ThatDudeWithTheLongHair Opublikowano 8 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2016 (edytowane) Do IPA posiadam 35g Phoenixa i 45g Fugglesa. Który na goryczkę? który na aromat? Czy może część tego i część tego na goryczkę i po trochu z obydwu na aromat? Jeżeli tak to jakie proporcje? Z góry dziękuje za odpowiedź. Edytowane 8 Sierpnia 2016 przez ThatDudeWithTheLongHair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) To ja mam tez do Ciebie pare pytan. 1. Ile alfakwasow ma fuggles? 2. Ile alfakwasow ma phoenix? 3. Jaka zawartoscia alfakwasow cechuja sie chmiele goryczkowe a jaka chmiele aromatyczne? 4. Jako jakie chmiele opisal je sprzedawca? Poza tym malo masz chmielu na IPA i jest jeszcze cos takiego jak chmielenie na smak. Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez pigmei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manhat Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Moim zdaniem chmielu wystarczy, chmiel angielski więc pewnie english IPA. Jeśli tak to ekstrakt zaczyna się od 12.4 do 18.2 a goryczka 40 do 60. Chmielenie z 30-40g Phoenix na 60 min, a fuggles na smak i aromat 10 i 0 min. Chmielenie na zimno nie wymagane. Cyt,, Delikatnie trawiasty aromat wynikający z chmielenia na zimno jest akceptowalny, ale nie wymagany''. Oczywiście na ok 20l i 13 plato. To taka moja propozycja. ThatDudeWithTheLongHair 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Ciężko określić czy wystarczy czy nie wystarczy skoro nie wiadomo ilu litrowa warka. Jeśli zakładamy 20 litrową warkę to moim zdaniem na IPA trochę mało, ale każdy ma swoje gusta. Jeśli tyle chmielu Ci wystarczy to wydaje mi się, że to co napisał manhat jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Wg mnie do English IPA (jak i do każdego IPA) trzeba sypnąć chmielu na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Wg mnie do English IPA (jak i do każdego IPA) trzeba sypnąć chmielu na zimno Biorę popcorn i czekam na rozwój wydarzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 9 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2016 (edytowane) Biorę popcorn i czekam na rozwój wydarzeń. Nie przewiduję dynamicznej dyskusji Edytowane 9 Sierpnia 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się