czeburaszka710 Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) Ja używam do tego sodę kaustyczną , moim zdaniem działa najlepiej . Widzę że kolega @Gąska mnie wyprzedził Edytowane 30 Października 2013 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Soda kaustyczna właśnie jest składnikiem kreta. Też jej używam. Robię około 3% roztwór (60 gram na 2 litry). Trzeba tyko uważać żeby się nie poparzyć i dobrze wypłukać albo zneutralizować kwasem. Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Soda kaustyczna chyba jest najlepszym rozwiązaniem. Ja jakoś mam pietra jej używać - ale kiedyś to zrobię. Jak mam brudne butelki wkladam je do wiadra, zalewam wodą, dodaje torchę płynu do mycia garów i jakieś 250ML wybielacza chlorowego (najtańszy w Tesco za ok 3-4pln). Zostawiam na kilka dni i butelki lśnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Zainstalowałem u siebie końcówkę prysznica w postaci rurki miedzianej fi6mm, z dwoma dziurkami - jedną na wylocie, drugą z boku. Jak na razie żaden osad z takim ciśnieniem wody nie wygrał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Nasyp do każdej łyżeczkę NaOH (może być "kret") i zalej gorącą wodą, tak zostaw nawet na 24h. Po tym porządnie wypłucz wodą. Powinno pomóc. Tylko pamiętaj o bhp, rękawice gumowe to obowiązek przy NaOH. Przy NaOH obowiązkowe to są okulary na pewno(rękawiczki też ) ale oczy nie są częścią zamienną niestety . Ręce co najwyżej można sobie poparzyć, czasami nawet bardzo poważnie, ale poparzenie oczu skutkuje utratą wzroku . Co do czasu, ja zalewam wrzątkiem, po 30 minutach wylewam i płuczę, uwaga drobna jak macie zamiar używać lejka, to lejek musi być lekko uniesiony, w przeciwnym przypadku to co jest w lejku (wrzątek) może nam mówiąc bardzo potocznie wykipieć. Testowałem różne metody mycia butelek i nie ma nic lepszego niż NaOH, cytując klasyków zawsze czysto zawsze pewnie . Pozdrawiam Piotr Pozdrawiam PB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 A taki link: http://www.laufers.pl/dwutlenek-chloru-anthium-dioxcide-clo2-p-119.html Środek nie wymaga płuczenia. Ktoś wie coś więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 ClO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olombek Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 też mam swój samowAR, dobra inwestycja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi