Skocz do zawartości

Browar Domowy Fukacz


Rekomendowane odpowiedzi

22. Moulin Rouge - Hefeweizen  
12 Blg \ 4,8% \ 15 IBU \ 2.5v\ Warzone: 06.09.16   Zabutelkowane: 08.10.16

post-15737-0-72289100-1478476900_thumb.jpg

Zasyp:

  • Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 70%  4,6kg
  • Pilzneński (Strzegom) - 30% 2kg

Chmielenie:

  • Warrior (14,1% aa) - 5g 60`
  • Barbe Rouge (6,6% aa) - 50g 10`

​IBU: 15
 
Zacieranie: 4:1

  • 44°  15` 
  • 63°-62°  40` 
  • 72°  40`
  • 78°  wygrzew

Drożdże:

  • 1 fiolka FM 41 Gwoździe i banany 

26.09.16 Gdy przelewałem na cichą ​Tribute to Hops India Pale Ale Single Hop El Dorado zauważyłem coś, co mnie trochę przestraszyło. Hefeweizen pokrył się dziwnymi bąblami, nie wiem czy to FM41 tak mają czy to raczej infekcja. Na dniach wypadnie czas butelkowania, więc sprawdzę to.

08.10.16 Rozlałem Moulin Rouge do butelek: okazuje się, że to piwo albo miało długą burzliwą albo pęcherze na powierzchni brzeczki przy tych drożdżach wyglądają specyficznie, bo wszystko smakuje i pachnie normalnie. 

 

Rozlew:
196g glukozy na 67x0,5l    [2,5v]
Odfermentowanie do 3,5 Blg.

 

Szczerze powiedzawszy, to spodziewałem się ciekawszych efektów po owych 50g Barbe Rouge. Jest to bardzo dobry weizen, oczywiście różny od moich amerykańskich wersji, ale nie zaskakuje niczym szczególnym. 

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23. Witaminoza Witbier

11 Blg \ 5,1% \ 24 IBU \ 2.4v \ Warzone: 25.09.16 Zabutelkowane: 24.10.16  Fermentacja oczywiście tyle nie trwała, ale po prostu nie miałem kiedy zabrać się za butelkowanie.

post-15737-0-38880800-1481271512_thumb.jpg

Zasyp: 

  • Pilzneński (Strzegom) - 35% 1,4kg
  • Pszenica Niesłodowana - 30% 1,2kg    kleikowana przez 30` w temperaturze 80°-90° (proporcje 1:6)
  • Monachijski I (Strzegom) - 15% 0,6kg
  • Płatki Pszenne Błyskawiczne  - 10% 0,4kg
  • Płatki Owsiane Błyskawiczne - 10% 0,4kg

Chmielenie: gotowanie przed chmieleniem 30` w celu zwiększenia blg z powodu wydajności

  • Zeus (15% aa) - 6g 60` 
  • Aurora ( 8,8% aa) - 10g 10`
  • Fanstasia (4,3% aa) - 20g 0`

IBU: 24

 

Dodatki:

  • Kolendra Indyjska - 10g 10`
  • Curacao - 30g 10`
  • Kolendra Indyjska - 5g 0`
  • Curacao - 30g 0`

Zacieranie: 4:1

  • 68°-63° 60`
  • 74°-72° 20`
  • 78° wygrzew

Drożdże:

  • 1 szt. Mangrove Jack`s M21 Belgian Wit 

"Coś się zepsuło", uzyskałem zaledwie 21l brzeczki 8 blg po zacieraniu, końcowa ilość fatalnie niska - 13,5l, ale za to parametry utrzymane. Nie wiem czy źle policzyłem sobie proporcje czy może źle skleikowałem pszenicę :< Generalnie warzenie dosyć słabe, późno zacząłem, nie dopilnowałem dokładnych temperatur podczas zacierania... szkoda gadać.

Rozlew:

77g glukozy na 25x0,5l [2.4v]

Odfermentowanie do 2 Blg.

 

Pierwsze odczucie podczas rozlewu wskazuje, że dodałem za dużo curacao. 

Po ok. 2 tygodniach od rozlewu stwierdzam, że mimo iż nie lubię kolendry, to jest jej za mało :D Curacao ułożyło się, choć moim zdaniem wciąż jest go o jakieś 10-20g za dużo. Aromatu Fanstasi nie wyczywam. Powoli myślę, o odejściu od chmielenia na aromat ilością chmielu mniejszą niż 50-70g jeżeli chcę uzyskać coś naprawdę konkretnego.

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24. Choco Blast - Chocolate Stout, zamysłem jest piwo czekoladowe, słodkie, częściowo piwo z resztek 
16 Blg | 6,2% | 19 IBU | 2.1v | Warzone: 20.10.16 Zabutelkowane: 11.11.16
Zasyp:

  • Pale Ale (Strzegom) - 70% 4,4kg
  • Caraaroma (Weyerman) - 14,5% 0,9kg
  • Pale Chocolate (Fawcett) - 7% 0,45kg
  • Chocolate (Bestmalz) - 2,5% 0,17kg
  • Płatki Pszenne Błyskawiczne  - 3% 0,2kg
  • Płatki Owsiane Błyskawiczne - 3% 0,2kg

Chmielenie:

  • Magnat (14,2% aa) - 5g 60`
  • Magnum (13% aa) - 10g 60`

IBU: 19
 
Dodatki:

  • Kakao rozpuszczalne - 0,3kg 15` [Wybrałem kakao Puchatek z minerałami, ze względu na niską zawartość tłuszczów - poniżej 2g/100g. Ma być na smak, a nie aromat, więc nie zależy mi na czystym kakao.]
  • Łuska kakao - 0,2kg 0` [To robi robotę przy aromacie.]
  • Chili habanero - 30g na zimno do połowy warki [v.1] chili posiekałem i  zalałem wrzątkiem w celu odkażenia. Dodane wraz z wodą do piwa.
  • Słodzik Cologran z Lidla - po 5 pastylek (przy rozlewie)

​Zacieranie: 4:1

  • 68°-66° 40`
  • 72° 40`
  • 78° wygrzew

Drożdże: rozlane do dwóch fermentorów po 11,5l

  • 1szt. Safale S-04 o połowy warki [v.1]  ferm. nr 6
  • 1szt. Danstar Nottigham do drugiej połowy warki [v.2] ferm. nr 3

Otrzymałem 27l brzeczki, po gotowaniu zgodnie z założeniem zostały 23 litry.​
 
Odfermentowanie w dniu 07.11.16 - 5 Blg w obu wersjach
Odfermentowanie w dniu 11.11.16 - 4 Blg w obu wersjach
 
Rozlew:
Po 54g glukozy do obu wersji po 19x0,5l każda + 5 tabletek Cologranu na 0,5l
Do tego po 4x0,5l w obu wersjach bez słodzika.
Łącznie 46x0,5l.
Odfermentowanie do 4 Blg.
 
Pierwsze odczucia podczas rozlewu: piwo jest mocno czekoladowe z czego jestem zadowolony. Aromat mógłby być bardziej intensywny, trzeba by popróbować dodawania łuski kakao na zimno lub kakaowej śruty dostępnej ostatnio w piwnym krafcie. 
Wersja z chili okazuje się zbyt ostra, zobaczymy jak będzie gdy się ułoży, z czasem smak chili zanika. Istotny okazał się fakt dodania wody, w której były wyparzane papryczki, poprzednio przy 3 warce popełniłem błąd nie dolewając jej.

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

25. Ladies First Malinowe na bazie Wheat`a

12,5 Blg | 5,3% | 10 IBU | 2.1v | Warzone: 24.10.16 Zabutelkowane: 13.11.16

Zasyp: [wyszło 8 Blg po gotowaniu]

  • Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 79,5% 2,5kg
  • Carared (Weyermann) - 16% 0,5kg
  • Karmelowy Czerwony - 3% 0,1kg
  • Karmelowy 300 - 1,5% 0,05kg

Chmielenie:

  • Magnum (13% aa) - 3g 60`
  • Fanstasia (4,3% aa) - 30g 10`

IBU: 10

 

Dodatki:

  • Sok malinowy Herbapol - 1,34l dodany po schłodzeniu brzeczki co dało kolejne 4,5 Blg
  • Słodzik Cologran z lidla - 5 tabletek/0,5l przy rozlewie

​Zacieranie:

  • 68° 20`
  • 72° 60`
  • 78° wygrzew

Drożdże:

  • 1szt. Danstar Nottigham

Wyszły równo 23l brzeczki 8 Blg co wraz z dodatkiem soku (4,5 Blg) dało łącznie 12,5 Blg (ku mojemu zaskoczeniu, myślałem, że sok da 0,5-1 Blg więcej).​

 

Odfermentowanie w dniu 07.11.164 Blg

 

Rozlew:

150ml soku malinowego Herbapol na 48x0,5l z czego:

  • 44x0,5l z dodatkiem słodzika Cologran (tabletek na 0,5l)
  • 4x0,5l bez słodziku

Odfermentowanie do 3 Blg.

 

Pierwsze odczucie przy rozlewie wskazuje, że będzie typowo babskie piwo, słodkie. Póki co jestem bardzo zadowolony z tego piwa (a szczególnie z pięknej barwy oraz aromatu malin).

