym chcesz się wzorować, ani we wzorcowych IIPA podanych przez kolegów wyżej, to odpowiedź jest tu jedna. No właśnie w piwie Imperium Atakuje jest on ewidentnie na etykiecie. Skoro ten słód dodaje ciała więc może tak ma być. Może zatem dobrze pominąć ten cukier.. Imperium Pinty nie powiedziałbym, że jest wytrawne. Wg mnie ma sporo słodyczy i słodowości w smaku skontrowanej dużą ilością goryczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) No właśnie w piwie Imperium Atakuje jest on ewidentnie na etykiecie O widzisz jakiego babola strzeliłem. Milknę, nie mam już nic do powiedzenia - z mela... nie miałem nigdy do czynienia, ale obstawiam nieduży udział, na poziomie 0,1 - 0,2 kg. Poczytaj o nim na forum, co daje etc. Tutaj i ostatnio tutaj o nim było. edit: czyli dwie drogi: albo kopiujesz z etykiety i wtedy poza pale i diastycznym widziałbym nieduże, na poziomie 0,1-0,2 kg dawki słodów specjalnych i karmelowych albo idziesz w stronę kanonicznych IIPA (wspominany Jamil) i poza pale możesz dać jakiś ciemny karmel w niedużej ilości na kolor i cukier dla podniesienia wytrawności. Edytowane 18 Lipca 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się