pawel1514 Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Witam przymierzam się do uwarzenia witbiera z zestawu surowców z browamatora. Tak przedstawia się receptura: słód pilzneński 2,5 kg słód pszeniczny 1,3 kg płatki pszeniczne błysk. 0,5 kg chmiel styrian golding 60g chmiel saaz 30 g skórka słodkiej pomarańczy 20 g skórka gorzkiej pomarańczy 20g kolendra 20g drożdże s-33 zacieranie: wymieszać słód w 15 litrach wody w temp. 50 podgrzać do 62 i utrzymać przez 30 min podgrzać do 73 i utrzymać do negatywnej próby jodowej podgrzać do 77 i filtrować. I teraz mam do Was kilka pytań: 1. zastanawiam się na dodaniem jeszcze świeżej skórki z cytryny. Czy to dobry pomysł, jeśli tak to w jakiej ilości? 2. czy kolendry nie jest za dużo? Powinna być rozgnieciona czy w całości? Czytałem ze 15 g potrafi zdominować aromat. 3. chciałbym dodać 0.5 kg płatków owsianych. Na jakim etapie zacierania je dodać i czy coś one wniosą do piwa czy to zbędny zabieg? Jeśli je dodam to powinienem zwiększyć ilość wody? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 1. wg mojej percepcji max z 1/2 cytryny bo to lubi bardzo dominować. 2. Dla mnie 10-12g na 28l pogniecionej kolendry jest OK, więcej wg mnie już dominuje to piwo. 3. Można dodać do zacierania (jak wszystko co ma się zatrzeć ) dodadzą pełni. Jeśli nie dodasz wody to uzyskasz gęstszy zacier i brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 2. wg mnie 7-8g na 20 litrów jest ok, co potwierdza słowa Dr2 3. jak błyskawiczne to od razu do zacieru, jak nie to niektórzy radzą kleikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Co do kolendry, ja jestem zadowolony z 20g rozgniecionej na 22l warki. Mysle ze to kwestia indywidualna Mozesz dodac mniej a przy pomiarze BLG sprawdzic czy nie jest za malo. Jak za malo to dolejesz herbatki kolendrowej Z perspektywy czasu (tak tez bede warzyl kolejnego wita) ja bym cytryny nie dodawal i skupil sie na aromatach pomaranczowo kolendrowych ale to tez kwestia indywidualna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Witam przymierzam się do uwarzenia witbiera z zestawu surowców z browamatora. (...) 3. chciałbym dodać 0.5 kg płatków owsianych. Na jakim etapie zacierania je dodać i czy coś one wniosą do piwa czy to zbędny zabieg? Jeśli je dodam to powinienem zwiększyć ilość wody? pozdrawiam Jak akurat takie masz to OK, choć sam bym użył mix. Jednak w wicie najważniejsze to przyprawy. Ja jestem zwolennikiem przewagi cytrusowej nad kolendrową w wicie, więc stosuję 1 skórkę cytryny i nie więcej niż 20 g kolendry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się