fuki33 Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) Warki zapisane poniżej są liczone od nowa, do tej pory uwarzyłem łącznie ok. 60-70 warek Edytowane 19 Marca 2020 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) 1. Sweet Dreams - Sweet RIS z laktozą i ekstraktem z wanilii 21,5 Blg (23 Blg z laktozą) \ 7,2/10% \ 76 IBU \ 2,4/2,5v\ 27 l \ Warzone: 14.03.20 Zabutelkowane: 01.05.20 Zasyp: Pale Ale (Strzegom) - 64% 8 kg Caraaroma (Weyermann) - 16% 2 kg Carawheat (Weyermann) - 8% 1 kg Pale Chocolate (Fawcett ) - 8% 1 kg Crystal Rye (Fawcett) - 8% 0,5 kg Chmielenie: Zeus (2019, 15,5% aa) - 55 g 60` Cascade PL (2019, 5,2% aa) - 30 g 15` Cascade PL (2019, 5,2% aa) - 30 g 10` IBU: 76 Dodatki: Laktoza - po 300 g do obu fermentorów ok. 1,5 Blg Ekstrakt z wanilii - po 10 ml do obu fermentorów Zacieranie: Uzyskane 33 l brzeczki przedniej, zacierane 3:1 67° 40` 72° 20` 78° wygrzew Drożdże: Gęstwa WB-06 na 15 l Paczka S-04 na 12 l Fermentacja w 19,5° C Rozlew: S-04 - 80 g glukozy na 23x0,5l [2.5v] WB-06 - 100g glukozy na 31x0,5l [2.4v] Odfermentowanie (bez laktozy) do: S-04 - 10 Blg (7,2 % alkoholu) WB-06 - 5 Blg (10% alkoholu) Spodziewałem się, że WB-06 odfermentują głębiej, ale liczyłem na znacznie mniejszą różnicę. Jedna saszetka S-04 nie poradziła sobie z 12 l RISa. Edytowane 1 Maja 2020 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) 2. ??? - Dark Mild 8,5 (10,5 z laktozą) Blg \ % \ 56 IBU \ 2.5v\ 10 l \ Warzone: 14.03.20 Zabutelkowane: 12.04.20 Zasyp: Uzyskane z wysłodków po RISie. patrz: 1. Sweet RIS Chmielenie: Simcoe (2019, 13,2% aa) - 15 g 10` Cascade PL (2019, 5,2% aa) - 35 g 10` IBU: 56 Dodatki: Curacao- 100g 10` Dzika róża- 80g 10` Kardamon- 30 g 10` Laktoza - 300 g przed rozlewem - ok. 2 Blg Zacieranie: Uzyskane 13 l brzeczki przedniej. patrz: 1. Sweet RIS Drożdże: Gęstwa WB-06 na 10 l Fermentacja w 19,5° C Rozlew: 80 g glukozy na 23x0,5 l (2.5v) Odfermentowanie do 2 Blg. Edytowane 1 Maja 2020 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 5 godzin temu, fuki33 napisał: Gęstwa WB-06 Niezła kombinacja. Ty lko taka miałeś, czy jakiś głębszy zamysł za tym stoi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 W dniu 16.03.2020 o 07:15, zasada napisał: Niezła kombinacja. Ty lko taka miałeś, czy jakiś głębszy zamysł za tym stoi? Ano miałem tylko to, ale kiedyś robiłem już risa na drożdżach weizenowych i poza char. cechami tych drożdży na początku nie zmieniły zbyt wiele. Co więcej po kilku miesiącach nie było żadnej odczuwalnej różnicy pomiędzy risem na wb06 i s04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 8 godzin temu, fuki33 napisał: po kilku miesiącach nie było żadnej odczuwalnej różnicy pomiędzy risem na wb06 i s04. O, ciekawe. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 24 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2020 W dniu 19.03.2020 o 23:21, fuki33 napisał: Ano miałem tylko to, ale kiedyś robiłem już risa na drożdżach weizenowych i poza char. cechami tych drożdży na początku nie zmieniły zbyt wiele. Co więcej po kilku miesiącach nie było żadnej odczuwalnej różnicy pomiędzy risem na wb06 i s04. Porównywałem niedawno te dwa piwa. Wydaje mi się, że to na drożdżach weizenowych było bardziej wytrawne i mocniej nagazowane, miało też nieco mniej złożony aromat. Ogólnie moim zdaniem wypadło trochę słabiej, ale rzeczywiście nie domyśliłbym się, że było na drożdżach pszenicznych. fuki33 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) 3. Widno v 2.0 - American Weizen, dwa razy więcej chmielu na 10`, nic na 60`. Underpitching.11 Blg | 3,8% | 32 IBU | 2,6-2,7v | l | Warzone: 13.04.20 Zabutelkowane: 01.05.20 - wersja bez chmielenia na zimno Zasyp: Pszeniczny Jasny - 90% 5,85kg Wiedeński (Weyermann) - 10% 1,15kg Chmielenie: Simcoe (2018, 13,2% aa) - 40 g 10` Citra (2019, 12,9% aa) - 30 g 10` Cascade PL (2019, 5,2% aa) - 30 g 10` Chmielenie na zimno: wsypane do jednego fermentora na 3 dni Citra (2019, 12,9% aa) - ok. 50 g Cascade PL (2019, 5,2% aa) - ok. 50 g IBU: 32 Zacieranie: 4:1 Uzyskałem 38 l brzeczki przedniej 68° wrzut 66° 50` 72° 40` 78° wygrzew Drożdże: Gęstwa FM41 Gwoździe i banany (po ok. 50 ml do dwóch fermentorów) Underpitching, fermentacja planowana według schematu: 12,5° dwa dni Stopniowe zwiększanie temp. do 22° Rozlew: Wersja zwykła: 131 g glukozy na 35x0,5l [2,6-2,7] Wersja chmielona na zimno: 130 g glukozy na 32x0,5l [2,7] Odfermentowanie do 4 Blg (w obu fermentorach). Edytowane 4 Maja 2020 przez fuki33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 W dniu 13.04.2020 o 15:31, fuki33 napisał: Drożdże: Gęstwa FM41 Gwoździe i banany (po ok. 50 ml do dwóch fermentorów) Będziesz je różnie chmielił na zimno czy skąd taki manewr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się