Zacier Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Witam jako że jestem tu nowy zacznę od przedstawienia się nazywam się Tomek jestem z Rybnika obecnie fermentuje drugą warkę z brewkitu co do pytania jakie mnie nurtuje to chodzi o temperaturę fermentacji w mieszkaniu mam 22 stopnia więc do piwa to trochę dużo jest opcja fermentacji w piwnicy i tu pytanie czy wilgoć i woń grzyba nie zakazi mi piwa? Jest tam chłodno ale to stare budownictwo i grzyba tam czuć.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 Witam jako że jestem tu nowy zacznę od przedstawienia się nazywam się Tomek jestem z Rybnika obecnie fermentuje drugą warkę z brewkitu co do pytania jakie mnie nurtuje to chodzi o temperaturę fermentacji w mieszkaniu mam 22 stopnia więc do piwa to trochę dużo jest opcja fermentacji w piwnicy i tu pytanie czy wilgoć i woń grzyba nie zakazi mi piwa? Jest tam chłodno ale to stare budownictwo i grzyba tam czuć.. Fermentor powinien być szczelny. Jeżeli nie będziesz go otwierał w piwnicy to wszystko powinno być dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
frugo90 Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 (edited) Jeśli fermentor jest szczelnie zamknięty to nie powinno się nic dziać. Dla pewności możesz do rurki wlać alkohol zamiast wody. Najlepiej nie otwieraj go tam i wnieś już szczelnie zamkniętego, żeby nie złapał jakiegoś grzyba z powietrza. Edited August 25, 2016 by frugo90 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zacier Posted August 25, 2016 Author Share Posted August 25, 2016 A jest sens żeby znieść obecny trunek czy doczekać Kong fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 A jest sens żeby znieść obecny trunek czy doczekać Kong fermentacji? A ile już fermentuje w 22 C? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zacier Posted August 25, 2016 Author Share Posted August 25, 2016 W poniedziałek nastawilem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted August 25, 2016 Share Posted August 25, 2016 To już za późno na ratunek, następna fermentacja do piwnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zacier Posted August 25, 2016 Author Share Posted August 25, 2016 Dzięki za odpowiedzi 3 warka będzie zacierana puszki mało frajdy dają no i pójdzie do piwnicy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zacier Posted August 29, 2016 Author Share Posted August 29, 2016 Jeszcze jedno pytanie czy opłaca się brewkita dać na cichą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 Po co ? Zbierasz gęstwę ? Chmielisz/dodajesz jakieś dodatki na zimno ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zacier Posted August 29, 2016 Author Share Posted August 29, 2016 Narazie nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 czy opłaca się brewkita dać na cichą? Kwestia opłacalności jest bardzo względną Może sprecyzuj swoje pytanie żeby uzyskać sensowną odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted August 29, 2016 Share Posted August 29, 2016 Narazie nie Jak póki co nie zbierasz gęstwy ani nic nie kombinujesz, to nie widzę specjalnie sensu zlewania na cichą, jak się zakończy fermentacja i drożdżę posprzątają to do butelek i po wszystkim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts