fuki33 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 (edytowane) 22. Moulin Rouge - Hefeweizen 12 Blg \ 4,8% \ 15 IBU \ 2.5v\ Warzone: 06.09.16 Zabutelkowane: 08.10.16 Zasyp: Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 70% 4,6kg Pilzneński (Strzegom) - 30% 2kg Chmielenie: Warrior (14,1% aa) - 5g 60` Barbe Rouge (6,6% aa) - 50g 10` IBU: 15 Zacieranie: 4:1 44° 15` 63°-62° 40` 72° 40` 78° wygrzew Drożdże: 1 fiolka FM 41 Gwoździe i banany 26.09.16 Gdy przelewałem na cichą Tribute to Hops - India Pale Ale Single Hop El Dorado zauważyłem coś, co mnie trochę przestraszyło. Hefeweizen pokrył się dziwnymi bąblami, nie wiem czy to FM41 tak mają czy to raczej infekcja. Na dniach wypadnie czas butelkowania, więc sprawdzę to. 08.10.16 Rozlałem Moulin Rouge do butelek: okazuje się, że to piwo albo miało długą burzliwą albo pęcherze na powierzchni brzeczki przy tych drożdżach wyglądają specyficznie, bo wszystko smakuje i pachnie normalnie. Rozlew:196g glukozy na 67x0,5l [2,5v]Odfermentowanie do 3,5 Blg. Szczerze powiedzawszy, to spodziewałem się ciekawszych efektów po owych 50g Barbe Rouge. Jest to bardzo dobry weizen, oczywiście różny od moich amerykańskich wersji, ale nie zaskakuje niczym szczególnym. Edytowane 17 Lipca 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 (edytowane) 23. Witaminoza - Witbier 11 Blg \ 5,1% \ 24 IBU \ 2.4v \ Warzone: 25.09.16 Zabutelkowane: 24.10.16 Fermentacja oczywiście tyle nie trwała, ale po prostu nie miałem kiedy zabrać się za butelkowanie. Zasyp: Pilzneński (Strzegom) - 35% 1,4kg Pszenica Niesłodowana - 30% 1,2kg kleikowana przez 30` w temperaturze 80°-90° (proporcje 1:6) Monachijski I (Strzegom) - 15% 0,6kg Płatki Pszenne Błyskawiczne - 10% 0,4kg Płatki Owsiane Błyskawiczne - 10% 0,4kg Chmielenie: gotowanie przed chmieleniem 30` w celu zwiększenia blg z powodu wydajności Zeus (15% aa) - 6g 60` Aurora ( 8,8% aa) - 10g 10` Fanstasia (4,3% aa) - 20g 0` IBU: 24 Dodatki: Kolendra Indyjska - 10g 10` Curacao - 30g 10` Kolendra Indyjska - 5g 0` Curacao - 30g 0` Zacieranie: 4:1 68°-63° 60` 74°-72° 20` 78° wygrzew Drożdże: 1 szt. Mangrove Jack`s M21 Belgian Wit "Coś się zepsuło", uzyskałem zaledwie 21l brzeczki 8 blg po zacieraniu, końcowa ilość fatalnie niska - 13,5l, ale za to parametry utrzymane. Nie wiem czy źle policzyłem sobie proporcje czy może źle skleikowałem pszenicę :< Generalnie warzenie dosyć słabe, późno zacząłem, nie dopilnowałem dokładnych temperatur podczas zacierania... szkoda gadać. Rozlew: 77g glukozy na 25x0,5l [2.4v] Odfermentowanie do 2 Blg. Pierwsze odczucie podczas rozlewu wskazuje, że dodałem za dużo curacao. Po ok. 2 tygodniach od rozlewu stwierdzam, że mimo iż nie lubię kolendry, to jest jej za mało Curacao ułożyło się, choć moim zdaniem wciąż jest go o jakieś 10-20g za dużo. Aromatu Fanstasi nie wyczywam. Powoli myślę, o odejściu od chmielenia na aromat ilością chmielu mniejszą niż 50-70g jeżeli chcę uzyskać coś naprawdę konkretnego. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 (edytowane) 24. Choco Blast - Chocolate Stout, zamysłem jest piwo czekoladowe, słodkie, częściowo piwo z resztek 16 Blg | 6,2% | 19 IBU | 2.1v | Warzone: 20.10.16 Zabutelkowane: 11.11.16Zasyp: Pale Ale (Strzegom) - 70% 4,4kg Caraaroma (Weyerman) - 14,5% 0,9kg Pale Chocolate (Fawcett) - 7% 0,45kg Chocolate (Bestmalz) - 2,5% 0,17kg Płatki Pszenne Błyskawiczne - 3% 0,2kg Płatki Owsiane Błyskawiczne - 3% 0,2kg Chmielenie: Magnat (14,2% aa) - 5g 60` Magnum (13% aa) - 10g 60` IBU: 19 Dodatki: Kakao rozpuszczalne - 0,3kg 15` [Wybrałem kakao Puchatek z minerałami, ze względu na niską zawartość tłuszczów - poniżej 2g/100g. Ma być na smak, a nie aromat, więc nie zależy mi na czystym kakao.] Łuska kakao - 0,2kg 0` [To robi robotę przy aromacie.] Chili habanero - 30g na zimno do połowy warki [v.1] chili posiekałem i zalałem wrzątkiem w celu odkażenia. Dodane wraz z wodą do piwa. Słodzik Cologran z Lidla - po 5 pastylek (przy rozlewie) Zacieranie: 4:1 68°-66° 40` 72° 40` 78° wygrzew Drożdże: rozlane do dwóch fermentorów po 11,5l 1szt. Safale S-04 o połowy warki [v.1] ferm. nr 6 1szt. Danstar Nottigham do drugiej połowy warki [v.2] ferm. nr 3 Otrzymałem 27l brzeczki, po gotowaniu zgodnie z założeniem zostały 23 litry. Odfermentowanie w dniu 07.11.16 - 5 Blg w obu wersjachOdfermentowanie w dniu 11.11.16 - 4 Blg w obu wersjach Rozlew:Po 54g glukozy do obu wersji po 19x0,5l każda + 5 tabletek Cologranu na 0,5lDo tego po 4x0,5l w obu wersjach bez słodzika.Łącznie 46x0,5l.Odfermentowanie do 4 Blg. Pierwsze odczucia podczas rozlewu: piwo jest mocno czekoladowe z czego jestem zadowolony. Aromat mógłby być bardziej intensywny, trzeba by popróbować dodawania łuski kakao na zimno lub kakaowej śruty dostępnej ostatnio w piwnym krafcie. Wersja z chili okazuje się zbyt ostra, zobaczymy jak będzie gdy się ułoży, z czasem smak chili zanika. Istotny okazał się fakt dodania wody, w której były wyparzane papryczki, poprzednio przy 3 warce popełniłem błąd nie dolewając jej. Edytowane 11 Listopada 2016 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 (edytowane) 25. Ladies First - Malinowe na bazie Wheat`a 12,5 Blg | 5,3% | 10 IBU | 2.1v | Warzone: 24.10.16 Zabutelkowane: 13.11.16 Zasyp: [wyszło 8 Blg po gotowaniu] Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 79,5% 2,5kg Carared (Weyermann) - 16% 0,5kg Karmelowy Czerwony - 3% 0,1kg Karmelowy 300 - 1,5% 0,05kg Chmielenie: Magnum (13% aa) - 3g 60` Fanstasia (4,3% aa) - 30g 10` IBU: 10 Dodatki: Sok malinowy Herbapol - 1,34l dodany po schłodzeniu brzeczki co dało kolejne 4,5 Blg Słodzik Cologran z lidla - 5 tabletek/0,5l przy rozlewie Zacieranie: 68° 20` 72° 60` 78° wygrzew Drożdże: 1szt. Danstar Nottigham Wyszły równo 23l brzeczki 8 Blg co wraz z dodatkiem soku (4,5 Blg) dało łącznie 12,5 Blg (ku mojemu zaskoczeniu, myślałem, że sok da 0,5-1 Blg więcej). Odfermentowanie w dniu 07.11.16 - 4 Blg Rozlew: 150ml soku malinowego Herbapol na 48x0,5l z czego: 44x0,5l z dodatkiem słodzika Cologran (tabletek na 0,5l) 4x0,5l bez słodziku Odfermentowanie do 3 Blg. Pierwsze odczucie przy rozlewie wskazuje, że będzie typowo babskie piwo, słodkie. Póki co jestem bardzo zadowolony z tego piwa (a szczególnie z pięknej barwy oraz aromatu malin). Edytowane 24 Listopada 2016 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 (edytowane) 26. Gąska w Opałach - Wędzone Gose, inspiracją są wyśmienite Gose od pawel_cwks oraz "Zbójeckie" Jeziera. W zamyśle piwo ma mieć aromat wędzono-kolendrowy przy kwaśno-słonym profilu smakowym 13 Blg \ 5,4% \ 20 IBU \ 2.3v \ Warzone: 07.11.16 Zabutelkowane: 06.12.16 Zasyp: Pilzneński (Strzegom) - 50% 2,5kg Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 20% 1kg Wędzony bukiem (Weyermann) - 18% 0,9kg Pale Caramalt (Fawcett) - 8% 0.4kg Cara Ruby (Castle Malting) - 4% 0,2kg Chmielenie: Magnum (13% aa) - 12g 60` EKG (5,2% aa) -15g 10` IBU: 20 Dodatki: Sól czarna wędzona jabłonią - 13g 10` Sól himalajska różowa - 28g 10` Kolendra - 20g 10` Kolendra - 5g 0` Kwas mlekowy 80% - 69ml [dodane przy rozlewie] Zacieranie: 4:1 67°-64° 60` 78° wygrzew Drożdże: Gęstwa Danstar Nottigham po Choco Blast (ferm. nr 2) Otrzymałem 27l brzeczki, do fermentora poszły 23l. Odfermentowanie w dniu 20.11.16 - 4 Blg. Odfermentowanie w dniu 07.12.16 - 3,5 Blg. Piwo zabutelkowane bardzo późno, ze względu na brak czasu. Rozlew: 130g glukozy na 46x0,5l [2.3v] Odfermentowanie do 3,5 Blg. Wyszło naprawdę ciekawe piwo. Czuć wyraźnie wędzonkę, w tle kolendrę. W smaku wyraźnie kwaśne jak i słone. Nie jest przesadzone, odfermentowanie sprawia, że sól jest kontrowana przez słodycz. Piwo udane, na drugi raz dorzuciłbym więcej kolendry. Edytowane 21 Grudnia 2016 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) 27. Kwaśny deszcz - Berliner Weisse zakwaszany kwasem mlekowym 7 Blg \ 3% \ 0 IBU \ 2.6v \ Warzone: 16.11.16 Zabutelkowane: 07.12.16 Zasyp: Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 70,5% 1,9kg Pilzneński (Strzegom) - 29,5% 0.8kg Chmielenie: gotowanie 60` bez użycia grama chmielu IBU: 0 Dodatki: Mięta - 30g 5` Rumianek - 20g 5` Kwas mlekowy 80% - 97ml [dodane przy rozlewie] Zacieranie: jako, że był mały zasyp, to przetestowałem bardzo duży stosunek wody do słodu 25:3 64°-62° 60` 75°-74° 10` 78° wygrzew Drożdże: Gęstwa Danstar Nottigham po Choco Blast Do gara poszło 29l, do fermentora 23-24l. Przez nadmiar wody blg spadło o 1. Rozlew: 96g glukozy + 72g cukru=168g na 47x0,5l [2.6v] Odfermentowanie do 2 Blg. Pierwsze odczucie po rozlewie: pachnie i smakuje wodniście, niemal jak napar rumiankowy. Wrażenia z degustacji (w skrócie): Dominuje aromat rumianku, bardzo orzeźwiające, wodniste, kwaśne. Zero aromatów palonych z gęstwy (dobrze). Przypomina nieco wytrawne wino. Edytowane 21 Grudnia 2016 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) 28. Dzikus - Wild Brown Porter z lukrecją, piwo zostało nieumyślnie zakażone, ale smakuje i pachnie nienajgorzej, więc stwierdziłem, że zabutelkuję. 12 Blg \ 5,6% \ 23 IBU \ 1.8v \ Warzone: 20.11.16 Zabutelkowane: 25.05.17 Zasyp: Pale Ale (Strzegom) - 51% 2,5kg Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 27% 1,3kg Carafa III Special (Weyermann) - 7% 0,35kg Special B (Castle Malting) - 7% 0,35kg Caraaroma (Weyermann) - 4% 0,2kg Black of Black (Castle Malting) - 4% 0,2kg Chmielenie: Admiral (13,3% aa) - 10g 60` EKG (5,2% aa) - 33g 10` Warrior Queen (6,3% aa) - 50g na zimno IBU: 23 Dodatki: Lukrecja - 60g 10` Zacieranie: 5:1 68° 40` 72° 40` 78° wygrzew Drożdże: Gęstwa Danstar Nottigham po Ladies First (ferm. nr 4) Odfermentowanie w dniu 06.12.16 - 5 Blg. Rozlew: 111g glukozy na 39x0,5l. [1.8v] Bylo kilka litrów więcej, ale nie chciałem wlewać końcówki z wyraźną powłoką powstałą z zakażenia. Zabutelkowane z dodatkiem drożdży na refermentację (Saftbrew F2) - celowałem w ok. 2g na 20l (drożdże z piwa po 1/2 roku są zapewne martwe). Odfermentowanie do 2 Blg. Edytowane 4 Czerwca 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) 29. Olej - Rye Wine, niedokładne dane Blg, % oraz IBU wynikają z braku przyrządu do pomiaru >25 Blg >25 Blg \ >9,8% \ <53 IBU \ 1.8v \ 14l \ Warzone: 11.12.16 Zabutelkowane: 25.05.17 Zasyp: miał być nieco inny, ale zapomniałem dokupić pale ale i doszedł monachijski Żytni (Strzegom) - 46% 5kg Pale Ale (Strzegom) - 39,5% 4,25kg Monachijski I (Strzegom) - 14,5% 1,55kg Chmielenie: gotowanie przez 150 minut Zeus (2015, 15% aa) - 21g 60` Citra (2015, 13,5% aa) - 57g 10` Vic Secret (2015, 16,1% aa) - 10g 0` Cascade (2015, 6,8% aa) - 82g 0` Aurora (2015, 8,8% aa) - 15g 0` IBU: <53 Zacieranie: ok. 4:1 64°-62° 90` 78° wygrzew Zagapiłem się i zacieranie zacząłem w niemal 70°. Temperaturę zbiłem szybko kilkoma litrami wody. Drożdże: Danstar Nottigham (II pokolenie gęstwy po Gąska w Opałach ) ferm. nr 6 Filtracja przebiegła nad wyraz sprawnie. Pierwsze 20l spłynęło bez najmniejszych problemów. Dopiero później stanęła niemal na amen. Po uzyskaniu 26l przeszedłem do wysłodzin, z których uzyskałem ok. 22-24l 8 Blg. Brzeczka przednia miała według balingomierza ok. 18 Blg jednak była powyżej 20°C, więc wynik był zapewne zaniżony. Do gara poszło 26l, sporo odparowało, połączenie chmielu z ogromną lepkością oraz mączką spowodowało duże straty. Przelewanie brzeczki do fermentora trwało ponad godzinę, uzyskałem 14l bardzo gęstego syropu, klejącego ręce, podłogę i wszystko inne. Łącznie z wysłodzinami zeszło mi się 11-12 godzin. Rozlew: Końcówka piwa była mocno zmieszana z drożdzami, dlatego 1-1,5l nie rozlewałem. 52g glukozy na 25x0,5l [1.8v] Zabutelkowane z dodatkiem drożdży na refermentację (Saftbrew F2) - celowałem w ok. 1,5g na 14l (drożdże z piwa po 1/2 roku są zapewne martwe). Odfermentowanie do 7 Blg. Edytowane 4 Czerwca 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) 30. ??? - Rye Ale z wysłodzin ZAKAŻONE11 Blg \ ??? \ 36 IBU \ ??? \ 17l \ Warzone: 11.12.16 Zasyp, zacieranie i drożdże:patrz: 29. ??? - Rye Wine Chmielenie: Admiral (2015, 13,3% aa) - 10g 60` Sladek (2015, 6,8% aa) - 30g 10` Warrior Queen (2015, 6,3% aa) - 50g 0` IBU: 36 Po wysładzaniu otrzymałem 22-24l brzeczki 8 Blg. Po gotowaniu do fermentora poszło 17l. Ferm. nr 2 Piwo zostało zakażone, długo nie butelkowałem i ot stało się. Całość wylana. Edytowane 25 Maja 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) Zasyp: Pale Ale (Strzegom) - 70% 7kg Żytni (Strzegom) - 30% 6,5kg To chyba 52% i 48% albo 7kg i 3 kg Edytowane 18 Listopada 2016 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) Zasyp: Pale Ale (Strzegom) - 70% 7kg Żytni (Strzegom) - 30% 6,5kg To chyba 52% i 48% albo 7kg i 3 kg Faktycznie coś nie tak wpisałem Dzięki :> Edytowane 18 Listopada 2016 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) 1. Jabcok - Cydr z soku, jest to mój pierwszy cydr ok. 16 Blg \ 8,7% \ 1.8v\ 22l \ Nastawione: 11.12.16 Zabutelkowane: 25.05.17 Surowce fermentujące: Sok Jabłkowy Caprio - 20l Cukier Biały - 3kg Drożdże: 1 szt. Gozdawa French Cider G1 Rozlew: 74g glukozy na 44x0,5l oraz 0,5 kg ksylitolu (ok. 23g/l). Zabutelkowane z dodatkiem drożdży na refermentację (Saftbrew F2) - celowałem w ok. 2g na 20l (drożdże z cydru po 1/2 roku są zapewne martwe). Odfermentowanie do 0 Blg. Postanowiłem, że warto zapisać również i takie wytwory. Nie