Thorgall Opublikowano 9 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 (edytowane) 15.09.2021 warka #72 Żytnie wędzone 13 Brix Słody Pilzneński 1,5 kg Żytni. 1,5 kg Wędzony bukiem 0,5 kg Karmel 30. 0,05 kg Carafa 2 specj. 0,05 kg Chmiel:Marynka 15 g Zacieranie:60 min Wysładzanie:BIAB Chmielenie: Marynka 15g 60 minut Drożdże: Lallemand lager gęstwa Fermentacja: Lodówka 10C Edytowane 21 Grudnia 2021 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 20 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2021 (edytowane) 28.09.2021 warka #73 Stout owsiany 14 Brix(z resztek) Słody Pilzneński 2,5 kg Płatki owsiane 0,9 kg Karmelowy 300 0,25 kg Palony jęczmień. 0,125 kg Carafa 2 specj. 0,125 kg Coffee light. 0,1 kg Abbey. 0,1 kg Karmelowy 50. 0,05 kg Chmiel:Marynka 20 g Zacieranie:60 min Chmielenie: Marynka 20g 60 minut Drożdże: S-04 Fermentacja: Lodówka 17C Edytowane 3 Października 2021 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 10 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2021 09.10.2021 warka #74 Session IPA 13 Brix Słody Pilzneński 2,5 kg Płatki owsiane 0,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Chmiel:Marynka 12g El Dorado 50g Citra 20g Chinook 25g Zacieranie:60 min 68-64C Chmielenie: Marynka 12g 60 minut Hopstand 45 min 70C: El Dorado 25g,Citra 10g,Chinook 15g. Na zimno: El Dorado 25g,Citra 10g,Chinook 10g. Drożdże: US-05 Fermentacja: Lodówka 16C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 8 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2021 (edytowane) 07.12.2021 warka #75 Żytnie 15 Brix Słody Pilzneński 2 kg Żytni. 2 kg Chmiel:Marynka 15 g Zacieranie:60 min Wysładzanie:BIAB Chmielenie: Marynka 15g 60 minut Drożdże: Us-05 Fermentacja: Lodówka 17C Edytowane 8 Grudnia 2021 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 (edytowane) 22.12.2021 warka #76 Pils 12 Blg Słody Pilzneński 3,5 kg Chmiel:Marynka 20 g Hallertauer Tradition pl 30 g Zacieranie:60 min Wysładzanie:BIAB Chmielenie: Marynka 20 g 60 min Hallertauer Tradition 15 g 15 min Hallertauer Tradition 15g 5 min Drożdże: Lallemand lager Fermentacja: Lodówka 10C Fermentacja burzliwa trwała 5 dni, zadałem jedną saszetkę drożdży na 12 litrów. Przy dwóch saszetkach, fermentacja piwa o podobnym ekstrakcie i temperaturze fermentacji, kończyła się na 0,9 Blg po 3 dniach. Po przefermentowaniu 3/4 ekstraktu, podniosłem temperaturę do 16C. Na chwilę obecną, odfermentowanie na poziomie 1,7 blg, potrzymam jeszcze kilka dni w tej temperaturze, przeleje na cichą do lekkiego sklarowania i w butelki. 10.04.22 Optimum do picia, 3 miesiące po butelkowaniu? Edytowane 10 Kwietnia 2022 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 6 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 (edytowane) 09.01.2022 warka #77 Porter Śliwkowy 22 Brix Słody: Monachijski I 5 kg Caraaroma 0,5 kg Płatki owsiane 0,5 kg Czek. jasny 0,2 kg Specjal B 0,2 kg Jęczmień pal 0,1 kg Carafa 2 spec 0,1 kg Chmiel:Marynka 50 g Hallertauer tr 20g Zacieranie:BIAB 60 min Chmielenie: Marynka 50g 60 minut Hallertauer tr 20g 5 min Drożdże: Lallemand Lager gęstwa Fermentacja: Lodówka 10C Fermentacja cicha: 150g śliwki wędzonej Do fermentacji trafiło 15 litrów brzeczki 22 Brix. Czas operacyjny:4 godz Edytowane 7 Stycznia 2022 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2022 (edytowane) 24.01.2022 warka #78 Koelsch 12,5 Blg 27 IBU Słody: Pilzneński 3,3 kg Carapils 0,2 kg Cookie 0,1 kg Chmiel: Marynka 15 g Hallertauer tr 10 g Zacieranie:BIAB 60 min Chmielenie: Marynka 15 g 60 min Hallertauer tr 10 g 15 min Drożdże: Lallemand Koelsh Fermentacja: Lodówka 16C Fermentacja cicha: Klarowanie żelatyną. Odfermentowanie:79, 2% Alko:5,3% Blg końcowe:2,5 2 dni po ustaniu fermentacji, prawie, że kryształ. Zastanawiam się, czy wogóle używać żelatyny, skoro jest taki efekt bez niej. 10.04.22 Optimum do picia, wg mnie, po 2 miesiącach od zabutelkowania. Edytowane 10 Kwietnia 2022 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2022 (edytowane) Koelsch napowietrzony solidnie? Edytowane 24 Stycznia 2022 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 27 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2022 (edytowane) 4.02.2022 warka #79 Jasne Pełne grilowe 12,5 Blg 40 IBU Słody: Pale Ale 3 kg Carapils 0,2 kg Cookie 0,2 kg Chmiel: Marynka 20g Hallertauer tr 20 g Zacieranie:BIAB 60 min Chmielenie: Marynka 20 g 60 min Hallertauer tr 10 g 10 min Hallertauer tr 10g 5 min Drożdże: Lallemand Koelsh gęstwa Fermentacja: Lodówka 16C Fermentacja cicha: Edytowane 27 Stycznia 2022 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guli101 Opublikowano 31 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 17.03.2019 o 10:15, Thorgall napisał: 30.03.2019 Warka#42 Mango ALE 16 Blg 20 IBU Witam Kaliszanina ?. Możesz napisać o tym piwie coś więcej? Jak smakowało itp, bo przepis mi się podoba. Edytowane 31 Stycznia 2022 przez Guli101 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 31 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2022 4 minuty temu, Guli101 napisał: Witam Kaliszanina ?. Możesz napisać o tym piwie coś więcej? Jak smakowało itp, bo przepis mi się podoba. Uuu, dawno to było. Jak to piwo z mango, musiało smakować? Zerknąłem w notatki, piwo otrzymało 5 na 6 możliwych punktów w mojej prywatnej skali,a jestem raczej surowy w ocenianiu moich piw. Warz śmiało, da się wypić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się