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26. Gąska w Opałach - Wędzone Gose, inspiracją są wyśmienite Gose od pawel_cwks oraz "Zbójeckie" Jeziera. W zamyśle piwo ma mieć aromat wędzono-kolendrowy przy kwaśno-słonym profilu smakowym

13 Blg \ 5,4% \ 20 IBU \ 2.3v \ Warzone: 07.11.16 Zabutelkowane: 06.12.16

 

Zasyp: 

  • Pilzneński (Strzegom) - 50% 2,5kg
  • Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 20% 1kg
  • Wędzony bukiem (Weyermann) - 18% 0,9kg
  • Pale Caramalt (Fawcett) - 8% 0.4kg
  • Cara Ruby (Castle Malting) - 4% 0,2kg

Chmielenie:

  • Magnum (13% aa) - 12g 60`
  • EKG (5,2% aa) -15g 10`

IBU: 20

 

Dodatki:

  • Sól czarna wędzona jabłonią - 13g 10`
  • Sól himalajska różowa - 28g 10`
  • Kolendra - 20g 10`
  • Kolendra - 5g 0`
  • Kwas mlekowy 80% - 69ml [dodane przy rozlewie]

​Zacieranie: 4:1

  • 67°-64° 60`
  • 78° wygrzew

Drożdże:

  •  Gęstwa Danstar Nottigham po Choco Blast (ferm. nr 2)

Otrzymałem 27l brzeczki, do fermentora poszły 23l.

 

Odfermentowanie w dniu 20.11.164 Blg.

Odfermentowanie w dniu 07.12.16 - 3,5 Blg.

 

Piwo zabutelkowane bardzo późno, ze względu na brak czasu.

 

Rozlew: 

130g glukozy na 46x0,5l [2.3v]

Odfermentowanie do 3,5 Blg.

 

Wyszło naprawdę ciekawe piwo. Czuć wyraźnie wędzonkę, w tle kolendrę. W smaku wyraźnie kwaśne jak i słone. Nie jest przesadzone, odfermentowanie sprawia, że sól jest kontrowana przez słodycz. Piwo udane, na drugi raz dorzuciłbym więcej kolendry.

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

27. Kwaśny deszcz - Berliner Weisse zakwaszany kwasem mlekowym

7 Blg \ 3% \ 0 IBU \ 2.6v \ Warzone: 16.11.16 Zabutelkowane: 07.12.16

 

Zasyp: 

  • Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 70,5% 1,9kg
  • Pilzneński (Strzegom) - 29,5% 0.8kg

Chmielenie: gotowanie 60` bez użycia grama chmielu

 

IBU: 0

 

Dodatki:

  • Mięta - 30g 5`
  • Rumianek - 20g 5`
  • Kwas mlekowy 80% - 97ml [dodane przy rozlewie]

​Zacieranie: jako, że był mały zasyp, to przetestowałem bardzo duży stosunek wody do słodu 25:3

  • 64°-62° 60`
  • 75°-74° 10`
  • 78° wygrzew

Drożdże:

  • Gęstwa Danstar Nottigham po Choco Blast 

Do gara poszło 29l, do fermentora 23-24l. Przez nadmiar wody blg spadło o 1.

 

Rozlew:

96g glukozy + 72g cukru=168g na 47x0,5l [2.6v]

Odfermentowanie do 2 Blg.

 

Pierwsze odczucie po rozlewie: pachnie i smakuje wodniście, niemal jak napar rumiankowy. 

Wrażenia z degustacji (w skrócie):

Dominuje aromat rumianku, bardzo orzeźwiające, wodniste, kwaśne. Zero aromatów palonych z gęstwy (dobrze). Przypomina nieco wytrawne wino.

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28. Dzikus - Wild Brown Porter z lukrecją, piwo zostało nieumyślnie zakażone, ale smakuje i pachnie nienajgorzej, więc stwierdziłem, że zabutelkuję.

12 Blg \ 5,6% \ 23 IBU \ 1.8v \ Warzone: 20.11.16 Zabutelkowane: 25.05.17

 

Zasyp: 

  • Pale Ale (Strzegom) - 51% 2,5kg
  • Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 27% 1,3kg
  • Carafa III Special (Weyermann) - 7% 0,35kg
  • Special B (Castle Malting) - 7% 0,35kg
  • Caraaroma (Weyermann) - 4% 0,2kg
  • Black of Black (Castle Malting) - 4% 0,2kg

Chmielenie: 

  • Admiral (13,3% aa) - 10g 60`
  • EKG (5,2% aa) - 33g 10`
  • Warrior Queen (6,3% aa)  - 50g na zimno

IBU: 23

 

Dodatki:

  • Lukrecja - 60g 10`

​Zacieranie: 5:1

  • 68° 40`
  • 72° 40`
  • 78° wygrzew

Drożdże:

  • Gęstwa Danstar Nottigham po Ladies First (ferm. nr 4)

Odfermentowanie w dniu 06.12.16 - 5 Blg.

 

Rozlew:

 

111g glukozy na 39x0,5l. [1.8v]  Bylo kilka litrów więcej, ale nie chciałem wlewać końcówki z wyraźną powłoką powstałą z zakażenia.

Zabutelkowane z dodatkiem drożdży na refermentację (Saftbrew F2) - celowałem w ok. 2g na 20l (drożdże z piwa po 1/2 roku są zapewne martwe).

Odfermentowanie do 2 Blg.

