WincyjChmielu Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Cześć, myślę nad piwem które bym samodzielnie nachmielał, wcześniej był tylko brewkit, w zamyśle chcę zrobić lekką i pijalną apę. Trochę poczytałem i ułożyłem coś takiego: Ekstrakty słodowe: Bruntal 1x jasny 1.7kg Bruntal 1x pale ale 1.7kg Chmiele: CTZ 10g na 60min Equinox 30g na 5 min Citra 30g na 3m Drożdże: US-05 Nie planuję cichej fermentacji. IBU powinno być w granicach 34, Przed zakupem składników chciałbym waszą opinie, czy da radę taka receptura czy może coś zmienić? Problem też jest taki że nie mam dużego garnka (może uda mi sie jakiś większy pożyczyć ale nie wiadomo), i aktualnie dysponuje takim o pojemności 10L. Rozumiem ze chmielenie zagęszczonej brzeczki i rozcieńczanie jej potem z wodą do żądanej objętości negatywnie wpływa na jakość piwa (mniejsza goryczka), czyli czy w takiej sytuacji można poprostu dorzucić więcej chmielu podczas gotowania żeby jakoś to zrekompensować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) Proponuję dodać przynajmniej połowę ekstraktu na koniec gotowania, zredukujesz w ten sposób niepotrzebną zmianę barwy (przyciemnienie) oraz reakcję Maillarda. Co do chmielenia zacytuję samego siebie z innego wątku: Gotowanie części brzeczki ma swoje plusy (np. czas, łatwiejsze chłodzenie), natomiast jeżeli chodzi o chmielenie to w takiej sytuacji musisz brać pod uwagę, że uzyskasz tylko połowę zakładanego IBU (jeżeli wyliczysz, że dla tych 10l nachmielisz na 60 IBU to po rozcieńczeniu będzie 30 IBU), a maksymalna wartość jaką będziesz w stanie uzyskać w gotowym piwie to ok. 50 IBU (bo nie da się nachmielić na zapas i ciężko przekroczyć 100 IBU, a po rozcieńczeniu będzie z tego połowa). Czyli przy zakładanym IBU na poziomie 34 ten problem właściwie nie będzie cię dotyczył, schody zaczynają się dopiero jakbyś chciał przekroczyć 50 IBU przy gotowaniu połowy docelowej brzeczki. Edytowane 1 Września 2016 przez Wilczur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WincyjChmielu Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Proponuję dodać przynajmniej połowę ekstraktu na koniec gotowania, zredukujesz w ten sposób niepotrzebną zmianę barwy (przyciemnienie) oraz reakcję Maillarda. Co do chmielenia zacytuję samego siebie z innego wątku: Gotowanie części brzeczki ma swoje plusy (np. czas, łatwiejsze chłodzenie), natomiast jeżeli chodzi o chmielenie to w takiej sytuacji musisz brać pod uwagę, że uzyskasz tylko połowę zakładanego IBU (jeżeli wyliczysz, że dla tych 10l nachmielisz na 60 IBU to po rozcieńczeniu będzie 30 IBU), a maksymalna wartość jaką będziesz w stanie uzyskać w gotowym piwie to ok. 50 IBU (bo nie da się nachmielić na zapas i ciężko przekroczyć 100 IBU, a po rozcieńczeniu będzie z tego połowa). Czyli przy zakładanym IBU na poziomie 34 ten problem właściwie nie będzie cię dotyczył, schody zaczynają się dopiero jakbyś chciał przekroczyć 50 IBU przy gotowaniu połowy docelowej brzeczki. Czyli mogę spokojnie warzyć w garnku 10l bez strachu że po dodaniu wody na te 20-21L z 34 ibu zejdzie mi o połowę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) Tak, żeby najlepiej zobrazować problem na przykładzie wygląda to tak: piwowar wylicza sobie np. 70 IBU dla docelowych 20l, ale gotuje tylko 10l, w których zakładana ilość chmielu nie da mu 140 IBU tylko ok. 100 IBU, więc po rozcieńczeniu będzie mieć 50 IBU. W twoim przypadku ten problem nie wystąpi. Edytowane 1 Września 2016 przez Wilczur WincyjChmielu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WincyjChmielu Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) Tak, żeby najlepiej zobrazować problem na przykładzie wygląda to tak: piwowar wylicza sobie np. 70 IBU dla docelowych 20l, ale gotuje tylko 10l, w których zakładana ilość chmielu nie da mu 140 IBU tylko ok. 100 IBU, więc po rozcieńczeniu będzie mieć 50 IBU. W twoim przypadku ten problem nie wystąpi. Super, powiedz mi jeszcze tylko czy ilość pojedynczych porcji chmielu na aromat jest odpowiednia, czy lepiej to