Zacier Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Witam jako że jestem tu nowy zacznę od przedstawienia się nazywam się Tomek jestem z Rybnika obecnie fermentuje drugą warkę z brewkitu co do pytania jakie mnie nurtuje to chodzi o temperaturę fermentacji w mieszkaniu mam 22 stopnia więc do piwa to trochę dużo jest opcja fermentacji w piwnicy i tu pytanie czy wilgoć i woń grzyba nie zakazi mi piwa? Jest tam chłodno ale to stare budownictwo i grzyba tam czuć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Witam jako że jestem tu nowy zacznę od przedstawienia się nazywam się Tomek jestem z Rybnika obecnie fermentuje drugą warkę z brewkitu co do pytania jakie mnie nurtuje to chodzi o temperaturę fermentacji w mieszkaniu mam 22 stopnia więc do piwa to trochę dużo jest opcja fermentacji w piwnicy i tu pytanie czy wilgoć i woń grzyba nie zakazi mi piwa? Jest tam chłodno ale to stare budownictwo i grzyba tam czuć.. Fermentor powinien być szczelny. Jeżeli nie będziesz go otwierał w piwnicy to wszystko powinno być dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frugo90 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 (edytowane) Jeśli fermentor jest szczelnie zamknięty to nie powinno się nic dziać. Dla pewności możesz do rurki wlać alkohol zamiast wody. Najlepiej nie otwieraj go tam i wnieś już szczelnie zamkniętego, żeby nie złapał jakiegoś grzyba z powietrza. Edytowane 25 Sierpnia 2016 przez frugo90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zacier Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 A jest sens żeby znieść obecny trunek czy doczekać Kong fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 A jest sens żeby znieść obecny trunek czy doczekać Kong fermentacji? A ile już fermentuje w 22 C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zacier Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 W poniedziałek nastawilem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 To już za późno na ratunek, następna fermentacja do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zacier Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Dzięki za odpowiedzi 3 warka będzie zacierana puszki mało frajdy dają no i pójdzie do piwnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zacier Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Jeszcze jedno pytanie czy opłaca się brewkita dać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Po co ? Zbierasz gęstwę ? Chmielisz/dodajesz jakieś dodatki na zimno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zacier Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Narazie nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 czy opłaca się brewkita dać na cichą? Kwestia opłacalności jest bardzo względną Może sprecyzuj swoje pytanie żeby uzyskać sensowną odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Narazie nie Jak póki co nie zbierasz gęstwy ani nic nie kombinujesz, to nie widzę specjalnie sensu zlewania na cichą, jak się zakończy fermentacja i drożdżę posprzątają to do butelek i po wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się