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

29. Olej - Rye Wine, niedokładne dane Blg, % oraz IBU wynikają z braku przyrządu do pomiaru >25 Blg

>25 Blg \ >9,8% \ <53 IBU \ 1.8v \ 14l \ Warzone: 11.12.16 Zabutelkowane: 25.05.17

 

Zasyp: miał być nieco inny, ale zapomniałem dokupić pale ale i doszedł monachijski

  • Żytni (Strzegom) - 46% 5kg
  • Pale Ale (Strzegom) - 39,5% 4,25kg
  • Monachijski I (Strzegom) - 14,5% 1,55kg

Chmielenie: gotowanie przez 150 minut

  • Zeus (2015, 15% aa) - 21g 60`
  • Citra (2015, 13,5% aa) - 57g 10`
  • Vic Secret (2015, 16,1% aa) - 10g 0`
  • Cascade (2015, 6,8% aa) - 82g 0`
  • Aurora (2015, 8,8% aa) - 15g 0`

IBU: <53

 

​Zacieranie: ok. 4:1

  • 64°-62° 90`
  • 78° wygrzew​

Zagapiłem się i zacieranie zacząłem w niemal 70​°. Temperaturę zbiłem szybko kilkoma litrami wody.

 

Drożdże:

  • Danstar Nottigham (II pokolenie gęstwy po Gąska w Opałach ferm. nr 6

Filtracja przebiegła nad wyraz sprawnie. Pierwsze 20l spłynęło bez najmniejszych problemów. Dopiero później stanęła niemal na amen. Po uzyskaniu 26l przeszedłem do wysłodzin, z których uzyskałem ok. 22-24l 8 Blg.

Brzeczka przednia miała według balingomierza ok. 18 Blg jednak była powyżej 20°C, więc wynik był zapewne zaniżony. Do gara poszło 26l, sporo odparowało, połączenie chmielu z ogromną lepkością oraz mączką spowodowało duże straty. Przelewanie brzeczki do fermentora trwało ponad godzinę, uzyskałem 14l bardzo gęstego syropu, klejącego ręce, podłogę i wszystko inne. Łącznie z wysłodzinami zeszło mi się 11-12 godzin.

 

Rozlew:

 

Końcówka piwa była mocno zmieszana z drożdzami, dlatego 1-1,5l nie rozlewałem.

52g glukozy na 25x0,5l [1.8v]

Zabutelkowane z dodatkiem drożdży na refermentację (Saftbrew F2) - celowałem w ok. 1,5g na 14l (drożdże z piwa po 1/2 roku są zapewne martwe).

 

Odfermentowanie do 7 Blg.

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

30. ??? - Rye Ale z wysłodzin ZAKAŻONE
11 Blg \ ??? \ 36 IBU \ ??? \ 17l \ Warzone: 11.12.16 
Zasyp, zacieranie i drożdże:
patrz: 29. ??? - Rye Wine
 
Chmielenie: 

  • Admiral (2015, 13,3% aa) - 10g 60`
  • Sladek (2015, 6,8% aa) - 30g 10`
  • Warrior Queen (2015, 6,3% aa) - 50g 0`

IBU: 36
 

Po wysładzaniu otrzymałem 22-24l brzeczki 8 Blg. Po gotowaniu do fermentora poszło 17l.

 

Ferm. nr 2

 

Piwo zostało zakażone, długo nie butelkowałem i ot stało się. Całość wylana.

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Zasyp: 

  • Pale Ale (Strzegom) - 70% 7kg
  • Żytni (Strzegom) - 30% 6,5kg

 

 

 

 

 

 

 

To chyba 52% i 48% albo 7kg i 3 kg :)

 

Faktycznie coś nie tak wpisałem :D Dzięki :>

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

1. Jabcok - Cydr z soku, jest to mój pierwszy cydr 

ok. 16 Blg \ 8,7% \ 1.8v\ 22l \ Nastawione: 11.12.16 Zabutelkowane: 25.05.17

 

Surowce fermentujące:

  • Sok Jabłkowy Caprio - 20l
  • Cukier Biały - 3kg

Drożdże:

  • 1 szt. Gozdawa French Cider G1

Rozlew:

 

74g glukozy na 44x0,5l oraz 0,5 kg ksylitolu (ok. 23g/l).

Zabutelkowane z dodatkiem drożdży na refermentację (Saftbrew F2) - celowałem w ok. 2g na 20l (drożdże z cydru po 1/2 roku są zapewne martwe).

 

Odfermentowanie do 0 Blg.

 

Postanowiłem, że warto zapisać również i takie wytwory. Nie będę przecież specjalnie zakładał wątku na innym forum, bo dużo cydru robić nie będę. 

 

Kiedy ustalałem Blg coś mi się ubzdurało, że cydry maja ok 8%, a nie 4,5%. W związku z tym ten cydr bardziej przypomina wino musujące.

