bronek Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Witam, a więc cuda dziwy, fermentator potocznie zwany wiaderkiem zmienił barwę na odcień czerwieni :O Przelałem do niego piwo na cichą i po tygodniu gdy rozlewałem to piwo do butelek, patrzę a tam równo z poziomem piwa fermentator zrobił się czerwony. Wcześniej przelewałem do tego wiaderka wino, ale stało w nim może z 30 min i oczywiście potem został dobrze umyty. Ktoś ma pomysł co się mogło stać? Zaznaczę że togo nie można odmyć, a próbowałem różnych środków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Jeśli piwo było ciemne to jest to zjawisko normalne Tutaj znajdziesz kilka porad dotyczących czyszczenia fermentorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 to od wina wystarczy chwila z czasem zejdzie ten osad najlepiej zdezynfekować domestosem i zostawić z płynem na kilka dni piwko może w innym przypadku "przejść" nieco winkiem co i kiedyś u mnie się stało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Witam,a więc cuda dziwy, fermentator potocznie zwany wiaderkiem zmienił barwę na odcień czerwieni :O Przelałem do niego piwo na cichą i po tygodniu gdy rozlewałem to piwo do butelek, patrzę a tam równo z poziomem piwa fermentator zrobił się czerwony. Wcześniej przelewałem do tego wiaderka wino, ale stało w nim może z 30 min i oczywiście potem został dobrze umyty. Ktoś ma pomysł co się mogło stać? Zaznaczę że togo nie można odmyć, a próbowałem różnych środków. Czasami plastik przejmuje kolor owoców, czy co tam "zapodasz". To zalezy od rodzaju plastiku. Ja tak kiedyś miałem z sokowirówką, początkowo była błekitna a po burakach kolro zmienił się. A co to za piwo miałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Dzięki wszystkim za odzew Zdziwiło mnie to że gdy zlałem to wino to wiaderko było czyste, dopiero po wlaniu piwa "zareagowało" Piwo co prawda wyszło ciemnawe skład 2 kg monach i 2.5 pilz 13 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Moje fermentory po kilkunastu warkach również zmieniły kolor ale to oczywiście barwa brązowo-beżowa więc normalne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Napełnijcie na noc te wasze kolorowe fermentory roztworem wybielinki, możecie mieć potem miłą niespodziankę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi