Pindin Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Cześć. Otworzyłem Witbiera po tygodniu po zabutelkowaniu a tam aromat bandaży (typowo - piwo to może posłużyć jako piwo na kurs sensoryczny ), gabinetu dentystycznego, no i prawidłowego wita. Aromat ten nieprzyjemny nie jest dominujący, ale bardzo mi przeszkadza. Zastanawiam się, czy jest to zakażenie dzikusami, czy drożdże (FM 25) naprodukowały tego smaku i aromatu. Nadmienię, że przy tym piwie miałem prawie 3 doby laga ze startem fermentacji. Dzikusy mogły w tym czasie zdominować piwo (chociaż wtedy by się coś działo w fermentorze), albo zestresowane drożdże dały te posmaki. Nie ma efektu przegazowania, gushingu, nie było też żadnej błony, czy dziwnych rzeczy na tafli młodego piwa przed zlewaniem. Chlorem nie czyściłem sprzętu. Wcześniej piwo nie zapowiadało takiego aromatu/smaku. Proszę doświadczonych piwowarów o zdiagnozowanie problemu i pomoc. Szkoda mi wylewać trochę prawie 50 butelek... A i jeszcze podstawowe parametry: OG - 12,5 blg, FG - 1 blg. Fermentacja źle przeprowadzona - drożdże zadane do 16 stopni, 3 dni nic, podniesiona temp do 22 - start drożdży, po czym obniżenie do 17-18 stopni i stopniowe podwyższanie temp. do 23 stopni w ciągu tygodnia. Poszedł chmiel na zimno. Drożdże - gęstwa (miesięczna) FM 25. Pozdrawiam i dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 (edytowane) Się nie znam więc zacytuję "(4-winylogwajakol)Najczęstsze skojarzenia:goździk, korzenny, ziołowy, wędzonka, bandaż Charakterystyka:Podstawowym źródłem aromatu fenolowego są dzikie lub specjalistyczne drożdże(jakich używa się przede wszystkim do piw pszenicznych). Dodatkowym źródłemmoże być zakażenie bakteryjne drożdży lub surowców użytych do produkcji piwa.W niektórych piwach aromat fenolowy jest wysoce pożądany (w szczególnościpiwa pszeniczne, bawarski roggenbier), jednak w większości stylów uznawany jestza wadę.Przyczyny powstania:– produkcja 4-winylogwajakolu przez dzikie lub specjalistyczne drożdże na bazieprekursora - kwasu ferulikowego– zbyt drobno ześrutowany słód– wysładzanie zbyt długie lub w temperaturze >76°C przy wysokim pH (>6)– zakażenie bakteryjne ... Uwagi:Aromat fenolowy jest tylko jednym z fenoli, jakie mogą pojawić się w piwie (inne tonp. aromat spalonych kabli, pieprzu, gałki muszkatołowej itp. oraz chlorofenol,opisywany jako apteczny, który powstaje m.in. na skutek kontaktu brzeczki ześrodkami dezynfekcyjnymi na bazie chloru)." koniec cytatu, dalej sobie wymyśl sam Edytowane 4 Września 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 (edytowane) Zdecydowanie infekcja dzikimi drożdżami. To nie jest 4-winylogwajakol tylko chlorofenol. 4-winylogwajakol bandażem to pachnie może w jakichś mocno nietypowych stężeniach, w piwie to nie występuje. Nic już z tym nie zrobisz, ten aromat się nie redukuje, piwo do wylania. Edytowane 5 Września 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 5 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Dzięki za odpowiedź. To sprzęt pójdzie do generalnego czyszczenia... PS. Można się tym zatruć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Raczej nie. Nie w tych stężeniach co występuje w piwie. Chociaż jak wypijesz 10 butelek to kto wie, ta wada jest tak obrzydliwa, że nigdy więcej niż parę łyków takiego piwa nie wypiłem Na przyszłość nie używaj miesięcznych gęstw. Dla mnie to jest zdecydowanie za stara gęstwa. Niektórzy używają i niby im wychodzi, ale sam się przekonałeś jak takie coś się może skończyć. Drożdże są wtedy już słabe, wiele komórek obumiera i masz efekt w postaci 3 dniowego startu. A jak fermentacja tyle czasu nie rusza to infekcje dzikusami są stosunkowo częste. Pindin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 5 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 (edytowane) Jeszcze raz dzięki. Nie zamierzam wciągnąć jednego dnia 5 litrów tego piwa He, biegunka w takim razie nie grozi A może rozdam Panom z pod sklepu zamiast wylewać... Wyobrażam sobie ich reakcje - przychodzi gość i tak bez słowa zostawia im 2 skrzynki piwa Salta by robili ze szczęścia Edytowane 5 Września 2016 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plonk Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Oni nie będą mieli oporów przed wypiciem 10 butelek na głowę. Wtedy dopiero zaczną się salta;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się