Skocz do zawartości

Kaliniec


Rekomendowane odpowiedzi

15.09.2021

warka #72 Żytnie wędzone 13 Brix

 

Słody

  1. Pilzneński                1,5 kg
  2. Żytni.                        1,5 kg
  3. Wędzony bukiem    0,5 kg
  4. Karmel 30.             0,05 kg
  5. Carafa 2 specj.      0,05 kg

       

  

     

 

Chmiel:Marynka 15 g

             

 

 Zacieranie:60 min 

        

Wysładzanie:BIAB

 

 

Chmielenie:

  1. Marynka 15g 60 minut

Drożdże: Lallemand lager gęstwa

 

Fermentacja: Lodówka 10C

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

28.09.2021

warka #73 Stout owsiany 14 Brix(z resztek) 

 

Słody

  1. Pilzneński                2,5 kg
  2. Płatki owsiane        0,9 kg
  3. Karmelowy 300    0,25 kg
  4. Palony jęczmień.   0,125 kg
  5. Carafa 2 specj.       0,125 kg
  6. Coffee light.             0,1 kg
  7. Abbey.                        0,1 kg
  8. Karmelowy 50.          0,05 kg

       

  

     

 

Chmiel:Marynka 20 g

             

 

 Zacieranie:60 min 

        

 

 

Chmielenie:

  1. Marynka 20g 60 minut

Drożdże: S-04

 

Fermentacja: Lodówka 17C

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

09.10.2021

warka #74 Session IPA 13 Brix

 

Słody

  1. Pilzneński                2,5 kg
  2. Płatki owsiane        0,5 kg
  3. Pszeniczny              0,5 kg

       

  

     

 

Chmiel:Marynka 12g

              El Dorado 50g

              Citra        20g

              Chinook 25g

             

 

 Zacieranie:60 min 68-64C

        

 

 

Chmielenie:

  1. Marynka 12g 60 minut
  2. Hopstand 45 min 70C: El Dorado 25g,Citra 10g,Chinook 15g.
  3. Na zimno: El Dorado 25g,Citra 10g,Chinook 10g.

Drożdże: US-05

 

Fermentacja: Lodówka 16C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

07.12.2021

warka #75 Żytnie 15 Brix

 

Słody

  1. Pilzneński                2 kg
  2. Żytni.                        2 kg

       

  

     

 

Chmiel:Marynka 15 g

             

 

 Zacieranie:60 min 

        

Wysładzanie:BIAB

 

 

Chmielenie:

  1. Marynka 15g 60 minut

Drożdże: Us-05 

 

Fermentacja: Lodówka 17C

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

22.12.2021

warka #76 Pils 12 Blg 

 

Słody

  1. Pilzneński                3,5 kg

       

  

     

 

Chmiel:Marynka 20 g

              Hallertauer Tradition pl 30 g

             

 

 Zacieranie:60 min 

        

Wysładzanie:BIAB

 

 

Chmielenie:

  1. Marynka 20 g                       60 min
  2. Hallertauer Tradition 15 g  15 min
  3. Hallertauer Tradition 15g     5 min

Drożdże: Lallemand lager

 

Fermentacja: Lodówka 10C

 

Fermentacja burzliwa trwała 5 dni, zadałem jedną saszetkę drożdży na 12 litrów. Przy dwóch saszetkach, fermentacja piwa o podobnym ekstrakcie i temperaturze fermentacji, kończyła się na 0,9 Blg po 3 dniach. 

Po przefermentowaniu 3/4 ekstraktu, podniosłem temperaturę do 16C.

Na chwilę obecną, odfermentowanie na poziomie 1,7 blg, potrzymam jeszcze kilka dni w tej temperaturze, przeleje na cichą do lekkiego sklarowania i w butelki. 

10.04.22 Optimum do picia, 3 miesiące po butelkowaniu?

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

09.01.2022

warka #77  Porter Śliwkowy 22 Brix

 

 

Słody:

           Monachijski I      5 kg

           Caraaroma       0,5 kg

           Płatki owsiane 0,5 kg

           Czek. jasny       0,2 kg

           Specjal B           0,2 kg

           Jęczmień pal    0,1 kg

           Carafa 2 spec   0,1 kg

       

  

     

 

Chmiel:Marynka 50 g

             Hallertauer tr  20g

             

 

 Zacieranie:BIAB 60 min 

        

 

 

 

Chmielenie:

  1. Marynka 50g 60 minut
  2. Hallertauer tr 20g 5 min

Drożdże: Lallemand Lager gęstwa

 

Fermentacja: Lodówka 10C

Fermentacja cicha: 150g śliwki wędzonej

 

Do fermentacji trafiło 15 litrów brzeczki 22 Brix. 

Czas operacyjny:4 godz

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

24.01.2022

warka #78  Koelsch 12,5 Blg 27 IBU

 

 

Słody:

           Pilzneński  3,3 kg

           Carapils      0,2 kg

           Cookie        0,1 kg

       

  

     

 

Chmiel: Marynka          15 g

               Hallertauer tr  10 g

             

 

 Zacieranie:BIAB 60 min 

        

 

 

 

Chmielenie:

  1. Marynka         15 g 60 min
  2. Hallertauer tr 10 g 15 min

Drożdże: Lallemand Koelsh

 

Fermentacja: Lodówka 16C

Fermentacja cicha: Klarowanie żelatyną. 

 

Odfermentowanie:79, 2%

Alko:5,3%

Blg końcowe:2,5

IMG_20220128_131024.thumb.jpg.3da3afd6ed9ce8e23a8e4f75f9d190c6.jpg

  2 dni po ustaniu fermentacji, prawie, że kryształ. 

Zastanawiam się, czy wogóle używać żelatyny, skoro jest taki efekt bez niej. 

 

10.04.22 Optimum do picia, wg mnie, po 2 miesiącach od zabutelkowania. 

IMG_20220409_210233.thumb.jpg.983577241a87062c14fc42a7ad0923f4.jpg

 

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

4.02.2022

warka #79 Jasne Pełne grilowe 12,5 Blg 40 IBU

 

 

Słody:

           Pale Ale       3 kg

           Carapils      0,2 kg

           Cookie        0,2  kg

       

  

     

 

Chmiel: Marynka          20g

               Hallertauer tr  20 g

             

 

 Zacieranie:BIAB 60 min 

        

 

 

 

Chmielenie:

  1. Marynka         20 g 60 min
  2. Hallertauer tr 10 g 10 min
  3. Hallertauer tr 10g   5 min

Drożdże: Lallemand Koelsh gęstwa

 

Fermentacja: Lodówka 16C

Fermentacja cicha

 

Edytowane przez Thorgall
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Guli101 napisał:

Witam Kaliszanina ?. Możesz napisać o tym piwie coś więcej? Jak smakowało itp, bo przepis mi się podoba.

Uuu, dawno to było. Jak to piwo z mango, musiało smakować?

Zerknąłem w notatki, piwo otrzymało 5 na 6 możliwych punktów w mojej prywatnej skali,a jestem raczej surowy w ocenianiu moich piw. 

Warz śmiało, da się wypić?

IMG_20220131_191020.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.