Zaraz Wracam Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Witam serdecznie Jestem z Wami od jakiegoś czasu, ale to dopiero mój pierwszy post Mam problem i nie wiem co począć. Robiłem ostatnio dwie warki - NZIPA (15 blg) oraz Smoked Americam Wheat (10,5 blg). Obie warki zostały zadane drożdżami Safale US-05. NZIPA 05.08. a S.A.W 07.08. Drożdże fermentowały w identycznej temperaturze około 21 stopni Celcjusza. Obie warki zadane z sucharów uprzednio zrehydratyzowanych i ładnie napowietrzonych. W obu fermentacja rozpoczęła się po około 7-8 godzinach. Po dzisiejszych pomiarach tj. 11.08 NZIPA zeszła do 2,5 blg (w tak krótkim czasie co uważam za ewenement), a S.A.W niestety tylko do 10 blg czyli 0,5 blg drożdżaki przejadły... objawy fermentacji już są znikome jak w jednym tak i w drugim piwie. Piwo aromacie i smaku jest hm... nie za bardzo wędzone i aromatów "hamerykańców" też nie czuć (prawdopodobnie za mało chmielu) i nic innego tam nie czuć, jednakże żadnej wady też nie wyczuwam. Tutaj pojawia się pytanie cóż mam począć z S.A.W'em ? Zadać nową dawką tych samych drożdżaków, pokołysać fermentorem ? Potrzebuję rady, bo drożdżaki zawsze ładnie startowały... Z góry dziękuję za pomoc. P.S I tak będę musiał nachmielić na cihcą :O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Te 0,5 BLG to pewnie błąd odczytu. Jeżeli nie czuć oznak zakażenia to ja bym zadał nowe drożdże i pobujał fermentorem. Jeżeli zaczął robić się kwasiżur to już po ptokach. ps. Mi kiedyś grodzisz w jedną noc odfermentował, także nie znowu taki ewenement Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 S.A.W niestety tylko do 10 blg czyli 0,5 blg drożdżaki przejadły Jesteś tego pewny? Powtórz pomiar, bo aż trudno uwierzyć. Czy zdjęcia przestawiają oba piwa? Ze zdjęć wynika jakby już odstało tyle ile trzeba. Żadnej piany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d_j Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Też mi to wygląda na zakończoną fermentację. Często używam us-05 i coś podobnego na koniec mam... Ja bym sprawdził jeszcze raz i dobrym ballingometrem. Inna sprawa że 21°C dla tych drodży to chyba stanowczo za dużo i nie jest to ewenement tylko drożdżaki miały za ciepło Mam teraz AIPA na us-05 i buzuja na burzliwej aż miło w 15°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaraz Wracam Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Dziękuję wszystkim za odpowiedzi - chodziło o błąd pomiaru Piana się straciła, bo fermentorem pobujałem Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez Zaraz Wracam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się