browar lateralus Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Witam, Dziś uwarzyłem sobie oto taką warkę: FES Zasyp: 5 kg pale ale 0,6 kg Caraaroma 0,2 kg Carafa typ I 0,25 kg jęczmień palony 0,4 kg płatki owsiane (błyskawiczne) 0,3 kg płatki jęczmienne (błyskawiczne) Zacieranie: 56°C - wsypuje pale ale, Caraarome i płatki do 23l wody. 64°C - 40 min 72°C - 30 min 76°C - 0 min., filtracja Filtracja/wysładzanie: brzeczka przednia: 14,8l 15 blg wysładzanie: ~10l 7 blg Wlewam 6l brzeczki z wysładzania do przednie aby zbytnio nie rozcieńczyć, po tej operacji otrzymuję 13 blg. Po chmieleniu i ostudzeniu uzyskuję 17l brzeczki o blg równym 15. 1l Wylane z chmielinami. Wyliczyłem wydajność, w arkuszu toolkit piwowara, wpisując tylko pale ale i caraarome, uzyskałem ~48% Problem polega na tym, że wzorowałem się na recepturze: http://www.wiki.piwo.org/Foreign_Extra_Stout,_Dorota_Chrapek_(dori) i wydajność wyszła mi tak kiepska. W czym leży problem, jest ktoś w stanie ustalić? Podobny problem miałem z każdym moim piwem: (AIPA, Weizen, Oatmeal Stout), a piwa wychodzą naprawdę dobre(wybieram jakość nie ilość). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Jak kupujesz zmielone słody, to może o to chodzi, większość sklepów mieli dosyć grubo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 24 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Słabe wysładzanie. Może za szybko, może PH niewłaściwe, a poza tym dlaczego dolałeś tylko 6l z wysładzania? Tym samym wywaliłeś 280 g cukru do kibla w 17l litrach to jakieś 1,5Blg. Jakbyś jeszcze więcej powysładzał - np. do 15 litrów, potem dodał to wszystko razem i pogotował dość intensywnie, żeby odparowało tyle ile ma odparować, to wydajność by Ci wyszła pewnie z 80% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browar lateralus Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Śrutowałem osobiście na dużym młynku, śruta drobna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
browar lateralus Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Dodanie takiej ilosci rozcienczyloby brzeczke a tego chcialem uniknac. W przepisie blg 17 a u mnie przed chmieleniem 13. Nie chcialem dlugo gotowac aby nie zrobil sie karmel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się