będę przecież specjalnie zakładał wątku na innym forum, bo dużo cydru robić nie będę. Kiedy ustalałem Blg coś mi się ubzdurało, że cydry maja ok 8%, a nie 4,5%. W związku z tym ten cydr bardziej przypomina wino musujące. Edytowane 4 Czerwca 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 (edytowane) 30. Back in Black - Polish Wheat, pierwsza warka po półrocznej przerwie, nazwa nawiązuje do piosenki AC/DC. Powrót do biznesu 12,5 Blg \ 5,4%\ 31 IBU \ 2.5v \ 16l \ Warzone: 18.05.17 Zabutelkowane: 07.06.17 Zasyp: Pszeniczny (Strzegom) - 69% 2,8kg Monachijski (Weyermann) - 25% 1kg Pilzneński (Strzegom) - 6% 0,23kg Chmielenie: Iunga (2016, 12,9% aa) - 8g 60` Oktawia (2016, 8,8% aa) - 30g 10` Oktawia (2016, 8,8% aa) - 70g 0` Oktawia (2016, 8,8% aa) - 100g na zimno na 3 dni IBU: 26 Zacieranie: 4:1, miało być 66° 60` i 72° 20` ale się zagapiłem podczas podgrzewania 66° 40` 72° 40` 78° wygrzew Drożdże: 1 szt. US-05 Do gara poszły 23l, po gotowaniu zostało 18l. Wszystko przebiegło sprawnie, dobry powrót po długiej przerwie. Odfermentowanie w dniu 06.04.17 - 2 Blg. Rozlew: 120g glukozy na 32x0,5l [2.5v] Odfermentowanie do 2 Blg. Edytowane 7 Czerwca 2017 przez fuki33 Łyskacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 (edytowane) 31. Widno v1.3 - American Weizen, delikatne zmiany w zasypie, zamiana Citry na Jarrylo i co najważniejsze drożdże płynne.12 Blg | 5,1 % | 26 IBU | 2.4v | 18l | Warzone: 25.05.17 Zabutelkowane: 23.06.17 Zasyp: Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 90% 4kg Wiedeński (Weyermann) - 10% 0,45kg Chmielenie: Simcoe (2015, 13,2% aa) - 10g 60` Jarrylo (2015, 15% aa) - 10g 10` Cascade (2016, 7,1% aa) - 10g 10` IBU: 26 Zacieranie: 5:1 48° wrzut 46° 20` 66° 60` 74°-72° 20` 78° wygrzew Drożdże: 1 fiolka FM41 Gwoździe i banany Do gara weszły 24l, do fermentora 20-21l. [fermentor nr. 8] Odfermentowanie do 5 Blg dnia 11.06.17 - Zebrałem drożdże na Roggena i pozostawiłem piwo w fermentorze, aby zeszło niżej. Piwo było trzymane na cichej do 23.06.17 ze względu na brak czasu. Odermentowało do 3 Blg. Rozlew: 120g glukozy na 36x0,5l Odfermentowanie do 3 Blg. Już podczas rozlewu czuć świetny, typowo weizenowy aromat dopełniony nutami amerykańskich chmieli. Ze smakiem jest podobnie. Zmiana drożdży z Wb06 to dobry krok. Edytowane 23 Czerwca 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) 32. Dębale - Strong Ale z płatkami dębowymi moczonymi w różnych trunkach. Zamysłem jest przetestowanie maceracji w różnych alkoholach. 17 Blg \ ??? \ IBU \ ??? \ 17,5l \ Warzone: 04.06.17 Zabutelkowane: Zasyp: Pilzneński (Strzegom) - 69% 4kg Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 22,5% 1,3kg Carared (Weyermann) - 8,5% 0,5kg Chmielenie: chmielenie jedynie na goryczkę, aby pozostawić sam aromat słodu oraz płatków Admiral (2015, 13,3% aa) - 15g 60` IBU: Dodatki: płatki dębowe francuskie i amerykańskie (mocno opiekane w obu przypadkach) macerowane w różnych alkoholach Zacieranie: 4:1 65°-61° 60` 78° wygrzew Drożdże: Gęstwa US-05 po 30. Polish Wheat Wysłodzone ok.k 22l, po gotowaniu zostało 17,5l. Odfermentowanie do 3 Blg w dniu - 02.07.17. Piwo zostało przelane w celu pobrania gęstwy. 