Skocz do zawartości

Termometr DS18B20 - zasilanie


damian_zg

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie wyrzuciłem ten termometr bo z czujnikami jest loteria. Na 10 czujników każdy pokazywał co innego a różnice w temperaturze były znaczne. Do tego przewód i cała sonda z tym czujnikiem ma się nijak do kontaktu spożywczego, musisz użyć odpowiedniego przewodu silikonowego itp, a to są koszta. Ja miałem to na kablu sieciowym i było ok, ale czy zdrowe?

 

Teraz od roku mam w browarze termoparę typu k, którą podpinam do multimetru z aliexpressu. Pomiar jest błyskawiczny, sonda dużo lepsza, dokładność porównywana z termometrami w laboratorium na uczelni i jest bardzo dokładny mój termometr. Używam miernika vichy vc99, aczkolwiek jakieś unit'y za 60zł też będą ok. Z sondą nie trzeba kombinować bo jest wodoodporna, a miernik zawsze się przydaje (ja jestem serwisantem elektroniki :D).

 

Maciek, ale problem jest z sondą czy z termometrem? Te sondy z allegro po 3zł się nie nadają czy termometry panelowe?

Czy np. problem rozwiąże taki termoregulator jak STC1000 cz RT-2C? Czy też problem jest z samą sondą i nie da się tanio i dokładnie zmierzyć temperatury?

Ludzie lodówki robią na tych termoregulatorach i jakieś tam lagerki im wychodzą, to przypadek, fart do sondy czy jak?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Problem jest z samym czujnikiem ds18b20, zależnie od egzemplarza będzie wskazywał we wrzątku 92, 96 czy 99 stopni. Zaraz ktoś się tu odezwie, że miał 2 i zawsze 100% dokładnie wskazywało. ja czujników miałem 20 z darmowych próbek dla inżynierów i każdy inaczej wskazywał, rozrzut to właśnie od 92 do 100stopni we wrzątku. Termometry 1wire z tym czujnikiem są wolne, trzeba się napracować z sondą i ogólnie jest to średnio profesjonalne rozwiązanie.

 

Działać działa, tak samo jak działa mieszanie łyżką - a ludzie jednak robią mieszadła.

Można używać termometru rtęciowego, można ds18b20 a można też kupić coś lepszego.

Pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Problem jest z samym czujnikiem ds18b20, zależnie od egzemplarza będzie wskazywał we wrzątku 92, 96 czy 99 stopni. Zaraz ktoś się tu odezwie, że miał 2 i zawsze 100% dokładnie wskazywało. ja czujników miałem 20 z darmowych próbek dla inżynierów i każdy inaczej wskazywał, rozrzut to właśnie od 92 do 100stopni we wrzątku. Termometry 1wire z tym czujnikiem są wolne, trzeba się napracować z sondą i ogólnie jest to średnio profesjonalne rozwiązanie.

 

Działać działa, tak samo jak działa mieszanie łyżką - a ludzie jednak robią mieszadła.

Można używać termometru rtęciowego, można ds18b20 a można też kupić coś lepszego.

Pzdr

 

Uhm.. z twojego postu wywnioskowałem że z temperaturą fermentacji jest identycznie, tam jest zakres 0-20st i też będzie rozrzut 8stC?

Niektóre termoregulatory mają funkcję kalibracji, czy to by pomogło?

 

Najtańszy regulator pracujący z PT 100 to koszt około 118zł na alledrogo, chociaż w sumie bardzo to solidnie zbudowane.

 

Mam tu na myśli zastosowanie regulatora do grzania fermentującego piwa matami/kablami lub sterowanie lodówką do chłodzenia fermentującego w niej piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie potrafię odpowiedzieć Ci na to pytanie. Ja używam obecnie multimetru VC99 z aliexpresu i tam odczyt mam dokładny , wrzątek gotujący się na gazie to 100stopni i stoi na takim pomiarze.

 

Wcześniej miałem sondę na ds18b20 i zaniżała mi o 4 stopnie jak się okazało. Piwa wychodziły dobre :)).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja mam takie pytanie o sondę, mianowicie nie wiem jak podłączyć kabelki. Na naklejce na przewodzie jest tak : GND-czerwony, DQ-zółty, VDD-czarny, a tak  naprawdę kabelki w przewodzie są: różowy, różowo-czarny i biały. Wie ktoś może jak to dopasować ????

post-14427-0-58825200-1485978266_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Problem jest z samym czujnikiem ds18b20, zależnie od egzemplarza będzie wskazywał we wrzątku 92, 96 czy 99 stopni. Zaraz ktoś się tu odezwie, że miał 2 i zawsze 100% dokładnie wskazywało. ja czujników miałem 20 z darmowych próbek dla inżynierów i każdy inaczej wskazywał, rozrzut to właśnie od 92 do 100stopni we wrzątku. Termometry 1wire z tym czujnikiem są wolne, trzeba się napracować z sondą i ogólnie jest to średnio profesjonalne rozwiązanie.

Ogółem z czujnikami DS18B20 nie miałem problemów, ale nigdy nie testowałem ich w tak wysokich temperaturach i na zasadzie kilka względem siebie. Ciekawi mnie jak miałeś podpięty czujnik tj. zasilany pasożytniczo, czy bezpośrednio? Sam producent wspomina, że pierwszy sposób jest nie zalecany przy wyższych temperaturach, a i sam czujnik powyżej 85 stopni ma już większy błąd. Kolejna sprawa jak był zabudowany czujnik? Może na tych kilku kwestiach pojawiły się jakieś rozbieżności? Z drugiej strony w zakresie niższych temperatur przy przerwach taki DS wydaje się w miarę rozsądnym rozwiązaniem pod względem jakość/cena, a i deklarowany błąd na poziomie 0,5°C w zakresie do 85°C jest w pełni akceptowalny.

 

Uhm.. z twojego postu wywnioskowałem że z temperaturą fermentacji jest identycznie, tam jest zakres 0-20st i też będzie rozrzut 8stC? Niektóre termoregulatory mają funkcję kalibracji, czy to by pomogło? Najtańszy regulator pracujący z PT 100 to koszt około 118zł na alledrogo, chociaż w sumie bardzo to solidnie zbudowane. Mam tu na myśli zastosowanie regulatora do grzania fermentującego piwa matami/kablami lub sterowanie lodówką do chłodzenia fermentującego w niej piwa.

Z moich doświadczeń wynika, że w niższych zakresach te czujnik radzą sobie nieźle. Nie jest to na pewno 8°C, a bardziej wartości deklarowane przez producenta powiedzmy na poziomie 1°C. Nie mam pewności o jakiej kalibracji mówisz. W bardziej zaawansowanych regulatorach PID kalibracja ma na celu poznanie sterowanego obiektu przez regulator i dostosowanie sterowania do jego parametrów, a nie korekcji wskazań czujników, często jest to określane jako autotuning. Czasami jest możliwa kalibracja jak to nazwałeś na zasadzie ustalenia offsetu względem tego co pokazuje czujnik a co jest dalej przekazywane do regulatora. Do kontroli fermentacji myślę, że spokojnie wystarczy prosty regulator z histerezą, a ewentualne korekty na temperaturze i tak z pewnością uwzględnisz z czasem jak będziesz dopracowywał swoją recepturę ;)

 

Pozdrawiam kolegów piwowarów :beer:

Edytowane przez mateme
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.