Skocz do zawartości

Słabe Piwo i mało Blg przy zacieraniu


Rekomendowane odpowiedzi

 

No to masz powód.  

Mi się w akcie desperacji zdarzyło śrutować młynkiem do kawy :) i też efekty nie były rewelacyjne. Zamiast 17 blg to 13. 

A to nie odwrotnie? Drobniej zmielone = lepsza wydajność ? No chyba, że się mylę ;)

 

Ale kto powiedział, że było drobniej zmielone. Nie poszło jak z kawą na proszek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to masz powód.  

Mi się w akcie desperacji zdarzyło śrutować młynkiem do kawy :) i też efekty nie były rewelacyjne. Zamiast 17 blg to 13. 

A to nie odwrotnie? Drobniej zmielone = lepsza wydajność ? No chyba, że się mylę ;)

 

Ale kto powiedział, że było drobniej zmielone. Nie poszło jak z kawą na proszek.

 

Fakt nie było ;) Z założenia myślałem, że młynkiem do kawy drobno wyjdzie.

Faktycznie Krzysiek kup dobrze zmielony słódy, zweryfikuj swój sprzęt pomiarowy ( znam przypadki, że "spławik" pokazywał 5Blg więcej). Dobrze kontroluj temperaturę zacierania i temp. wysładzania, bo to też wpływa na ilość Plato. Tylko nie przesadzaj z ilością wody do wysładzania i wysokością temperatury tej wody. Powodzenia 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.