rozbić na mniejsze dawki przykładowo 15g citry na 30m i 20m , 15g euinoxa 10m i 5. Edytowane 1 Września 2016 przez maytki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hardmir Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) Nie musisz rozbijać ilości dodanego chmielu. Jeśli to zrobisz np dasz 15 g citry na 30 minut a nie na ostatnie 3 minuty to wzrośnie ci goryczka, a będziesz miał mniej citrowego aromatu. Im dużej gotujesz chmiel tym wyższe IBU, oczywiście do pewnego stopnia. Ogólnie receptura jest OK. Edytowane 1 Września 2016 przez Hardmir WincyjChmielu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 1 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 Ja bym Ci polecił ta recepture http://www.piwo.org/topic/19107-apa-dla-%C5%BCony/?view=getnewpost Sam zrobilem i wyszło na prawdę smaczne ale ekstrakty dałem dwa pale ale z bruntala 1,7kg, i tak jak Wilczur mówił wlej sobie jeden albo nawet połowę ekstraktu i chmiel a na 15 minut przed końcem dodaj resztę ekstraktow, maykii 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WincyjChmielu Opublikowano 6 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Ja bym Ci polecił ta recepture http://www.piwo.org/topic/19107-apa-dla-żony/?view=getnewpost Sam zrobilem i wyszło na prawdę smaczne ale ekstrakty dałem dwa pale ale z bruntala 1,7kg, i tak jak Wilczur mówił wlej sobie jeden albo nawet połowę ekstraktu i chmiel a na 15 minut przed końcem dodaj resztę ekstraktow, Jednak udalo mi sie dorwac gar 21l wiec ilosc wody do uzupelnienia bedzie o wiele mniejsza, dalej mimo wszystko zaczac gotowac tylko czesc ekstraktu? Bo przy tak duzej ilosci wody to nie wiem czy jedna pucha dala by wystarczjaca ilosc blg do optymalnej ektracyjnosci chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 (edytowane) No wiesz w 21l garze nie wygotujesz całości bo cześć odparuje część będzie chciala uciekać z gara wiec będziesz potrzebował trochę miejsca wiec zagotuj 15l z jedną puszka ekstraktu wsadz baniak 5l do zamrażarki tak żeby chciał się już lód z tego robić, pod koniec chmielenia i gotowania dodaj druga puszkę ekstraktu i poczekaj aż brzeczka z powrotem się zagotuje, potem już tylko chłodzenie napowietrzenie i drozdzaki. Good luck Edytowane 6 Września 2016 przez Jastrzab93 WincyjChmielu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WincyjChmielu Opublikowano 7 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Jednak palnik w mojej kuchence jest do kitu, od dwóch godzin próbuje zagotować 15l wody (od półtorej godziny stoi na 90 stopniach), odlałem trochę wody i zobaczę czy temperatura dojdzie wyżej ale na wszelki wypadek nastawiłem obok mały garnek 8-10L i chyba będę zmuszony rozcieńczyć brzeczkę bardziej niż bym chciał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 A jaka masz kuchenke ? Gazowa elektryczna czy indukcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Skoro kolega pisze o palniku, to obstawiam, że gazowa Pytanie jaka. Jeżeli nie taka czteropalnikowa (a przeważnie na tych są te największe palniki), tylko mniejsza, np. na dwa palniki, to takie kuchenki nie mają za dużych mocy niestety W takim przypadku polecam albo taboret gazowy (trochę zachodu z podłączeniem i obsługą butli, zwłaszcza w mieszkaniu), albo gar elektryczny. Ostatnio rzucili takie w Kauflandzie za 230 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WincyjChmielu Opublikowano 7 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) Skoro kolega pisze o palniku, to obstawiam, że gazowa Pytanie jaka. Jeżeli nie taka czteropalnikowa (a przeważnie na tych są te największe palniki), tylko mniejsza, np. na dwa palniki, to takie kuchenki nie mają za dużych mocy niestety W takim przypadku polecam albo taboret gazowy (trochę zachodu z podłączeniem i obsługą butli, zwłaszcza w mieszkaniu), albo gar elektryczny. Ostatnio rzucili takie w Kauflandzie za 230 zł 4 palnikowa ale akurat ta ma jakos slabe te palniki (poprzednia pamiętająca PRL dala by rade). No ale jakoś sobie poradziłem i 1 ekstrakt