sebo7w7 Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Hej! Na dniach zamierzam przygotować swoje pierwsze piwo, sprzęt i surowce już czekają. Wiedza na start myślę, że jest wystarczająca. Zakładam temat ponieważ może pojawić się jakiś nieoczekiwany problem i będę potrzebował pomocy. Jeżeli teraz opiszę swoje podejście do sprawy to w nagłej sytuacji nie będę musiał myśleć co i jak przygotowałem. Oto mój plan: Brewkit oraz ekstrakt słodowy w płynie umieszczę w naczyniu z gorącą wodą na około 30min Zagotuję około 4l wody Zdezynfekuję fermentor i resztę potrzebnych rzeczy, które będą miały kontakt z brzeczką Przeleję wrzątek do zdezynfekowanego fermentora a później otworzę puchy, wleję i wymieszam Uwodnie drożdzę, czyli do przegotowanej wody około 150ml gdy temp. wody będzie w okolicach 30stopni rozsypię suche drożdze na powierzchnię,przykryję np. folią aluminiową, po 20 minutach myślę,że będą gotowe aby wlać do brzeczki. Napełnię wiadro z brzeczką do objętości 23l,napowietrzę. Zmierzę BLG areometrem. Jeżeli temperatura brzeczki będzie między 20-25stopni to dodam uwodnione drożdże, które także powinny mieć podobną temp. do cieczy w wiadrze. Zamknę szczelnie i przeniosę do zrobionej wcześniej skrzyni, w której zamierzam utrzymywać temp. fermentacji 18-22stopni Pierwsze pytanie, mam 2 pokrywy fermentora z dziurą na rurkę, której nie zamierzam używać ( nie mieści się w mojej skrzyni, błąd w sztuce :-D), czy mogę ten otwór zaślepić dorobionym korkiem po winie?? Edytowane 25 Lipca 2016 przez sebo7w7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 W skrzyni 16-18 stopni i do takiej temperatury schłodź brzeczkę przed zadaniem drożdży. Po co przepisywałeś instrukcję z brewkita? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebo7w7sebo7w7 Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 To mam zakodowane w głowie, na instrukcję z brewkita tylko zerknalem i jedyne co rzuciło mi się w oczy to temp. fermentacji, zalecana jest chyba od 21-25 ale sporo już przeczytałem i często widzę że należy fermentowac w temp poniżej 20stopni. Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Hej! Na dniach zamierzam przygotować swoje pierwsze piwo, sprzęt i surowce już czekają. Wiedza na start myślę, że jest wystarczająca. Zakładam temat ponieważ może pojawić się jakiś nieoczekiwany problem i będę potrzebował pomocy. Jeżeli teraz opiszę swoje podejście do sprawy to w nagłej sytuacji nie będę musiał myśleć co i jak przygotowałem. Oto mój plan: Brewkit oraz ekstrakt słodowy w płynie umieszczę w naczyniu z gorącą wodą na około 30min Zagotuję około 4l wody Zdezynfekuję fermentor i resztę potrzebnych rzeczy, które będą miały kontakt z brzeczką Przeleję wrzątek do zdezynfekowanego fermentora a później otworzę puchy, wleję i wymieszam Uwodnie drożdzę, czyli do przegotowanej wody około 150ml gdy temp. wody będzie w okolicach 30stopni rozsypię suche drożdze na powierzchnię,przykryję np. folią aluminiową, po 20 minutach myślę,że będą gotowe aby wlać do brzeczki. Napełnię wiadro z brzeczką do objętości 23l,napowietrzę. Zmierzę BLG areometrem. Jeżeli temperatura brzeczki będzie między 20-25stopni to dodam uwodnione drożdże, które także powinny mieć podobną temp. do cieczy w wiadrze. Zamknę szczelnie i przeniosę do zrobionej wcześniej skrzyni, w której zamierzam utrzymywać temp. fermentacji 18-22stopni Pierwsze pytanie, mam 2 pokrywy fermentora z dziurą na rurkę, której nie zamierzam używać ( nie mieści się w mojej skrzyni, błąd w sztuce :-D), czy mogę ten otwór zaślepić dorobionym korkiem po winie?? Punkt 4 - Puchy wymieszaj z gorącą wodą w garnku, zagotuj a potem przelej do fermentora. Zaślepić możesz ale korek musi być zdezynfekowany no i uważaj żeby coś z niego się nie wykruszyło, wiec lepiej taki sztuczny niż prawdziwy korek. Jak zaślepisz pamiętaj aby uchylić wieko fermentora. Edytowane 25 Lipca 2016 przez opeciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebo7w7sebo7w7 Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 No właśnie z tego korka jak go przymierzalem to troszkę się sypie może coś innego wymysle albo wcisne korek i psikne desprejem, przykryje fermentor tak aby mógł sobie dwutlenek uciekac. Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 widzę że należy fermentowac w temp poniżej 20stopni Zależy co i jakimi drożdżami. Generalnie bittera lepiej fermentować w nieco wyższej temperaturze. Nie poddawaj się dyktaturze "czystego profilu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebo7w7 Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Brewkit i ekstrakt wlałem do garnka z gorącą wodą w sumie około 8l tego wszystkiego, zagotowałem później przez ponad 30 min schładzałem do 20 stopni może lekko powyżej, dolałem 15l wody przeniosłem do zimnej skrzyni, wcześniej użyłem areometru i pokazało 11BLG na moje oko. Drożdże uwodnione dodałem jakieś pół godziny temu. Podczas dolewania wody do brzeczki, lałem z wysoka, tworzyła się obfita piana, która znikła po 5minutach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebo7w7sebo7w7 Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Spojrzałem dzisiaj na fermentor i temperatura wynosi 19stopni i jest mało piany na powierzchni. Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Spojrzałem dzisiaj na fermentor i temperatura wynosi 19stopni i jest mało piany na powierzchni. Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Czyli wszystko jest w porządku. Podczas dolewania wody do brzeczki, lałem z wysoka, tworzyła się obfita piana, która znikła po 5minutach. Czyżby "Warzę z Kopyrem"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebo7w7 Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 heh, no gdzieś to widziałem u kogoś na kanale moja wiedza na temat piwa opiera się o kanały YT i fora ale to jest dla mnie takie główne, bo jak człowiek nie ma potrzebnej wiedzy a później naczyta się wszędzie milion sposobów jak np. uwodnić drożdże to zgłupieć można :-) ... w skrzyni panuje obecnie 17 stopni nie wiem czy nie za mało, piany jest znacznie więcej czyli coś tam się dzieje. Trochę się boję ponieważ za każdym razem kiedy wyciągam butelki to muszę unosić fermentor, wada konstrukcyjna skrzyni, będę musiał to naprawić, za mało miejsca jest w środku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebo7w7 Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Mała aktualizacja stanu fermentacji: na zewnątrz panuje około 33 stopnie C, skrzynie trzymam w chłodnym miejscu w okolicach 20-22stopni a temp. w fermentorze utrzymuje się na poziomie 17 stopni. Wrzucam jedno zdjęcie ponieważ niepokoi mnie "coś" na pianie, nie wiem czy to normalne ... zdjęcie nie najlepsze ale nie chcę ściągać pokrywy wiadra. http://www.fotosik.pl/zdjecie/38eadc4f4ce5792a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 A co konkretnie? Wygląda normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebo7w7 Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) no to jest koloru całej brzeczki czyli brązowe, może delikatnie otworzę fermentor i zrobię lepsze zdjęcie. W sumie to wygląda tak naturalnie, też myślę, że to nic złego ale pierwszy raz to zazwyczaj dużo osób panikuje w tym i ja :-D Edytowane 27 Lipca 2016 przez sebo7w7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Po pierwsze nie otwieraj wiadra, a po drugie to jest krausen. zazwyczaj dużo osób panikuje w tym i jaA potem wrzucają zdjęcia do wątku "Infekcja". Edytowane 27 Lipca 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebo7w7 Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 To zostawię w spokoju drożdże bo i tak trochę oślepły od flash'a ... mam taki plan aby w niedzielę pobrać próbkę i zmierzyć BLG, nie będzie za wcześnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Będzie za wcześnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 mam taki plan aby w niedzielę pobrać próbkę i zmierzyć BLG, nie będzie za wcześnie? Nie będzie. Spokojnie możesz pobrać próbkę, sprawdzić blg a i przy okazji skosztować jak smakuje. Wystarczy, że zachowasz przy tym ostrożność tj. umyte/wyparzone/spryskane desprejem czy wypalone narzędzie do poboru próbki no i wypadałoby to zrobić dość sprawnie tj. otwierasz pokrywę, bierzesz próbkę i ją zamykasz Swoją drogą bez przesady z tą nadmierną ostrożnością - jeśli nie ma konkretnego powodu to faktycznie lepiej fermentora nie otwierać, ale też od otwarcia pokrywy nie zrobi nam się infekcja - no chyba, że piwo stoi w jakimś bardzo zakurzonym miejscu. mikemat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebo7w7sebo7w7 Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Dziękuję za rady, no chciałbym obyć się bez infekcji, pierwsza warka jak coś złapie to mogę się zniechęcić a ryzyko zakażenia jest, trochę much sobie lata no i miejsce przechowywania też takie super nie jest ale jak sprawnie pobiore próbkę to myślę, że będzie wszystko OK. Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 No jak sprawnie pobierzesz próbkę to pewnie wszystko będzie ok, tylko nie wiem co Cię skłania do myślenia że 6 dni od początku fermentacji to dobry czas na pobranie próbki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebo7w7sebo7w7 Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 No właśnie ile dni mam czekać od rozpoczęcia fermentacji do czasu pobrania próbki? Jeszeli będzie gęsta piana to raczej próbki nie mam co pobierac, chyba . Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 27 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 zostaw w spokoju na 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebo7w7sebo7w7 Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 W fermentorze można zauważyć już dużo mniej piany, może na wysokości 1cm powierzchni brzeczki. Mam zamiar przelać do drugiego fermentora z kranikiem na tzw. cichą fermentacje chociaż nie zamierzam dodatkowo chmielic czy dodawać czegokolwiek innego, po prostu chcę by całość lepiej wyklarowala się. Zrobić to po 2tygodniach jak mi radzi użytkownik dirk gently? Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Przelewanie nie ma sensu. Czy ono pomaga w klarowaniu piwa czy wręcz przeciwnie - zdania są bardzo podzielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebo7w7sebo7w7 Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Może i faktycznie nie ma sensu jeżeli nie mam zamiaru czegokolwiek dodawać. Pierwsza warka będzie bez przelewania, ograniczy to ryzyko infekcji. Odczekam dłużej i bede obserwowal,powinno wyklarowac się w tym fermentorze co jest. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Nota bene, bardzo wątpię czy Anglicy "przelewają na cichą" swoje bittery - tam tradycyjne piwo jest na tapie po tygodniu od warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się