05.07.17 - piwo zostało podzielone między 5 fermentorów. W każdym znajduje się po 50g płatków: ferm. nr 1 - płatki francuskie mocno opiekane macerowane od 08.10.17 w Club 99 Whiskey ferm. nr 2 - płatki amerykańskie mocno opiekane (suche) ferm. nr 3 - płatki amerykańskie mocno opiekane macerowane od 08.10.17 w Stock 84 ferm. nr 4 - płatki amerykańskie mocno opiekane macerowane od 08.10.17 w Jack Daniels ferm. nr 5 - płatki francuskie lub amerykańskie (nie pamiętam) macerowane od ok. września/sierpnia 2016 w półtoraku Jadwiga Wychodzi 50g/ok 3,5l. Ilość jak wiadomo mocno przesadzona, jednak to piwo jest tylko i wyłącznie testem intensywności różnych płatków. Rozlew: Odfermentowanie do ? Edytowane 16 Lipca 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) 33. Brzytwiarz - Roggenbier 13 Blg | 5,6% | 15 IBU | 2.4v | 17,5l | Warzone: 11.06.17 Zabutelkowane: 02.07.17 Zasyp: Żytni (Strzegom) - 46,9% 2kg Monachijski II (Strzegom) - 23,5% 1kg Pilzneński (Strzegom) - 23,5% 1kg Crystal Rye (Fawcett) - 3,8% 0,16kg Caraweheat (Weyermann) - 1,2% 0,05kg Pszeniczny Czekoladowy (Fawcett) - 1,2% 0,05kg Chmielenie: Admiral (2015, 13,3% aa) - 5g 60` Sladek (2015, 6,8% aa) - 20g 10` IBU: 15 Zacieranie: 6:1 67°-65° 30` 78° wygrzew Tutaj pojawia się pewien problem. Zacierałem krótko. Bardzo krótko. Miało ty wyglądać inaczej: 66° 30` i 74° 30-40`. Mimo to otrzymałem tyle blg ile zakładałem. Nie pomyliłem się przy recepturze, czyżby więc słód zatarł się w 30` (+10 min przy podgrzewaniu do 78°)? Nie robię nigdy próby jodowej, ale chyba zacznę i przemodeluję model zacierania. Bo jeżeli zatarło się tak szybko, to przerwa w 72° w takim chyba przypadku nie ma sensu, wszystkie cukry zostają przerobione na maltozę. Drożdże: Gęstwa FM41 Gwoździe i banany po Widno v1.3 Używałem łuski ryżowej, filtracja przebiegła szybko, bez problemów. Uzyskałem 23l brzeczki. Po gotowaniu zostało ok 20l. Odfermentowanie do 5 Blg w dniu 25.06.17 (przelane na cichą w celu zebrania gęstwy) Rozlew: 113g glukozy na 5x0,5l [2.4v] Odfermentowanie do 3 Blg Edytowane 2 Lipca 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 (edytowane) 34. Niemieckie Ciemności - Imperial Schwarz Weizen, interpretuję ten styl po prostu jako mocny weizen o czarnej barwie (nie wiem czy poprawnie, ale się tym nie przejmuję). Pierwotnie blg miało wynosić 12, ale wydajność zaskoczyła. 15,5 Blg | 5,6% | 19 IBU | 2.4v | 18l | Warzone: 18.06.17 Zabutelkowane: 25.07.17 Zasyp: Pszeniczny (Strzegom) - 50% 2,3kg Pilzneński (Strzegom) - 50% 2,3kg Palony Jęczmień - 0,85kg (dodany na mashout, piwo kompletnie nie chciało zmienić barwy, było brązowe, dopiero po takiej ilości stało się czarne. Wiem, że wystarczyło potrzymać słód w zimnej wodzie przez jakiś czas, ale ja czasu wówczas nie miałem. Przynajmniej pozbyłem się starego słodu. Mam nadzieję, że nie przejdzie zbyt dużo paloności). Chmielenie: gotowanie przez 60` Hallertau Blanc (2016, 10,8% aa) - 10g 10` Mandarina Bavaria (2016, 9,8% aa) -10g 10` Hallertau Blanc (2016, 10,8% aa) - 20g 5` Mandarina Bavaria (2016, 9,8% aa) -20g 5` IBU: 19 Zacieranie: 4:1 48° wrzut 46° 20` 66° 40` 74° 10` 78° wygrzew Drożdże: Gęstwa FM41 Gwoździe i banany po Widno v1.3 Do gara trafiły 23l, do fermentora 18l. Rozlew: 115g glukozy na 35,5x0,5l Odfermentowanie do 5,5 Blg Edytowane 25 Lipca 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) 35. Imperium Weizenum - American Imperial Weizen Single Hop Jaryllo. Wiem, że mianem imperial określa się również weizenbocka, ja interpretuję ten styl inaczej. 