pneuropathic Opublikowano 11 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich piwowarów! Chciałbym uwarzyć swoje piwo - na -wzór tego co zakupiłem w sklepie, american india pale aleskład:słody jęczmienne pale ale, karmelowy jasny, meladoidynowy, chmiele: cascade, columbus, summit, citra, amarillo mech irlandzki Proszę o skróconą - instrukcje- w jakich ilościach na warkę 25L powinienem -dodać -słodów i -sposobu chmielenia. Edytowane 11 Września 2016 przez pneuropathic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Jakie to było dokładnie piwo? Bo podałeś surowce, a nie podałeś podstawowych informacji, jak ekstrakt, alkohol i ibu. Edytowane 12 Września 2016 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Browar Wrężel Ekstrak 16,5 plato alko 6.8 70 IBU 17 EBC fermantacja górna 21C (mam identyczną stałą temp) chmielone na zimno Piwo kupiłem w Tesco, niestety było tylko 6 butelek i wszystkie już wypiłem - ale wiem, ze to jest "mój" kierunek Edytowane 12 Września 2016 przez pneuropathic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Trochę za wysoka temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Tak temp. jest podana na etykiecie piwa które chciałbym "skopiować" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chmelovar Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Etykietka prawdy Ci nie powie Warzyłbym to w max 19°C - powinno być bardziej rześkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Na poddaszu mam właśnie taka temp 19`C Tylko interesuje mnie sposób na to piwo.... Składniki wszystkie będę zamawiał z twójbrowar.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Tylko interesuje mnie sposób na to piwo i jesteś przekonany, że takowy istnieje tylko nikt Co go nie chce zdradzić Napisze Ci niepopularna informację - nie ma takowego I podejrzewam iż nawet sam browarnik z tego browaru nie potrafi w 100% rzeczonej receptury odtworzyć. Zbyt wiele warunków do spełnienia by móc to powtórzyć, ale kto szuka nie błądzi (podobno ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 12 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 (edytowane) Zgadza się tylko wiem, że chciałbym iść w tym kierunku i chciałbym użyć tych składników które wypisałem, ta warka się nie uda, to będę próbował dalej. Potrzebuje jednak podstaw których troszkę mi brakuje. Dlaczego moje wszystkie posty są pisane ze złączonymi słowami, pomimo, że przy edycji wszystko jest dobrze? Edytowane 12 Września 2016 przez pneuropathic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Ale co my Ci możemy poradzić? Powiedziałbyś lepiej co Ci w tym piwie najbardziej pasowało to będzie łatwiej dopasować składniki do receptury. Piwo było wytrawne czy bardziej słodkie, karmelowe? Mocno czy umiarkowanie nachmielone, jaka goryczka etc. I tak najważniejsze będzie prawidłowe przeprowadzenie fermentacji, żebyś uzyskał czysty profil. Jak to będą US-05 to ja bym fermentowal max. w 20 stopniach, a najlepiej w niższych temperaturach. Chmieliłbym Columbusem i Summitem(choć sam Columbus wystarczy) na goryczkę, pozostałe chmiele na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Więc pozostałe chmiele na 10 min przed końcem gotowania? citra na zimną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Na 10' albo w ogóle na whirpool. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Hej. Nie piłem pierwowzoru ale skrobnę jak ja bym to zrobił. Zasyp i zacieranie: Kup 6 kg Pale Ale i po 250 g melanoidynowego i jasnego karmelu. Zatrzyj to w 66-68 C. Powinno wyjść jakieś 22 litry przy twoim założonym 16,5 Blg (80%). Nie dawaj za dużo słodów specjalnych bo zdominują piwo. Na to przyjdzie czas. Chmiele. Nie znam Columbus i Summit. Jak dla mnie za dużo tych gatunków na eksperymenty. Użyj jak najprostszej receptury to będzie ci łatwiej ją później modyfikować. Kup 100 g Citry i po 50 g Cascade i Amarillo. Sypnij 30 g Citry od początku gotowania (da ci fajną goryczkę) resztę chmieli podziel według własnego uznania i sypnij na 15 minut, 0 minut i na zimno. Amarillo osobiście podzielił bym na pół i dał na 0 minut i na zimno, daje fajny aromat często opisywany jako pomarańczowy natomiast goryczkę raczej europejską, ziołową. Citra ma aromat bardziej rześki, cytrynowy (choć ta z 2015 poszła trochę w cebulę). Cascade ma ogólnie cytrusowy aromat( coś jak grejpfrut). Skoncentruj się na fermentacji. Zrób starter lub sypnij dwie paczki uwodnionych S-05. Temperatura 21 to zdecydowanie za wysoko. Info z etykiety raczej odbiega od prawdy. Jeśli masz możliwość fermentuj w okolicy 18 C a na dofermentowanie przenieś do 21. Sukcesów życzę pneuropathic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 13 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Rafał bardzo Ci dziękuje - na taką odpowiedź czekałem, jeszcze raz dzięki. Jak uwarzę to piwo to na pewno się pochwalę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 17 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Jeszcze mam jedno pytanie czy Cascade dać całe na zimno czy sypnąć coś na 0 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 (edytowane) pomyłka, przepraszam Edytowane 19 Września 2016 przez pneuropathic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się