nymons Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 W ramach PSPD w przyszłym roku startujemy z Małopolską Ligą Piwowarów Domowych. W zarysie plan jest następujący: Do grudnia br. wybierzemy 6-8 stylów piwnych i zaplanujemy z góry na następny rok harmonogram poszczególnych konkursów. Finał najprawdopodobniej przypadnie na Mikołajkowy Konkurs Piw Domowych. W każdym z konkursów piwowarzy domowi będą mogli zaprezentować swoje piwa, spośród których wybrane zostaną najlepsze. Uczestnicy ligi za udział i zajmowane miejsca zbierać będą punkty, które podsumowane zostaną na koniec roku i wyłonieni zostaną zwycięzcy rywalizacji. Zarówno sposób punktacji, oceniania, oraz szczegóły odnośnie ilości piwa jaka będzie wymagana do przygotowania, jak również lista nagród zostanie opracowana i zaprezentowana wraz ze szczegółowym regulaminem ligi, natomiast na chwilę obecną chcielibyśmy, żebyście zaproponowali style piwne jakie miałyby się pojawić w konkursach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 W ramach PSPD w przyszłym roku startujemy z Małopolską Ligą Piwowarów Domowych. W zarysie plan jest następujący: Do grudnia br. wybierzemy 6-8 stylów piwnych i zaplanujemy z góry na następny rok harmonogram poszczególnych konkursów. Finał najprawdopodobniej przypadnie na Mikołajkowy Konkurs Piw Domowych. W każdym z konkursów piwowarzy domowi będą mogli zaprezentować swoje piwa, spośród których wybrane zostaną najlepsze. Uczestnicy ligi za udział i zajmowane miejsca zbierać będą punkty, które podsumowane zostaną na koniec roku i wyłonieni zostaną zwycięzcy rywalizacji. Zarówno sposób punktacji, oceniania, oraz szczegóły odnośnie ilości piwa jaka będzie wymagana do przygotowania, jak również lista nagród zostanie opracowana i zaprezentowana wraz ze szczegółowym regulaminem ligi, natomiast na chwilę obecną chcielibyśmy, żebyście zaproponowali style piwne jakie miałyby się pojawić w konkursach. Szymon, świetne info! Propopozycje to ciemne jasne i pszeniczne idąc kwartałami q4 => Wee ( i tak jest na mikołajkowym ) , Mocny Belg, q3 => stawiał bym na lekkie piwa, summer ale, american wheat, weien a nawet saison q2 => hybrydy, lekkie lagery oraz koźlak ( w końcu koźlaki pito na wielkanoc ) tu z chęcią bym jakieś wyspierskie porter i bittery zobaczył q1 => RIS/FES ( winter warrmers ) , tripel, belgian golden strong Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nymons Posted October 12, 2016 Author Share Posted October 12, 2016 Poniżej wrzucam propozycje stylów na pierwszą edycję ligi:Marzec: Foreign Extra StoutKwiecień: Best bitterMaj: Summer aleCzerwiec: American wheatWrzesień: Brown PorterPaździernik: Belgian golden strong aleListopad: RISGrudzień: Wee heavy Poproszę o opinie / sugestie co wymienić lub wyrzucić / dodać. Uwagi zbieram do końca miesiąca, później przystąpimy do planowania terminów poszczególnych konkursów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 12, 2016 Share Posted October 12, 2016 (edited) Ja bym na wrzesień-listopad wybrał style albo szybko dojrzewające, albo bez problemu wytrzymujące całowakacyjne (+) leżakowanie, brakuje też mi stylów lekkich (poniżej 10°Blg), a mocnych wg mnie jest za dużo (4/8). Pytanie też jaka będzie formuła oceniania, jak będzie to konkurs konsumencki to można pokusić się też o style w jakimś tam stopniu półotwarte, jak bardziej profesjonalny to jest ok. Jakbym ja miał wybierać kategorie to -Brown portera przerzuciłbym na marzec -na wrzesień dałbym grodziskie (albo cokolwiek innego lekkiego: milda, ordinary bitter, 70/- itp. ) -BGSA zamieniłbym na saisona (bardziej popularny ale to już zależy jakie są cele ligi ) -z AW/SA jeden zamieniłbym na APA/IPA (lub jakąś wariację) ew. jakieś wędzone bo nie ma żadnego, chyba że będzie grodziskie Edited October 12, 2016 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 12, 2016 Share Posted October 12, 2016 (edited) Nie ma lagerka! Na marzec koźlaczek! Edited October 12, 2016 by FurioSan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 12, 2016 Share Posted October 12, 2016 (edited) Kożlaka to lepiej później, maj-czerwiec, na marzec można pilsa, tylko ile będzie zgłoszeń bo ja od krakowskich piwowarów to raz piłem koźlaka, wędzonego edit: W ogóle to można pomyśleć, aby część kategorii zgrywała się z ogólnopolskimi KPD, tak jak w przypadku Wee Heavy. Edited October 12, 2016 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nymons Posted October 12, 2016 Author Share Posted October 12, 2016 Saison - mi się ten styl bardziej kojarzy z latem, więc na październik moim zdaniem trochę za późno. Myślałem nad wrzuceniem na lato, ale też nie ma co przesadzać z ilością - przerwa wakacyjna się przyda. Z czymś szybko dojrzewającym na wrzesień to nawet bym się zgodził - można zamienić kolejnością brown porter i zamiast best bitter wrzucić właśnie ordinary bitter, mild, lub 70,- APA/IPA - wstępnie myślałem o obu stylach, ale potem pomyślałem sobie (ale może się mylę), że pod kategorię summer ale i tak potencjalnie sporo osób podciągnie APA i sesison IPA, tak że summer ale będzie bardziej uniwersalną. Koźlak - ja jestem nawet za, ale też nie chciałbym na początku odstraszać potencjalnych uczestników lagerem. Myślę, że możemy liczyć na więcej uczestników jeżeli zatrzymamy się w górnej fermentacji. Na pierwszy sezon cel jest taki, żeby formuła ligi zafunkcjonowała i zapadła w świadomość. Na kolejny sezon możemy poszaleć z bardziej odjechanymi stylami. Piwa dymione/wędzone - podobnie jak koźlak, jestem za ale nie jestem pewien, czy w pierwszej edycji. Jeżeli chodzi o piwa lekkie, to słuszna uwaga - możliwe, że za dużo piw ciężkich. Najchętniej wyrzuciłbym FESa z marca, ale na to miejsce nie pasuje mi żadne lekkie piwo (grodziskie na start ligii to moim zdaniem nie jest dobry styl, ale może się mylę). Co do formuły, to zdecydowanie nie będzie to konkurs konsumencki. Nie jest celem ligii, żeby robić konkurencję / powielać format bitw piwowarów. Tak jak dyskutowaliśmy na ostatnim OPPP - bardziej formuła sędziowie + dodatkowe punkty (nie przeważające) pochodzące z wyboru uczestników (w swoim gronie wybierają najlepsze - jak każdy zagłosuje na własne, to zwycięzca będzie wyłonione przez sędziów). Formuła jest jeszcze do dopracowania - wydaje mi się, że mamy przynajmniej dwa spotkania OPPP przed sobą zanim będziemy musieli sformalizować reguły, więc temat jeszcze będzie omawiany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 12, 2016 Share Posted October 12, 2016 (edited) Na marzec dobry byłby brown porter (zbiega się z Karpackim i BP to wyjątkowo zły styl na wrzesień, wymaga jakiegoś leżakowania ale całe wakacje to raczej zdecydowanie za dużo na niego) APA/IPA - wstępnie myślałem o obu stylach, ale potem pomyślałem sobie (ale może się mylę), że pod kategorię summer ale i tak potencjalnie sporo osób podciągnie APA i sesison IPA, tak że summer ale będzie bardziej uniwersalną. Jak miałbym sędziować to wolałbym bardziej sprecyzowaną kategorie, poza tym AIPA to klasyk i jeszcze by się zbiegał z Podlaskim, same plusy edit: Saison - mi się ten styl bardziej kojarzy z latem, więc na październik moim zdaniem trochę za późno. Myślałem nad wrzuceniem na lato, ale też nie ma co przesadzać z ilością - przerwa wakacyjna się przyda. No chyba, że Saison na wrzesień (np. na początku września) a na październik nie belg? Edited October 12, 2016 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nymons Posted October 12, 2016 Author Share Posted October 12, 2016 Ma to sens - przyznaję się bez bicia, że nie śledzę jaki konkurs kiedy jest i jakie style są przewidziane (no dobra, przejrzałem forum odnośnie konkursów), więc takie sugestie są jak najbardziej cenne. A saison to belg, więc można zamienić 1:1 To po rotacji wyglądałoby to mniej więcej tak: Marzec: Brown Porter Kwiecień: Foreign Extra StoutMaj: AIPACzerwiec: American wheatWrzesień: SaisonPaździernik: Ordinary BitterListopad: RISGrudzień: Wee heavy FES mi trochę nie pasuje za brown porterem - można by tu jakąś zamianę urządzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 A ja bym za risa a/ebw wsadzil. A za fesa aaa lub a/b blond Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 Jak lubię stouty, to jest ich za dużo ale jeden pasuje aby był Jednego pasuje wyrzucić, ja bym FESa wyrzucił, RIS to piwo o dobrym potencjale leżakowym, poza tym BW w jakimś stopniu są podobne do WH i będą dwa zbliżone style obok siebie. Trzeba się zastanowić na co tylko, AAA jest ok tylko będą trzy amerykańce z rzędu, a z belgijskich jedno piwo to chyba wystarczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 to może weizen ? żeby było troche niemiecko:P poza tym AAA to tak mało 'amerykanski' jest. A co do Stoutow moze AS ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 to może weizen ? Klasyka Jak to będzie w kwietniu, to można by też pomyśleć o czymś mocniejszym np. Weizenbock ale Weizen też jest ok. Ja bym RISa zostawił, to też klasyka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nymons Posted October 13, 2016 Author Share Posted October 13, 2016 Pomysł z waizenem jest dobry. Ja osobiście nie miałbym nic przeciwko IRA, ale podejrzewam, że większość stwierdzi, że nuda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 No i z IRA byłoby 5/8 stylów wyspiarskich, na kwiecień coś z niemieckiego piwowarstwa jednak pasowało by wrzucić (można by też o jakiejś hybrydzie czy lagerze pomyśleć ale chyba coś z weizenów będzie najlepsze). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 a może żeby było więcej dymu to do FES wrzucimy 'dymiony' ? IMO to fajne połączenie i będzie i stout i wedzone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygberto Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 (edited) Pomysł takiej ligi jest świetny!Myślę, że AIPA jako jeden z amerykańskich stylów wystarczy. American wheat można by było wymienić na weizen, bo w praktyce, wbrew stylowi to i tak wszyscy nawalą do tej amerykańskiej pszenicy tyle chmielu, że ani to nie będzie lekkie, ani umiarkowane, ani wyraźnie pszeniczne i wyjdzie druga AIPA. Jak dla mnie to fajne są właśnie niekombinowane style wprost wyjęte z BJCP Edited October 13, 2016 by zygberto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nymons Posted October 13, 2016 Author Share Posted October 13, 2016 Ja też jestem za prostotą w pierwszej edycji, czyli bez piw z grzybami, kurczakami, czy wędzonką Weizen mi się podoba - moja propozycja to zamienić FES na weizen Z tym american wheat to po części się zgadzam, natomiast chciałem, żeby na lato było coś lekkiego. Jak nie american wheat to może grodziskie, albo koelsch? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygberto Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 (edited) No to może właśnie weizen za american wheat, AIPA na kwiecień, na maj grodzisz i FES zamiast browna?Lipiec i sierpień chcesz odwalić bezdyskusyjnie? Edited October 13, 2016 by zygberto Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 (edited) American wheat można by było wymienić na weizen, bo w praktyce, wbrew stylowi to i tak wszyscy nawalą do tej amerykańskiej pszenicy tyle chmielu, że ani to nie będzie lekkie, ani umiarkowane, ani wyraźnie pszeniczne i wyjdzie druga AIPA. Tylko, że jak to będzie konkurs sędziowski to takie piwa zbyt daleko nie zajdą Zresztą z mojego doświadczenia z sędziowaniem amerykańskich stylów, przechnielenie praktycznie się nie zdarza, niedochmielenie (czytaj wady przysłaniają chmiel) jest bardzo częste No to może właśnie weizen za american wheat, AIPA na kwiecień, na maj grodzisz i FES zamiast browna? Brown jest dobry, bo to jedyny porter a stout już jest w listopadzie. Edited October 13, 2016 by kantor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 American wheat i weizen to zupelnie inne piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nymons Posted October 13, 2016 Author Share Posted October 13, 2016 Wakacje chciałbym zrobić przerwę - z jednej strony co by organizacyjnie mieć chwilę oddechu, a dwa że jednak sporo osób nie warzy przez lato i też trochę bez sensu byłoby takie osoby stawiać na trochę bardziej przegranej pozycji. Druga sprawa, to wydaje mi się, że 8 konkursów w roku to i tak dużo. Jeżeli po pierwszym sezonie pozostanie niedosyt, to na kolejny możemy zastanowić się nad zwiększeniem ilości... choć wydaje mi się, że i tak będzie intensywnie i raczej nie będzie wielu osób, które wystartują we wszystkich stylach. Wyrzuciłem z listy FESa na rzecz weizena. Ogólnie lista mi się podoba, opcjonalnie wydaje mi się, że możemy wymienić american wheat na inny lekki styl i opcjonalnie bittera wymienić na 70,-, mild lub innego "nudnego brytola". Aktualna lista: Marzec: Brown Porter Kwiecień: Weizen Maj: AIPA Czerwiec: American wheat Wrzesień: Saison Październik: Ordinary Bitter Listopad: RIS Grudzień: Wee heavy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 Mnie taka lista pasuje, brytol brytolowi nie rowny. Estrowe sa słitaśne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygberto Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 Grodzisz za aw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fost Posted October 13, 2016 Share Posted October 13, 2016 A czy ktoś może napisać, jakie będą +/- warunki wzięcia udziału w lidzie? Wymaga to zawsze osobistej obecności? Co do styli, to ja bym optował za Kolsch'em (np. zamiast American Wheat). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.