16 Blg | 7,2 % | 41 IBU | 2.4v | 20l | Warzone: 25.06.17 Zabutelkowane: 25.07.17 Zasyp: Pszeniczny (Strzegom) - 95% 5kg Wiedeński (Weyermann) - 5% 0,25kg Chmielenie: Jarrylo (2015, 15% aa) - 10g 60` Jarrylo (2015, 15% aa) - 35g 10` Jarrylo (2015, 15% aa) - 40g 0` IBU: 41 Zacieranie: 5:1 48° wrzut 46° 35` 66°-65° 30` 78° wygrzew Pierwszy raz dokonywałem analizy zacierania przy pomocy jodu. Wynika z niej, że cała skrobia została przerobiona w 20`-30`. Powodem jest duża ilości pszenicy, która jest wysoko enzymatyczna? Szczerze powiedzawszy, jestem w szoku. Okazuje się, że moje wszystkie warki były zacierane o wiele za długo. Będę kontynuował próby jodowe w kolejnych warkach. Drożdże: Gęstwa FM41 Gwoździe i banany po Brzytwiarz Otrzymałem 24,5l brzeczki przedniej, do fermentora poszło 20l. Rozlew: 120g glukozy na 40x0,5l [2.4v] Odfermentowanie do 3 Blg Edytowane 25 Lipca 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) 36. Gringo - American Light Ale. Na aromat dużo Azacci, chcę jej dać ponowną szansę (rok temu aromat mocno zawodził) 10 Blg | ??? % | 26 IBU | ???v | 20l | Warzone: 02.07.17 Zabutelkowane: Zasyp: Pale Ale (Weyermann) - 60% 1,8kg Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 20% 0,6kg Monachijski Barke (Weyermann) - 20% 0,6kg Chmielenie: Simcoe (2015, 13,2% aa) - 5g 60` Azacca (2016, 10,4% aa) - 30g 10` Azacca (2016, 10,4% aa) - 70g whirpool Azacca (2016, 10,4% aa) - 100g na zimno wrzucone 06.08.17 IBU: 26 Zacieranie: 67° 30` 78° wygrzew Drożdże: Gęstwa US05 po Dębale Do gara poszło 23,5l, do fermentora ok. 20l Rozlew: Odfermentowanie do Blg Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 (edytowane) 37. Dziambaryllo - American Pale Ale Single Hop Jarrylo 13 Blg | ??? % | 50 IBU | ???v | 19,5l | Warzone: 16.07.17 Zabutelkowane: Zasyp: Pale Ale (Strzegom lub Weyermann) - 70% 3,3kg Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 30% 1,1kg Chmielenie: Jarrylo (2016, 14,1% aa) - 15g 60` Jarrylo (2016, 14,1% aa) - 30g 10` Jarrylo (2016, 14,1% aa) - 55g whirpool (85°-60°) Jarrylo (2016, 14,1% aa) - 100g na zimno wrzucone 06.08.17 IBU: 50 Zacieranie: 64° 30` 78° wygrzew Drożdże: Gęstwa US-05 po Dębale Otrzymałem ok 23l brzeczki, po gotowaniu zostało 19,5l. W tym roku jestem ponownie bardzo zadowolony z chmielu Jarrylo. Brzeczka z tym chmielem jest jedną z niewielu, która dobrze smakuje. Spodziewam się naprawdę udanego piwa. Rozlew: Odfermentowanie do Blg Edytowane 6 Sierpnia 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) 38. ??? - Milk Stout 15,5 Blg \ % \ 25 IBU \ v\ 20l \ Warzone: 30.07.17 Zabutelkowane: Zasyp: Pale Ale (Strzegom) - 67,5% 3,3kg Brown (Fawcett) - 16,5% 0,8kg Pszeniczny Czekoladowy (Fawcett) - 10% 0,5kg Płatki Owsiane - 4% 0,3kg (kleikowane przez 30` w ok 90°) Colorado Honig (Viking Malt) - 2% 0,1kg Chmielenie: Marynka (2016, 8,8% aa) - 10g 60` Flyer (2016, 8,3 - 14,5% aa) - 30g 10` IBU: 25 Dodatki: Laktoza - 1kg 10`(ok. 2,5-2,8 blg) Ziarno kakaowca - 0,1kg na zimno Zacieranie: powinno z tego być ok. 13 blg 68°-67° 20` 73° 20` 78° wygrzew Drożdże: 1 szt. Safale S-04 Do gara poszło 25l. Po gotowaniu teoretycznie zostały 23l. Użyłem jednak nowego fermentora, podejrzewam, że z fabrycznie złą skalą. Powinno