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30. Back in Black - Polish Wheat, pierwsza warka po półrocznej przerwie, nazwa nawiązuje do piosenki AC/DC. Powrót do biznesu :)

12,5 Blg \ 5,4%\ 31 IBU \ 2.5v \ 16l \ Warzone: 18.05.17 Zabutelkowane: 07.06.17

 

Zasyp: 

  • Pszeniczny (Strzegom) - 69% 2,8kg
  • Monachijski (Weyermann) - 25% 1kg
  • Pilzneński (Strzegom) - 6% 0,23kg

Chmielenie: 

  • Iunga (2016, 12,9% aa) - 8g 60`
  • Oktawia (2016, 8,8% aa) - 30g 10`
  • Oktawia (2016, 8,8% aa) - 70g 0`
  • Oktawia (2016, 8,8% aa) - 100g na zimno na 3 dni

IBU: 26

 

​Zacieranie: 4:1, miało być 66° 60` i 72° 20` ale się zagapiłem podczas podgrzewania

  • 66° 40`
  • 72° 40`
  • 78° wygrzew​

Drożdże:

  • 1 szt. US-05

Do gara poszły 23l, po gotowaniu zostało 18l. Wszystko przebiegło sprawnie, dobry powrót po długiej przerwie.

 

Odfermentowanie w dniu 06.04.17 - 2 Blg.

 

Rozlew:

 

120g glukozy na 32x0,5l [2.5v]

Odfermentowanie do 2 Blg.

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31. Widno v1.3  - American Weizen, delikatne zmiany w zasypie, zamiana Citry na Jarrylo i co najważniejsze drożdże płynne.
12 Blg | 5,1 % | 26 IBU | 2.4v | 18l |  Warzone: 25.05.17 Zabutelkowane: 23.06.17

 

Zasyp:

  • Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 90% 4kg
  • Wiedeński (Weyermann) - 10% 0,45kg

Chmielenie:

  • Simcoe (2015, 13,2% aa) - 10g 60`
  • Jarrylo (2015, 15% aa) - 10g 10`
  • Cascade (2016, 7,1% aa) - 10g 10`

IBU: 26

 

Zacieranie: 5:1

  • 48° wrzut
  • 46° 20`
  • 66° 60`
  • 74°-72° 20`
  • 78° wygrzew

Drożdże:

  • 1 fiolka FM41 Gwoździe i banany

 

Do gara weszły 24l, do fermentora 20-21l. [fermentor nr. 8]

 

Odfermentowanie do 5 Blg dnia 11.06.17 - Zebrałem drożdże na Roggena i pozostawiłem piwo w fermentorze, aby zeszło niżej.

Piwo było trzymane na cichej do 23.06.17 ze względu na brak czasu. Odermentowało do 3 Blg.

 

Rozlew:  

120g glukozy na 36x0,5l

Odfermentowanie do 3 Blg.

 

Już podczas rozlewu czuć świetny, typowo weizenowy aromat dopełniony nutami amerykańskich chmieli. Ze smakiem jest podobnie. Zmiana drożdży z Wb06 to dobry krok.

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

32. Dębale - Strong Ale z płatkami dębowymi moczonymi w różnych trunkach. Zamysłem jest przetestowanie maceracji w różnych alkoholach.

17 Blg \ ??? \   IBU \ ??? \ 17,5l \ Warzone: 04.06.17  Zabutelkowane:

 

Zasyp: 

  • Pilzneński (Strzegom) - 69% 4kg
  • Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 22,5% 1,3kg
  • Carared (Weyermann) - 8,5% 0,5kg

Chmielenie: chmielenie jedynie na goryczkę, aby pozostawić sam aromat słodu oraz płatków

  • Admiral (2015, 13,3% aa) - 15g 60`

IBU: 

 

Dodatki:

  • płatki dębowe francuskie i amerykańskie (mocno opiekane w obu przypadkach) macerowane w różnych alkoholach

​Zacieranie: 4:1

  • 65°-61° 60`
  • 78° wygrzew

Drożdże:

  • Gęstwa US-05 po 30. Polish Wheat

Wysłodzone ok.k 22l, po gotowaniu zostało 17,5l.

 

Odfermentowanie do 3 Blg w dniu - 02.07.17​. Piwo zostało przelane w celu pobrania gęstwy.

 

05.07.17 - piwo zostało podzielone między 5 fermentorów. W każdym znajduje się po 50g płatków:

  • ferm. nr 1 - płatki francuskie mocno opiekane macerowane od 08.10.17 w Club 99 Whiskey
  • ferm. nr 2 - płatki amerykańskie mocno opiekane (suche)
  • ferm. nr 3 - płatki amerykańskie mocno opiekane macerowane od 08.10.17 w Stock 84
  • ferm. nr 4 - płatki amerykańskie mocno opiekane macerowane od 08.10.17 Jack Daniels
  • ferm. nr 5 - płatki francuskie lub amerykańskie (nie pamiętam) macerowane od ok. września/sierpnia 2016 w półtoraku Jadwiga 

Wychodzi 50g/ok 3,5l. Ilość jak wiadomo mocno przesadzona, jednak to piwo jest tylko i wyłącznie testem intensywności różnych płatków.

