Skocz do zawartości

Małopolskia Liga Piwowarów Domowych


nymons

Rekomendowane odpowiedzi

Prywatnie wolałbym Kolscha (chociaż jak już bawić się w hybrydy, to można by pójść dalej i pilsa dać) czy grodziskie niż AW ale jednak dwa amerykańskie style to pasuje żeby były (jak wymieniać AW to najlepiej na innego amerykańca) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Co do nie-warzenia w wakacje, to nie wiem czy bierzecie poprawkę na proces produkcji. Warzenie, potem 2-4 tygodnie w fermentorze, potem ze 4 tygodnie w butelce żeby się trochę odleżało i cały misterny plan w pizdu. Piwa na wrzesień/październik będą miały burzliwą w lipcu/sierpniu. Ja bym tu raczej celował ze stylami które mogą ewentualnie poleżeć od wiosny. Ewentualnie dać na wrzesień i październik dwa style belgijskie. Raz że temperatury wtedy nie będą aż takim problemem. Dwa, że jeśli w ogóle bawimy się w belgię to dobrze by było zrobić ze 2-3 style, żeby był sens się bawić w drożdże.

Edytowane przez adamsky
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasadniczo przerwę na wakacje chciałem zrobić tytułem tego, że ludzie jeżdżą na urlopy, mogą mieć problem z dostarczeniem piw itd. A poza tym przerwa od organizacji przedsięwzięcia też się przyda.

 

A co do terminów warzenia, to saison spokojnie przyjmie wysokie temperatury, więc można go w sierpniu fermentować, a bitter może spokojnie leżeć od maja / czerwca.

 

Jeżeli chodzi o inwestycję w drożdże - nie jest powiedziane, że nie można wykorzystać ich do innych piw, po prostu trzeba będzie się nimi nacieszyć we własnym gronie, a nie posyłać na konkurs.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do nie-warzenia w wakacje, (...)

Brałem to pod uwagę i ja to widzę tak   ;)

Saisona można zrobić pod koniec sezonu w czerwcu, pofermentować przy upałach, w lipcu w butelki, na wrzesień będzie dobry, OB przy terminie pod koniec października to spokojnie można uwarzyć na początku września/koniec sierpnia jak warunki na lekkiego bittera bez problemu powinny być, RIS to przed wakacjami, WH też (chociaż lekkiego WH na grudzień to można jeszcze we wrześniu zrobić ale to dużo zależy od temperatur we wrześniu, np. w tym roku było u mnie za ciepło).

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo mi się podoba inicjatywa, chociaż nie mam 100 warek na koncie jak co po niektórzy to byłbym zainteresowany. Nie trzeba brać udziału we wszystkich rundach to plus, po drugie strasznie fajnie żeby się zmusić do warzenia różnych piw, których bym sam dla siebie nie uwarzył. Byle nie lagery, przynajmniej jeszcze nie mam warunków do tego

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A kto tu ma 100 warek na koncie? :P

 

Ilość warek nie jest żadnym wyznacznikiem - są tacy co konkursy ogólnokrajowe wygrywali mając na koncie mniej niż 10 warek :) A do udziału zachęcamy.

 

Jest jeszcze taki pomysł inicjatywy, żeby przed poszczególnymi konkursami zdobyć np. drożdże płynne pod dany styl, narobić sporego startera i rozpropagować po chętnych piwowarach. Więc byłaby tym większa motywacja do uwarzenia danego stylu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Na ostatnim spotkaniu OPPP sprawa ligi nabrała trochę więcej ( jeszcze więcej ) kształtu.

 

Obecny plan na kształt ligi:

 

  • 8 kolejek na sezon ( najbliższy sezon zaczyna się w marcu, kończy w grudniu ) 
  • kalendarz ligowy określany raz na sezon( rok )  jest przez organizatora
  • każda kolejka jest oceniana przez wszystkich jej uczestników
  • ocena własnego piwa nie jest brana pod uwagę
  • w przypadku braku możliwości oceniana piw, zgłaszający musi nominować swojego zastępce 
  • każdy piwowar może zgłosić maksymalnie dwie warki na kolejkę, jednak nie zwiększa to siły jego głosu oraz w punktacji uwzględniona zostanie tylko wyższa pozycja
  • organizator zastrzega sobie prawo do wykluczenia piwa z kolejki w przypadku rażącej niezgodności ze stylem
  • nie ma obowiązku startowania w każdej kolejce
  • nie ma przewidzianych kar za nie przystąpienie do kolejki
  • każdy uczestnik kolejki dostaje punkt
  • pierwsza trójka/piątka dostaje punktów więcej
  • w przypadku dużego obłożenia kolejki pula piw i oceniających może być rozdzielona 

 

Na niedzielnej szkółce będzie możliwość przedyskutowania w/w pomysłów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

każdy piwowar może zgłosić maksymalnie dwie warki na kolejkę,

Ja nie nie za bardzo byłbym tego zwolennikiem, to może spowodować, że ludzie będę wystawiali dwa razy to samo piwo aby mieć większą szansę na zdobycie punktów (ocena piw w jakimś tam stopniu jednak będzie losowa, zwłaszcza że konkurs w sumie będzie konsumenckim konkursem, wystawienie dwóch piw w jakimś stopniu zwiększa szansę na dobre miejsce chociaż jednego z nich), ponadto organizacyjnie będzie więcej roboty.

Ja byłbym za jeden piwowar, jedno piwo.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z jednej strony fajnie byłoby otworzyć pole tym, którzy wykazują się kreatywnością i potrafią przygotować więcej niż jedno ciekawe piwo w danym stylu, a z drugiej strony trzeba się zabezpieczyć przed potencjalnym cwaniactwem, gdzie ludzie będą więcej niż raz wystawiać dokładnie to samo. Ja nie jestem skłonny do tego, żeby od razu zakładać, że ludzie będą oszukiwać. Myślę, że na początek będziemy dopuszczać zgłaszanie więcej niż jednego piwa na konkurs, ale jak się zrobi tak, że to będzie reguła, a nie wyjątek i od razu zgłoszonych będzie 2x piw co uczestników, to zablokujemy taką możliwość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nawet nie chodzi o oszukiwanie (chociaż ja jestem zdania, że system powinien być jak najbardziej oszustoodporny, aby nie kusić nikogo ;) ) tylko wg mnie jest to niesprawiedliwe, bo daje fory tym co zgłaszają dwa piwa, ponadto ja nie widzę jaki to ma cel, niech piwowar się wykaże i zrobi dwa, trzy (czy ile tam chce) piw, wybierze najlepsze i je zgłosi, przecież to ma być chyba konkurs, a nie panel degustacyjny/sensoryczny, gdzie np można podyskutować o tym jakie chmiele jakie dają efekty w AIPA, do tego właściwym miejscem są spotkania OPPP, a nie Liga, takie moje zdanie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Hej.

 

Liga niejako wystartowala.

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=136815846818856&id=136808553486252

 

Jest regulamin, harmonogram, fanpejdz.

 

Zapraszamy!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Pierwsze spotkanie już za nami, gratulację dla laureatów, podziękowania dla organizatorów za ogarniecie tego, wg mnie wyszło to bardzo dobrze, aż zastanawiam się czy nielubianego weizena nie uwarzyć na drugą kolejkę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chociaż tak patrząc realnie, to pod kątem ilości (braku) wolnego czasu obecnie, to jak miałbym coś warzyć w niedalekim czasie, to pewnie wolałbym już grodziskie zrobić ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.