Jump to content

Fermentacja


Recommended Posts

Witam jako że jestem tu nowy zacznę od przedstawienia się :) nazywam się Tomek jestem z Rybnika obecnie fermentuje drugą warkę z brewkitu co do pytania jakie mnie nurtuje to chodzi o temperaturę fermentacji w mieszkaniu mam 22 stopnia więc do piwa to trochę dużo jest opcja fermentacji w piwnicy i tu pytanie czy wilgoć i woń grzyba nie zakazi mi piwa? Jest tam chłodno ale to stare budownictwo i grzyba tam czuć..

Link to comment
Share on other sites

Witam jako że jestem tu nowy zacznę od przedstawienia się :) nazywam się Tomek jestem z Rybnika obecnie fermentuje drugą warkę z brewkitu co do pytania jakie mnie nurtuje to chodzi o temperaturę fermentacji w mieszkaniu mam 22 stopnia więc do piwa to trochę dużo jest opcja fermentacji w piwnicy i tu pytanie czy wilgoć i woń grzyba nie zakazi mi piwa? Jest tam chłodno ale to stare budownictwo i grzyba tam czuć..

 

Fermentor powinien być szczelny. Jeżeli nie będziesz go otwierał w piwnicy to wszystko powinno być dobrze.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli fermentor jest szczelnie zamknięty to nie powinno się nic dziać. Dla pewności możesz do rurki wlać alkohol zamiast wody.

 

Najlepiej nie otwieraj go tam i wnieś już szczelnie zamkniętego, żeby nie złapał jakiegoś grzyba z powietrza.

Edited by frugo90
Link to comment
Share on other sites

 

 

czy opłaca się brewkita dać na cichą?

Kwestia opłacalności jest bardzo względną ;)

Może sprecyzuj swoje pytanie żeby uzyskać sensowną odpowiedź.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.