Skocz do zawartości

Browar Domowy Fukacz


Rekomendowane odpowiedzi

1. Sweet Dreams - Sweet RIS z laktozą i ekstraktem z wanilii

 

21,5 Blg (23 Blg z laktozą) \ 7,2/10% \ 76 IBU \ 2,4/2,5v\ 27 l \ Warzone: 14.03.20  Zabutelkowane: 01.05.20

 

Zasyp: 

  • Pale Ale (Strzegom) - 64% 8 kg
  • Caraaroma (Weyermann) - 16% 2 kg
  • Carawheat (Weyermann) - 8% 1 kg
  • Pale Chocolate (Fawcett ) - 8% 1 kg
  • Crystal Rye (Fawcett) - 8% 0,5 kg 

 

Chmielenie: 

  • Zeus (2019, 15,5% aa) - 55 g 60`
  • Cascade PL (2019, 5,2% aa) - 30 g 15`
  • Cascade PL (2019, 5,2% aa) - 30 g 10`

 

IBU: 76

 

Dodatki:

  • Laktoza - po 300 g do obu fermentorów ok. 1,5 Blg
  • Ekstrakt z wanilii - po 10 ml do obu fermentorów

 

Zacieranie: 

 

Uzyskane 33 l brzeczki przedniej, zacierane 3:1

  • 67° 40`
  • 72° 20`
  • 78° wygrzew

 

Drożdże:

  • Gęstwa WB-06 na 15 l
  • Paczka S-04 na 12 l

 

Fermentacja w 19,5° C

 

Rozlew:

  • S-04 - 80 g glukozy na 23x0,5l   [2.5v]
  • WB-06 - 100g glukozy na 31x0,5l   [2.4v]

Odfermentowanie (bez laktozy) do:

  • S-04 - 10 Blg (7,2 % alkoholu)
  • WB-06 - 5 Blg (10% alkoholu)

 

Spodziewałem się, że WB-06 odfermentują głębiej, ale liczyłem na znacznie mniejszą różnicę. Jedna saszetka S-04 nie poradziła sobie z 12 l RISa.

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2. ??? - Dark Mild

 

8,5 (10,5 z laktozą) Blg \ % \ 56 IBU \ 2.5v\ 10 l \ Warzone: 14.03.20  Zabutelkowane: 12.04.20

 

Zasyp: 

 

Uzyskane z wysłodków po RISie.

 

Chmielenie: 

  • Simcoe (2019, 13,2% aa) - 15 g 10`
  • Cascade PL (2019, 5,2% aa) - 35 g 10`

 

IBU: 56

 

Dodatki:

  • Curacao- 100g 10`
  • Dzika róża- 80g 10`
  • Kardamon- 30 g 10`
  • Laktoza - 300 g przed rozlewem - ok. 2 Blg

Zacieranie: 

 

Uzyskane 13 l brzeczki przedniej.

 

Drożdże:

  • Gęstwa WB-06 na 10 l

Fermentacja w 19,5° C

 

Rozlew:

80 g glukozy na 23x0,5 l (2.5v)

Odfermentowanie do 2 Blg.

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 16.03.2020 o 07:15, zasada napisał:

Niezła kombinacja.

Ty lko taka miałeś, czy jakiś głębszy zamysł za tym stoi?

Ano miałem tylko to, ale kiedyś robiłem już risa na drożdżach weizenowych i poza char. cechami tych drożdży na początku nie zmieniły zbyt wiele. Co więcej po kilku miesiącach nie było żadnej odczuwalnej różnicy pomiędzy risem na wb06 i s04.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 19.03.2020 o 23:21, fuki33 napisał:

Ano miałem tylko to, ale kiedyś robiłem już risa na drożdżach weizenowych i poza char. cechami tych drożdży na początku nie zmieniły zbyt wiele. Co więcej po kilku miesiącach nie było żadnej odczuwalnej różnicy pomiędzy risem na wb06 i s04.

 

Porównywałem niedawno te dwa piwa. :P Wydaje mi się, że to na drożdżach weizenowych było bardziej wytrawne i mocniej nagazowane, miało też nieco mniej złożony aromat. Ogólnie moim zdaniem wypadło trochę słabiej, ale rzeczywiście nie domyśliłbym się, że było na drożdżach pszenicznych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

3. Widno v 2.0  - American Weizen, dwa razy więcej chmielu na 10`, nic na 60`. Underpitching.
11 Blg |  3,8% |  32 IBU | 2,6-2,7v | l |  Warzone: 13.04.20 Zabutelkowane: 01.05.20 - wersja bez chmielenia na zimno

 

Zasyp:

  • Pszeniczny Jasny  - 90% 5,85kg
  • Wiedeński (Weyermann) - 10% 1,15kg

Chmielenie:

  • Simcoe (2018, 13,2% aa) - 40 g 10`
  • Citra (2019, 12,9% aa) - 30 g 10`
  • Cascade PL (2019, 5,2% aa) - 30 g 10`

Chmielenie na zimno: wsypane do jednego fermentora na 3 dni

  • Citra (2019, 12,9% aa) - ok. 50 g
  • Cascade PL (2019, 5,2% aa) - ok. 50 g

 

IBU: 32

 

Zacieranie: 4:1

Uzyskałem 38 l brzeczki przedniej

  • 68° wrzut
  • 66° 50`
  • 72° 40`
  • 78° wygrzew

Drożdże:

  • Gęstwa FM41 Gwoździe i banany (po ok. 50 ml do dwóch fermentorów)

 

Underpitching, fermentacja planowana według schematu:

  • 12,5° dwa dni
  • Stopniowe zwiększanie temp. do 22°

Rozlew:  

  • Wersja zwykła: 131 g glukozy na 35x0,5l    [2,6-2,7]
  • Wersja chmielona na zimno: 130 g glukozy na 32x0,5l    [2,7]

Odfermentowanie do 4 Blg (w obu fermentorach).

Edytowane przez fuki33
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 13.04.2020 o 15:31, fuki33 napisał:

 

Drożdże:

  • Gęstwa FM41 Gwoździe i banany (po ok. 50 ml do dwóch fermentorów)

 

Będziesz je różnie chmielił na zimno czy skąd taki manewr?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.