nachmielilem w małym garze a drugi ektrakt rozpuszcilem w tym duzym. tylko przed finalnym zmierzeniem temperatury brzeczki w wiadrze położyłem na chwile termometr na ręczniku w łazience no ale może jakimś fartem infekcji nie będzie. Ale wniosek na pewno jeden, muszę kupić jakąś grzałkę bo tyle się męczyć co dziś to ja dziękuję Edytowane 7 Września 2016 przez maytki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Fakt grzalka na dogrzanie byłaby dobrym wyjściem, bo nie wszyscy mają możliwość i chcą sie decydować na taboret albo dawaj większy gar tak żebyś zmieścił na dwa palniki na raz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WincyjChmielu Opublikowano 7 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 (edytowane) Mam jeszcze jedno pytanie, bo przy przelewaniu do fementora dostalo sie troche chmielin (a nawet wiecej niz troche), duzy ma to wplyw na piwo? Edytowane 7 Września 2016 przez maytki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Nie, odfiltrujesz przy rozlewie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 7 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2016 Przy okazji do filtracji polecam dobrze wygotowana ponczoche, osobiście używam dwóch (jedna wlozona w druga) dobrze zatrzymuje chmieliny i nic się nie przedostaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WincyjChmielu Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Piwko sie pieknie fermentuje, z wiadra pachnie bajecznie chmielem ale zorientowalem sie ze przypalilem brzeczke bo w srodku garnek sie troche przypalil. Jak bardzo zle wplynie to na piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Przypaliles ekstrakt ? Przepraszam ale tu juz nie pomogę, takiej sytuacji to jeszcze nie miałem, może jakieś posmaki spalenizny, mocnego karmelu, wszystko się okaże przy efekcie finalnym;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WincyjChmielu Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Tak to wygląda, niby nie wiele ale jednak mam jedynie nadzieje ze będzie się to nadawało do picia bo wylać tego nie wyleje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 http://www.piwo.org/topic/8733-przypalony-ekstrakt-slodowy-czy-cos-z-tego-bedzie/ Tutaj uspokajaja ze tak źle nie będzie, wiec się nie przejmuj a jak to na forum powiedzonko krąży "wylac zawsze zdazysz" WincyjChmielu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WincyjChmielu Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 http://www.piwo.org/topic/8733-przypalony-ekstrakt-slodowy-czy-cos-z-tego-bedzie/ Tutaj uspokajaja ze tak źle nie będzie, wiec się nie przejmuj a jak to na forum powiedzonko krąży "wylac zawsze zdazysz" Dzięki, jestem spokojniejszy. Za tydzien jak bede sprawdzal blg to sprobuje czy cos czuc. Dam tutaj znać jak wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WincyjChmielu Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Sorry że odkopuje po 4 latach ale koniec końców to piwo wyszło na tyle kiepsko że rzuciłem warzenie piw aż do teraz. I tak się zastanawiam co wtedy mogło pójść nie tak bo finalnie wyszedł jak to sie mówi "cienkusz", przy rozlewie był aromat i smak tropikalnych owoców z chmielu, gorycz tez chyba jakas była. a po 3-4 tyg w butelce nic totalnie, brak jakiegokolwiek smaku i aromatu nie mówiąc o goryczce, i z biegiem czasu się to nie zmieniło. Dlatego teraz postanowiłem sobie że puki nie rozwikłam tej zagadki to będę robił tylko brewkity żeby nie ryzykować że znowu hajs utopie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Prawdopodobnie piwa się szybko utleniły. Podczas przelewania z wiadra do wiadra młode piwo narażone jest na kontakt z tlenem z powietrza, który źle wpływa na jasne lekkie piwa i "zabija" chmielowość. Trzeba z tym bardzo uważać i tak dopracować proces przelewania/butelkowania żeby piwo jak najmniej było narażone na kontakt z tlenem. Ewentualnie spożyć w dwa tygodnie po nagazowaniu? Tak czy inaczej nie zniechęcaj się po pierwszej warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się