Marcin_K Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 No to masz powód. Mi się w akcie desperacji zdarzyło śrutować młynkiem do kawy i też efekty nie były rewelacyjne. Zamiast 17 blg to 13. A to nie odwrotnie? Drobniej zmielone = lepsza wydajność ? No chyba, że się mylę Ale kto powiedział, że było drobniej zmielone. Nie poszło jak z kawą na proszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pszczół Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 No to masz powód. Mi się w akcie desperacji zdarzyło śrutować młynkiem do kawy i też efekty nie były rewelacyjne. Zamiast 17 blg to 13. A to nie odwrotnie? Drobniej zmielone = lepsza wydajność ? No chyba, że się mylę Ale kto powiedział, że było drobniej zmielone. Nie poszło jak z kawą na proszek. Fakt nie było Z założenia myślałem, że młynkiem do kawy drobno wyjdzie. Faktycznie Krzysiek kup dobrze zmielony słódy, zweryfikuj swój sprzęt pomiarowy ( znam przypadki, że "spławik" pokazywał 5Blg więcej). Dobrze kontroluj temperaturę zacierania i temp. wysładzania, bo to też wpływa na ilość Plato. Tylko nie przesadzaj z ilością wody do wysładzania i wysokością temperatury tej wody. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Nie, młynek miał problem z łamaniem ziaren. Część ładna mąka, cześć nieruszona. Na szczęście incydentalny przypadek, po którym nabyłem śrutownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Tak na przyszłość, to dawanie połowy paczki drożdży i na dodatek rozsypanie ich po brzeczce 12 blg, jest głupim pomysłem ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się