kamilg20 Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Witajcie Mam pytanie odnośnie piwa malinowego. Posiadam 4 litry soku malinowego własnej produkcji, niesłodzonego, Blg 6-7. Czy zaproponowalibyście jakiś przepis z użyciem tego soku? Przede wszystkim chodzi o proporcje sok - piwo/brzeczka, Blg brzeczki i czy dodać ten sok do brzeczki nastawnej? Zależy mi na fermentacji razem z sokiem, a nie dolewaniu go do kufla Ostatnie pytanie dotyczy dosładzania. Warto bawić się w ksylitol? Wiem, że jest obszerny artykuł na ten temat, ale dotyczy on raczej gotowych i słodzonych soków ze sklepu. Ja mam niesłodzony i w dodatku lekko rozcieńczony wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Wiem, że jest obszerny artykuł na ten temat, ale dotyczy on raczej gotowych i słodzonych soków ze sklepu. Ja mam niesłodzony i w dodatku lekko rozcieńczony wodą. To go przeczytaj i skoryguj do Twoich realiów. Wielkiej różnicy miedzy Twoim sokiem a tymi sklepowymi (z punktu widzenia piwa) nie ma. Twój jest mniej słodki, bez chemii, może bardziej aromatyczny. Ja bym zrobił lekko (na aromat) chmielone piwo, a soku użył jako surowca do refermentacji. Co do dosładzania ksylitolem, najprościej zrób sobie test na jakimś koncerniaku dodając trochę soku i ksylitolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Z tą refermentacją to rzeczywiście niegłupi pomysł. Niskie Blg to i mogę więcej soku wlać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuki33 Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Z tego co pamiętam to w tym wątku było sporo o malinowym. Zachęcam do lektury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fost Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Test z koncerniakiem i sokiem w celu sprawdzenia dawki ksylitolu to raczej kiepski pomysł, bo część cukrów z soku tez zostanie przefermentowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 to raczej kiepski pomysł, bo część cukrów z soku tez zostanie przefermentowanych. a to liczyć się nie chce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 a soku użył jako surowca do refermentacji. Po pierwsze: przegotowując sok, czy dodając drobnoustroje do piwa? Po drugie: 6 blg to max 300ml soku na 20l piwa do refermentacji. Chyba trochę mało? Książki polecają dorzucenie owoców (ok 2-3 kg na 20l piwa) przy schładzaniu brzeczki, tak żeby pobyły z 15 minut w temperaturze ok 75°C, się spasteryzowały. Sok bym dodał w ten sam sposób to raczej kiepski pomysł, bo część cukrów z soku tez zostanie przefermentowanych. a to liczyć się nie chce? Chodzi raczej o odczucie smaku, a nie ilość cukru do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 (edytowane) 6 blg to max 300ml soku na 20l piwa do refermentacji. Chyba trochę mało? hmm, no to mój kalkulator chyba się popsuł bo podaje zgoła inny wynik no chyba, ze podałeś wynik w innym systemie liczenia albo lubisz nie nagazowane piwo malinowe. Edytowane 8 Września 2016 przez Dr2 bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Wracam do brzeczki nastawnej... Pytałem Tomka Kopyrę i powiedział coś takiego: do 20 litrów brzeczki minimum 2 litry soku, ale jeśli masz 4 litry to daj 4. Mam 5 litrów także wykorzystałbym wszystko. Pytanie tylko, czy jest jakaś różnica między dodaniem do refermentacji, a do fermentacji? Dodając do fermentacji na pewno ryzyko będzie większe, bo jak się piwo zepsuje to cenny sok pójdzie w kanał. Ale chodzi też o różnice w smaku/aromacie. Jest to moje pierwsze piwo typu fruit ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 (edytowane) Faktycznie, przepraszam, mój błąd. Liczyłem w pamięci, pomyliło mi się że blg to 10g cukru na 100 ml (a jest 10g/l). Faktycznie, wtedy wychodzi ok 2-3l soku do refermentacji, idealnie Ale taki sok tak czy siak by spasteryzował albo dodał piro do niego (2g/10l czyli 0,4g pirosiarczynu potasu na 2l soku). Kopyra mówił to z bani, coś powiedzieć musiał. Jak chcesz konkretną ilość to popatrz po recepturach ludzi (google panie!) i opiniach co im wyszło. Ja bym na Twoim miejscu dał 2-2.5l tego soku, i tak to pewnie będzie dużo. Edytowane 8 Września 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 6 blg to max 300ml soku na 20l piwa do refermentacji. Chyba trochę mało? hmm, no to mój kalkulator chyba się popsuł bo podaje zgoła inny wynik no chyba, ze podałeś wynik w innym systemie liczenia albo lubisz nie nagazowane piwo malinowe. Według moich szybkich obliczeń do refermentacji mógłbym użyć około 3000ml, a nie 300ml. Czeski błąd? Jedno zero więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Faktycznie, przepraszam, mój błąd. Liczyłem w pamięci, pomyliło mi się że blg to 10g cukru na 100 ml (a jest 10g/l). Faktycznie, wtedy wychodzi ok 2-3l soku do refermentacji, idealnie Ale taki sok tak czy siak by spasteryzował albo dodał piro do niego (2g/10l czyli 0,4g pirosiarczynu potasu na 2l soku). Kopyra mówił to z bani, coś powiedzieć musiał. Jak chcesz konkretną ilość to popatrz po recepturach ludzi (google panie!) i opiniach co im wyszło. Ja bym na Twoim miejscu dał 2-2.5l tego soku, i tak to pewnie będzie dużo. Sok jest już spasteryzowany w butelkach po piwie. 20 minut w temperaturze 70-75°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 Dodając do fermentacji na pewno ryzyko będzie większe, bo jak się piwo zepsuje to cenny sok pójdzie w kanał. Ale chodzi też o różnice w smaku/aromacie. 1. Ryzyko czego? Jeśli chodzi Ci o zakażenie to jest ono takie samo 2. Sok i owszem cenny, a piwo nie? 3. Wg mnie dodanie soku (pasteryzowanego) do refermentacji jest lepszym rozwiązaniem ze względu większe zachowanie aromatu. Jeśli sok dodasz do fermentacji to dużo związków aromatycznych uleci z CO2. No ale co kto chce i co kto woli, ja tam nie jestem taką wyrocznią jak co poniektórzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Własny lub kupiony sok 100% jest w gotowym piwie o wiele mniej wyczuwalny niż np. herbapol. Wynika to pewnie z dodawanych do tych ostatnich syropów aromatów. Należy go dodać (też) do fermentacji, bo z samej refermentacji będzie go po prostu za mało. Cukry trzeba oczywiście uwzględnić. Ja dodaję go tyle, aby pokrywał około połowy zakładanego Blg startowego. Liczę to własnym arkuszem, ale jest wiele dostępnych w sieci kalkulatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 jak sok 6 blg ma pokryc połowę blg startowego? musiałbyś go 20l dodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Nie widziałem malinowego soku 6Blg. Po pasteryzacji byłby niepijalny. Zawsze jest z dodatkiem cukru. Nawet ten domowy z sokownika. Oczywiście można inaczej. Czekam na relację z piw z dodatkiem wyciskanego na zimno niepasteryzowanego soku malinowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Nie widziałem malinowego soku 6Blg. Posiadam 4 litry soku malinowego własnej produkcji, niesłodzonego, Blg 6-7. w takim razie również nie czytałeś, ale napisałeś fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 6 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Nie widziałem malinowego soku 6Blg. Po pasteryzacji byłby niepijalny. Zawsze jest z dodatkiem cukru. Nawet ten domowy z sokownika. Oczywiście można inaczej. Czekam na relację z piw z dodatkiem wyciskanego na zimno niepasteryzowanego soku malinowego. Robiłem go metodą chałupniczą w garze zalewając maliny wodą i podgrzewając. Wody starałem się dawać jak najmniej. Ostatecznie zrobiłem tak, że dałem 4 litry tego soku do fermentacji 22 litrów brzeczki. Mam w zapasie jeszcze litr, który ostatnio zrobiłem z resztek malin na krzaku i zamierzam go uwzględnić przy refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się