 

Rozlew:

 

 

Odfermentowanie do ?

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

33. Brzytwiarz Roggenbier

13 Blg | 5,6% | 15 IBU | 2.4v | 17,5l |  Warzone: 11.06.17 Zabutelkowane: 02.07.17

 

Zasyp: 

  • Żytni (Strzegom) - 46,9% 2kg
  • Monachijski II (Strzegom) - 23,5% 1kg
  • Pilzneński (Strzegom) - 23,5% 1kg
  • Crystal Rye (Fawcett) - 3,8% 0,16kg
  • Caraweheat (Weyermann) - 1,2% 0,05kg
  • Pszeniczny Czekoladowy (Fawcett) - 1,2% 0,05kg

Chmielenie:

  • Admiral (2015, 13,3% aa) - 5g 60`
  • Sladek (2015, 6,8% aa) - 20g 10`

IBU: 15

 

Zacieranie: 6:1

  • 67°-65° 30`
  • 78° wygrzew

Tutaj pojawia się pewien problem. Zacierałem krótko. Bardzo krótko. Miało ty wyglądać inaczej: 66​° 30` i 74° 30-40`. Mimo to otrzymałem tyle blg ile zakładałem. Nie pomyliłem się przy recepturze, czyżby więc słód zatarł się w 30` (+10 min przy podgrzewaniu do 78°)? Nie robię nigdy próby jodowej, ale chyba zacznę i przemodeluję model zacierania. Bo jeżeli zatarło się tak szybko, to przerwa w 72° w takim chyba przypadku nie ma sensu, wszystkie cukry zostają przerobione na maltozę.

 

Drożdże:

  • Gęstwa FM41 Gwoździe i banany po Widno v1.3

Używałem łuski ryżowej, filtracja przebiegła szybko, bez problemów. Uzyskałem 23l brzeczki. Po gotowaniu zostało ok 20l.

 

Odfermentowanie do 5 Blg w dniu 25.06.17 (przelane na cichą w celu zebrania gęstwy)

 

Rozlew:  

113g glukozy na 5x0,5l [2.4v]

Odfermentowanie do 3 Blg

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

34. Niemieckie Ciemności - Imperial Schwarz Weizen, interpretuję ten styl po prostu jako mocny weizen o czarnej barwie (nie wiem czy poprawnie, ale się tym nie przejmuję). Pierwotnie blg miało wynosić 12, ale wydajność zaskoczyła.

15,5 Blg | 5,6% | 19 IBU | 2.4v | 18l |  Warzone: 18.06.17 Zabutelkowane: 25.07.17

 

Zasyp:

  • Pszeniczny (Strzegom) -  50% 2,3kg
  • Pilzneński (Strzegom) -  50% 2,3kg
  • Palony Jęczmień - 0,85kg (dodany na mashout, piwo kompletnie nie chciało zmienić barwy, było brązowe, dopiero po takiej ilości stało się czarne. Wiem, że wystarczyło potrzymać słód w zimnej wodzie przez jakiś czas, ale ja czasu wówczas nie miałem. Przynajmniej pozbyłem się starego słodu. Mam nadzieję, że nie przejdzie zbyt dużo paloności).

Chmielenie: gotowanie przez 60`

  • Hallertau Blanc (2016, 10,8% aa) - 10g 10`
  • Mandarina Bavaria (2016, 9,8% aa) -10g 10`
  • Hallertau Blanc (2016, 10,8% aa) - 20g 5`
  • Mandarina Bavaria (2016, 9,8% aa) -20g 5`

IBU: 19

 

Zacieranie: 4:1 

  • 48° wrzut
  • 46° 20`
  • 66° 40`
  • 74° 10`
  • 78° wygrzew

Drożdże:

  • Gęstwa FM41 Gwoździe i banany po Widno v1.3 

Do gara trafiły 23l, do fermentora 18l.

 

Rozlew:  

115g glukozy na 35,5x0,5l

Odfermentowanie do 5,5 Blg

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

35. Imperium Weizenum - American Imperial Weizen Single Hop Jaryllo. Wiem, że mianem imperial określa się również weizenbocka, ja interpretuję ten styl inaczej.

16 Blg | 7,2 % | 41 IBU | 2.4v | 20l |  Warzone: 25.06.17 Zabutelkowane: 25.07.17

 

Zasyp:

  • Pszeniczny (Strzegom) - 95% 5kg
  • Wiedeński (Weyermann) - 5% 0,25kg

Chmielenie: 

  • Jarrylo (2015, 15% aa) - 10g 60`
  • Jarrylo (2015, 15% aa) - 35g 10`
  • Jarrylo (2015, 15% aa) - 40g 0`

IBU: 41

 

Zacieranie: 5:1 

  • 48° wrzut
  • 46° 35`
  • 66°-65° 30`
  • 78° wygrzew

Pierwszy raz dokonywałem analizy zacierania przy pomocy jodu. Wynika z niej, że cała skrobia została przerobiona w 20`-30`. Powodem jest duża ilości pszenicy, która jest wysoko enzymatyczna? Szczerze powiedzawszy, jestem w szoku. Okazuje się, że moje wszystkie warki były zacierane o wiele za długo. Będę kontynuował próby jodowe w kolejnych warkach.

