Marcin Wojtczuk Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Obecnie wyrzuciłem ten termometr bo z czujnikami jest loteria. Na 10 czujników każdy pokazywał co innego a różnice w temperaturze były znaczne. Do tego przewód i cała sonda z tym czujnikiem ma się nijak do kontaktu spożywczego, musisz użyć odpowiedniego przewodu silikonowego itp, a to są koszta. Ja miałem to na kablu sieciowym i było ok, ale czy zdrowe? Teraz od roku mam w browarze termoparę typu k, którą podpinam do multimetru z aliexpressu. Pomiar jest błyskawiczny, sonda dużo lepsza, dokładność porównywana z termometrami w laboratorium na uczelni i jest bardzo dokładny mój termometr. Używam miernika vichy vc99, aczkolwiek jakieś unit'y za 60zł też będą ok. Z sondą nie trzeba kombinować bo jest wodoodporna, a miernik zawsze się przydaje (ja jestem serwisantem elektroniki ). Maciek, ale problem jest z sondą czy z termometrem? Te sondy z allegro po 3zł się nie nadają czy termometry panelowe? Czy np. problem rozwiąże taki termoregulator jak STC1000 cz RT-2C? Czy też problem jest z samą sondą i nie da się tanio i dokładnie zmierzyć temperatury? Ludzie lodówki robią na tych termoregulatorach i jakieś tam lagerki im wychodzą, to przypadek, fart do sondy czy jak? GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Problem jest z samym czujnikiem ds18b20, zależnie od egzemplarza będzie wskazywał we wrzątku 92, 96 czy 99 stopni. Zaraz ktoś się tu odezwie, że miał 2 i zawsze 100% dokładnie wskazywało. ja czujników miałem 20 z darmowych próbek dla inżynierów i każdy inaczej wskazywał, rozrzut to właśnie od 92 do 100stopni we wrzątku. Termometry 1wire z tym czujnikiem są wolne, trzeba się napracować z sondą i ogólnie jest to średnio profesjonalne rozwiązanie. Działać działa, tak samo jak działa mieszanie łyżką - a ludzie jednak robią mieszadła. Można używać termometru rtęciowego, można ds18b20 a można też kupić coś lepszego. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Wojtczuk Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Problem jest z samym czujnikiem ds18b20, zależnie od egzemplarza będzie wskazywał we wrzątku 92, 96 czy 99 stopni. Zaraz ktoś się tu odezwie, że miał 2 i zawsze 100% dokładnie wskazywało. ja czujników miałem 20 z darmowych próbek dla inżynierów i każdy inaczej wskazywał, rozrzut to właśnie od 92 do 100stopni we wrzątku. Termometry 1wire z tym czujnikiem są wolne, trzeba się napracować z sondą i ogólnie jest to średnio profesjonalne rozwiązanie. Działać działa, tak samo jak działa mieszanie łyżką - a ludzie jednak robią mieszadła. Można używać termometru rtęciowego, można ds18b20 a można też kupić coś lepszego. Pzdr Uhm.. z twojego postu wywnioskowałem że z temperaturą fermentacji jest identycznie, tam jest zakres 0-20st i też będzie rozrzut 8stC? Niektóre termoregulatory mają funkcję kalibracji, czy to by pomogło? Najtańszy regulator pracujący z PT 100 to koszt około 118zł na alledrogo, chociaż w sumie bardzo to solidnie zbudowane. Mam tu na myśli zastosowanie regulatora do grzania fermentującego piwa matami/kablami lub sterowanie lodówką do chłodzenia fermentującego w niej piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 31 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Nie potrafię odpowiedzieć Ci na to pytanie. Ja używam obecnie multimetru VC99 z aliexpresu i tam odczyt mam dokładny , wrzątek gotujący się na gazie to 100stopni i stoi na takim pomiarze. Wcześniej miałem sondę na ds18b20 i zaniżała mi o 4 stopnie jak się okazało. Piwa wychodziły dobre ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 A ja mam takie pytanie o sondę, mianowicie nie wiem jak podłączyć kabelki. Na naklejce na przewodzie jest tak : GND-czerwony, DQ-zółty, VDD-czarny, a tak naprawdę kabelki w przewodzie są: różowy, różowo-czarny i biały. Wie ktoś może jak to dopasować ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Napisz do goscia od ktorego to kupiles. Udziela odpoiwedzi w mig Wysłane z mojego SM-T110 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Herman Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Właśnie miałem pisać, że odpowiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateme Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Problem jest z samym czujnikiem ds18b20, zależnie od egzemplarza będzie wskazywał we wrzątku 92, 96 czy 99 stopni. Zaraz ktoś się tu odezwie, że miał 2 i zawsze 100% dokładnie wskazywało. ja czujników miałem 20 z darmowych próbek dla inżynierów i każdy inaczej wskazywał, rozrzut to właśnie od 92 do 100stopni we wrzątku. Termometry 1wire z tym czujnikiem są wolne, trzeba się napracować z sondą i ogólnie jest to średnio profesjonalne rozwiązanie. Ogółem z czujnikami DS18B20 nie miałem problemów, ale nigdy nie testowałem ich w tak wysokich temperaturach i na zasadzie kilka względem siebie. Ciekawi mnie jak miałeś podpięty czujnik tj. zasilany pasożytniczo, czy bezpośrednio? Sam producent wspomina, że pierwszy sposób jest nie zalecany przy wyższych temperaturach, a i sam czujnik powyżej 85 stopni ma już większy błąd. Kolejna sprawa jak był zabudowany czujnik? Może na tych kilku kwestiach pojawiły się jakieś rozbieżności? Z drugiej strony w zakresie niższych temperatur przy przerwach taki DS wydaje się w miarę rozsądnym rozwiązaniem pod względem jakość/cena, a i deklarowany błąd na poziomie 0,5°C w zakresie do 85°C jest w pełni akceptowalny. Uhm.. z twojego postu wywnioskowałem że z temperaturą fermentacji jest identycznie, tam jest zakres 0-20st i też będzie rozrzut 8stC? Niektóre termoregulatory mają funkcję kalibracji, czy to by pomogło? Najtańszy regulator pracujący z PT 100 to koszt około 118zł na alledrogo, chociaż w sumie bardzo to solidnie zbudowane. Mam tu na myśli zastosowanie regulatora do grzania fermentującego piwa matami/kablami lub sterowanie lodówką do chłodzenia fermentującego w niej piwa. Z moich doświadczeń wynika, że w niższych zakresach te czujnik radzą sobie nieźle. Nie jest to na pewno 8°C, a bardziej wartości deklarowane przez producenta powiedzmy na poziomie 1°C. Nie mam pewności o jakiej kalibracji mówisz. W bardziej zaawansowanych regulatorach PID kalibracja ma na celu poznanie sterowanego obiektu przez regulator i dostosowanie sterowania do jego parametrów, a nie korekcji wskazań czujników, często jest to określane jako autotuning. Czasami jest możliwa kalibracja jak to nazwałeś na zasadzie ustalenia offsetu względem tego co pokazuje czujnik a co jest dalej przekazywane do regulatora. Do kontroli fermentacji myślę, że spokojnie wystarczy prosty regulator z histerezą, a ewentualne korekty na temperaturze i tak z pewnością uwzględnisz z czasem jak będziesz dopracowywał swoją recepturę Pozdrawiam kolegów piwowarów Edytowane 10 Lutego 2017 przez mateme Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się