zostać ok. 20l. Tak łatwej filtracji dawno nie miałem. (ferm. nr 9) Rozlew: Odfermentowanie do Blg. Edytowane 30 Lipca 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) 39. ??? - Witbier 10 Blg \ 4,6% \ 21 IBU \ \ 20l \ Warzone: 06.08.17 Zabutelkowane: We wrześniu Zasyp: Pilzneński (Strzegom) - 35,5% 1,2kg Płatki Pszenne Błyskawiczne - 29,5% 1kg Pszenica Niesłodowana - 14,5% 0,5kg kleikowana przez 30` w temperaturze 80°-90° Monachijski Barke (Weyermann) - 14,5% 0,4kg Płatki Owsiane Błyskawiczne - 6% 0,2kg Chmielenie: Admiral (2015, 13,3% aa) - 7g 60` Nelson Sauvin ( 2016, 11,2% aa) - 5g 10` Nelson Sauvin ( 2016, 11,2% aa) - 15g 5` Nelson Sauvin ( 2016, 11,2% aa) - 30g whirpool IBU: 21 Dodatki: Kolendra Indyjska - 10g 10` Curacao - 15g 10` Kolendra Indyjska - 10g 0` Curacao - 15g 0` Zacieranie: 66°-64° 30` 78° wygrzew Drożdże: Gęstwa FM20 Białe Walonki Rozlew: 138g glukozy na 34x0,5l Odfermentowanie do 2 Blg. Edytowane 29 Października 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 (edytowane) 40. Widno v1.4 - American Weizen, jedyne co chcę zmienić, w porównaniu z poprzednią warką, to proces fermentacji.12 Blg | % | 30 IBU | 2.4v | 30l | Warzone: 29.10.17 Zabutelkowane: 14.11.17 Zasyp: Pszeniczny Jasny (Strzegom) - 90% 5,5kg Wiedeński (Weyermann) - 10% 0,6kg Chmielenie: Simcoe (2016, 13,1% aa) - 20g 60` Jarrylo (2016, 14,1% aa) - 15g 10` Cascade (2016, 7,1% aa) - 15g 10` IBU: 30 Zacieranie: użyłem starego słodu sprzed ponad roku, negatywna próba jodowa dopiero po przerwie w 72° 68° wrzut 67° 5` 67°-66° 50` 72° 20` 78° wygrzew Drożdże: Gęstwa FM41 Gwoździe i banany Underpitching, fermentacja planowana według schematu: 17° pierwszego dnia 18° drugiego dnia 19° trzeciego dnia 20° czwartego dnia 21° od piątego dnia do końca fermentacji Rozlew: 210 g glukozy na 60x0,5l Odfermentowanie do 2 Blg. Edytowane 19 Listopada 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 (edytowane) 41. ??? - Hefeweizen z hibiskusem 15 Blg \ % \ 40 IBU \ v\ 33l \ Warzone: 19.11.17 Zabutelkowane: Zasyp: Pszeniczny (Strzegom) - 57% 5 kg Pale Ale (Strzegom) - 20% 1,75 kg Pilzneński (Strzegom) - 17% 1,5 kg Wiedeński (Weyermann) - 6% 0,45 kg Chmielenie: Iunga (2016, 12,9% aa) - 30g 60` Monroe (2016, 2,5% aa) - 50g 10` IBU: 32 Dodatki: Hibiskus - 50g 5` Zacieranie: 68° wrzut 66° 80` 78° wygrzew Drożdże: Gęstwa FM41 Gwoździe i banany po Widno 1.4 Fermentacja planowana według schematu: 15° pierwszego dnia 16° drugiego dnia 17° trzeciego dnia 18° czwartego dnia 19° piątego dnia 20° od szóstego dnia do końca fermentacji Rozlew: Odfermentowanie do Blg. Edytowane 19 Listopada 2017 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 42. ??? - Świąteczne Ale 18 Blg \ % \ 40 IBU \ v\ 20l \ Warzone: Zabutelkowane: Zasyp: Pale Ale (Strzegom) - 60% 4kg Colorado Honig (Viking Malt) - 24% 1,6kg Special B (Castlemalting) - 8% 0,5kg Cara Ruby 50 EBC (Castlemalting) - 8% 0,5kg Chmielenie: Marynka (2016, 8,8% aa) - 40g 60` IBU: 40 Dodatki: Kardamon - 30g 10` Curacao - 10g 10` Cynamon - 30(???)g 10` Gałka muszkatołowa - ???g 10` Curacao - 20g 0` Goździki - kilka sztuk 0` Wanilia (macerowane) - 2-4 laski na zimno Zacieranie: 68° 20` 72° 20` 78° wygrzew Drożdże: FM26 Belgijskie Pagórki Rozlew: Odfermentowanie do Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się