 

Drożdże:

  • Gęstwa FM41 Gwoździe i banany po Brzytwiarz

Otrzymałem 24,5l brzeczki przedniej, do fermentora poszło 20l.​

 

Rozlew:  

120g glukozy na 40x0,5l [2.4v]

Odfermentowanie do 3 Blg

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36.  Gringo - American Light Ale. Na aromat dużo Azacci, chcę jej dać ponowną szansę (rok temu aromat mocno zawodził)


10 Blg | ??? % | 26 IBU | ???v | 20l |  Warzone: 02.07.17 Zabutelkowane: 


 


Zasyp:


  • Pale Ale (Weyermann) - 60% 1,8kg
  • Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 20% 0,6kg
  • Monachijski Barke (Weyermann) - 20% 0,6kg

Chmielenie:


  • Simcoe (2015, 13,2% aa) - 5g 60`
  • Azacca (2016, 10,4% aa) - 30g 10`
  • Azacca (2016, 10,4% aa) - 70g whirpool
  • Azacca (2016, 10,4% aa) - 100g na zimno wrzucone 06.08.17

IBU: 26


 


Zacieranie:


  • 67° 30`
  • 78° wygrzew

Drożdże:


  • Gęstwa US05 po Dębale

 


Do gara poszło 23,5l, do fermentora ok. 20l


 


Rozlew:


 


Odfermentowanie do  Blg


Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

37.  Dziambaryllo - American Pale Ale Single Hop Jarrylo


13 Blg | ??? % | 50 IBU | ???v | 19,5l |  Warzone: 16.07.17  Zabutelkowane: 


 


Zasyp:


  • Pale Ale (Strzegom lub Weyermann) - 70% 3,3kg
  • Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 30% 1,1kg

Chmielenie:


  • Jarrylo (2016, 14,1% aa) - 15g 60`
  • Jarrylo (2016, 14,1% aa) - 30g 10`
  • Jarrylo (2016, 14,1% aa) - 55g whirpool (85°-60°)
  • Jarrylo (2016, 14,1% aa) - 100g na zimno wrzucone 06.08.17

 


IBU: 50


 


Zacieranie:


  • 64° 30`
  • 78° wygrzew

Drożdże:


  • Gęstwa US-05 po Dębale

Otrzymałem ok 23l brzeczki, po gotowaniu zostało 19,5l.


W tym roku jestem ponownie bardzo zadowolony z chmielu Jarrylo. Brzeczka z tym chmielem jest jedną z niewielu, która dobrze smakuje. Spodziewam się naprawdę udanego piwa.


 


Rozlew:


 


Odfermentowanie do  Blg


Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

38. ??? Milk Stout

15,5 Blg \ % \ 25 IBU \ v\ 20l \ Warzone: 30.07.17 Zabutelkowane: 

 

Zasyp: 

  • Pale Ale (Strzegom) - 67,5% 3,3kg
  • Brown (Fawcett) - 16,5% 0,8kg
  • Pszeniczny Czekoladowy (Fawcett) - 10% 0,5kg
  • Płatki Owsiane - 4% 0,3kg (kleikowane przez 30` w ok 90°)
  • Colorado Honig (Viking Malt) - 2% 0,1kg

Chmielenie: 

  • Marynka (2016, 8,8% aa) - 10g 60`
  • Flyer (2016, 8,3 - 14,5% aa) - 30g 10`

IBU: 25

 

Dodatki:

  • Laktoza - 1kg 10`(ok. 2,5-2,8 blg)
  • Ziarno kakaowca - 0,1kg na zimno

Zacieranie: powinno z tego być ok. 13 blg

  • 68°-67° 20`
  • 73° 20`
  • 78° wygrzew

Drożdże:

  •  1 szt. Safale S-04

Do gara poszło 25l. Po gotowaniu teoretycznie zostały 23l. Użyłem jednak nowego fermentora, podejrzewam, że z fabrycznie złą skalą​. Powinno zostać ok. 20l. Tak łatwej filtracji dawno nie miałem.

 

(ferm. nr 9)

 

Rozlew:

 

Odfermentowanie do  Blg.

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

39. ??? Witbier

 

10 Blg \ 4,6% \ 21 IBU \  \ 20l \ Warzone: 06.08.17  Zabutelkowane: We wrześniu

 

Zasyp: 

 

  • Pilzneński (Strzegom) - 35,5% 1,2kg
  • Płatki Pszenne Błyskawiczne  - 29,5% 1kg
  • Pszenica Niesłodowana - 14,5% 0,5kg  kleikowana przez 30` w temperaturze 80°-90° 
  • Monachijski Barke (Weyermann) - 14,5% 0,4kg
  • Płatki Owsiane Błyskawiczne - 6% 0,2kg

 

Chmielenie: 

 

  • Admiral (2015, 13,3% aa) - 7g 60`
  • Nelson Sauvin ( 2016, 11,2% aa) - 5g 10`
  • Nelson Sauvin ( 2016, 11,2% aa) - 15g 5`
  • Nelson Sauvin ( 2016, 11,2% aa) - 30g whirpool

 

IBU: 21

 

Dodatki:

 

  • Kolendra Indyjska - 10g 10`
  • Curacao - 15g 10`
  • Kolendra Indyjska - 10g 0`
  • Curacao - 15g 0`

 

Zacieranie: 

 

  • 66°-64° 30`
  • 78° wygrzew

 

Drożdże:

 

  • Gęstwa FM20 Białe Walonki 

Rozlew:

138g glukozy na 34x0,5l

Odfermentowanie do 2 Blg.

 

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40. Widno v1.4  - American Weizen, jedyne co chcę zmienić, w porównaniu z poprzednią warką, to proces fermentacji.
12 Blg |  % | 30 IBU | 2.4v | 30l |  Warzone: 29.10.17 Zabutelkowane: 14.11.17

 

Zasyp:

  • Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 90% 5,5kg
  • Wiedeński (Weyermann) - 10% 0,6kg

Chmielenie:

  • Simcoe (2016, 13,1% aa) - 20g 60`
  • Jarrylo (2016, 14,1% aa) - 15g 10`
  • Cascade (2016, 7,1% aa) - 15g 10`

 

IBU: 30

 

Zacieranie: użyłem starego słodu sprzed ponad roku, negatywna próba jodowa dopiero po przerwie w 72°

  • 68° wrzut
  • 67° 5`
  • 67°-66° 50`
  • 72° 20`
  • 78° wygrzew

Drożdże:

  • Gęstwa FM41 Gwoździe i banany

 

Underpitching, fermentacja planowana według schematu:

  • 17° pierwszego dnia
  • 18° drugiego dnia
  • 19° trzeciego dnia
  • 20° czwartego dnia
  • 21° od piątego dnia do końca fermentacji

Rozlew:  

210 g glukozy na 60x0,5l

Odfermentowanie do 2 Blg.

 

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

41. ??? Hefeweizen z hibiskusem

 

15 Blg \ % \ 40 IBU \ v\ 33l \ Warzone: 19.11.17 Zabutelkowane: 

 

Zasyp: 

 

  • Pszeniczny (Strzegom) - 57% 5 kg
  • Pale Ale (Strzegom) - 20% 1,75 kg
  • Pilzneński (Strzegom) - 17% 1,5 kg
  • Wiedeński (Weyermann) - 6% 0,45 kg

 

Chmielenie: 

 

  • Iunga (2016, 12,9% aa) - 30g 60`
  • Monroe (2016, 2,5% aa) - 50g 10`

 

IBU: 32

 

Dodatki:

 

  • Hibiskus - 50g 5`

 

Zacieranie: 

 

  • 68° wrzut
  • 66° 80`
  • 78° wygrzew

 

Drożdże:

 

  • Gęstwa FM41 Gwoździe i banany po Widno 1.4

 

Fermentacja planowana według schematu:

 

  • 15° pierwszego dnia
  • 16° drugiego dnia
  • 17° trzeciego dnia
  • 18° czwartego dnia
  • 19° piątego dnia
  • 20° od szóstego dnia do końca fermentacji

Rozlew:

Odfermentowanie do  Blg.

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

42. ??? Świąteczne Ale

 

18 Blg \ % \ 40 IBU \ v\ 20l \ Warzone:  Zabutelkowane: 

 

Zasyp: 

 

 

  • Pale Ale (Strzegom) - 60% 4kg
  • Colorado Honig (Viking Malt) - 24% 1,6kg
  • Special B (Castlemalting) - 8% 0,5kg
  • Cara Ruby 50 EBC (Castlemalting) - 8% 0,5kg

 

Chmielenie: 

 

  • Marynka (2016, 8,8% aa) - 40g 60`

 

IBU: 40

 

Dodatki:

 

  • Kardamon - 30g 10`
  • Curacao - 10g 10`
  • Cynamon - 30(???)g 10`
  • Gałka muszkatołowa - ???g 10`
  • Curacao - 20g 0`
  • Goździki - kilka sztuk 0`
  • Wanilia (macerowane) - 2-4 laski na zimno

 

Zacieranie: 

 

  • 68° 20`
  • 72° 20`
  • 78° wygrzew

 

Drożdże:

 

  • FM26 Belgijskie Pagórki

 

Rozlew:

Odfermentowanie do  Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.