Gawron Opublikowano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 3 godziny temu, Thorgall napisał: Ja zrezygnowałem z innych hobby, żeby muc dalej warzyć. Wystarczy zmienić priorytety? Arku. Nie zawsze się da. Ja tylko nieco upraszczam, a nie porzucam, a zacierać będę jak dłuższą chwilkę wygospodaruję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 13 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2022 (edytowane) #66 Brown porter 9° BLG EKSTRAKTY Warka 11 litrówWODA: Kranówka Gotowane w 75% objętości wody, i na chłodzenie dodane 3 litry niemal zamrożonej wody butelkowanej ZASYP: Weyermann Bavarian pilsner extrakt 1,25 kg Brown 0,2 kg Special W 0,1 kg Carafa special 0,05 kg ZACIERANIE: Słody namaczane w osobnym garnku, bo nie mogłem siateczki znaleźć. GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 30 Gotowanie 70 minut Fuggels 20 g 60 minut Fuggels 10 g 15 minut FERMENTACJA: WY 1048 Irish Ale zadane bezpośrednio, po napuchnięciu saszetki, bez startera. W temperaturze 18 tydzień, reszta w 20 stopniach. Edytowane 5 Marca 2022 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 #67 Coffe Light Stout 10° BLG EKSTRAKTY Nie wiem jaka była receptura, bo miałem małą zawieszkę kompa i mi skasowało ?. Na pewno TF czekoladowy i palony jęczmień był dodany. Kawa zostanie dodana przed rozlewem w formie naparu z kawiarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 #68 American Stout 12° BLG EKSTRAKTY Warka 11 litrówWODA: Kranówka ZASYP: Weyermann Bavarian pilsner extrakt 1,5 kg Chocolate TF 0,2 kg Caraamber 0,15 kg Palony jęczmień 0,1 kg ZACIERANIE: Słody namaczane w czasie podgrzewania wody GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 40 Gotowanie 70 minut Mosaic 15 g 30 minut Nelson 15 g 5 minut Simcoe 15g + Nelson 10g 15 minut na chłodzenie w 80 stopniach FERMENTACJA: US 05 1 paczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 19 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 W dniu 5.03.2022 o 20:11, Gawron napisał: Nie wiem jaka była receptura, bo miałem małą zawieszkę kompa i mi skasowało ?. Na pewno TF czekoladowy i palony jęczmień był dodany. Kawa zostanie dodana przed rozlewem w formie naparu z kawiarki. Witam, 2,5 miesiąca minęło od tego posta, ale jeśli możesz i masz doświadczenie to napisz proszę jak wyszedł ten dodatek kawowy. Niebawem będę zlewał stouta na cichą (zaleję nim mrożone wiśnie), a przy butelkowaniu chciałem do każdej z butli 0,5 dodać 10 ml naparu z kawy, jednak obawiam się czy kawa dodana w ten sposób nie zepsuje się w piwie w sensie w butelce. Jak wyszło twoje piwo z dodatkiem naparu kawowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 4 godziny temu, Jastrząb napisał: Witam, 2,5 miesiąca minęło od tego posta, ale jeśli możesz i masz doświadczenie to napisz proszę jak wyszedł ten dodatek kawowy. Niebawem będę zlewał stouta na cichą (zaleję nim mrożone wiśnie), a przy butelkowaniu chciałem do każdej z butli 0,5 dodać 10 ml naparu z kawy, jednak obawiam się czy kawa dodana w ten sposób nie zepsuje się w piwie w sensie w butelce. Jak wyszło twoje piwo z dodatkiem naparu kawowego? Jeżeli chcesz dodać kawy to polecam Ci dodanie całych ziaren na cichą. IMHO dają one lepszy efekt. Napar z kawiarki wniósł takie nuty kawowe, ale w sensie takim jakbyś pił mocną gorzką kawę, natomiast ziarna dały wrażenie takiego kawowego deseru. Dodatek kawy z kawiarki dał dobre piwo, ale całe ziarna dały lepsze. Jastrząb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 19 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 2 godziny temu, Gawron napisał: Jeżeli chcesz dodać kawy to polecam Ci dodanie całych ziaren na cichą. IMHO dają one lepszy efekt. Napar z kawiarki wniósł takie nuty kawowe, ale w sensie takim jakbyś pił mocną gorzką kawę, natomiast ziarna dały wrażenie takiego kawowego deseru. Dodatek kawy z kawiarki dał dobre piwo, ale całe ziarna dały lepsze. Ok, dziękuję. Dam całe ziarna. Czy możesz jeszcze podpowiedzieć jaką ilość dać na 25L, na jaki czas i czy wcześniej je jakoś odkazić, np. kąpiąc w OXI? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 47 minut temu, Jastrząb napisał: Ok, dziękuję. Dam całe ziarna. Czy możesz jeszcze podpowiedzieć jaką ilość dać na 25L, na jaki czas i czy wcześniej je jakoś odkazić, np. kąpiąc w OXI? Tydzień czasu na cichą. Jak ziarna świeżo z paczki wysypiesz, to nie trzeba odkażać. Ile, to zależy od kawy. Kiedy była palona, jaka odmiana (ja tu preferował bym Brazylię, lub Gwatemalę, zamiast Afryki). Tak pomiędzy 50, a 100 gram na 10 litrów będzie ok. Jastrząb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 19 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 4 minuty temu, Gawron napisał: Ok, dziękuję. Dam całe ziarna. Czy możesz jeszcze podpowiedzieć jaką ilość dać na 25L, na jaki czas i czy wcześniej je jakoś odkazić, np. kąpiąc w OXI? Super, bardzo dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2022 4 godziny temu, Jastrząb napisał: Super, bardzo dziękuję za pomoc. Proszę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2022 Witam po dłuższej przerwie. Dzisiaj taka mała wareczka na rozruszanie siebie i drożdży. Ponad pół roku, ze względu na brak czasu nie zacierałem (zrobiłem w międzyczasie certifikat językowy B1 z niemieckiego), ale w końcu się udało i mogę wrócić do tego co najbardziej lubię. #68 Jasne Ale 10° BLG Klarstein Warka 11 litrów WODA: Kranówka plus modyfikatory ZASYP: Pale Ale 1,5 kg Carapils 0,25 kg Pszenny 0,25 kg ZACIERANIE: 66°C 45 min 72° 15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 30 Gotowanie 70 minut Sybilla 15 g 60 minut Sybilla 15 g 5 minut FERMENTACJA: WY 1450 Dennys Favorite zadane bezpośrednio, po napuchnięciu saszetki, bez startera. W temperaturze 18 tydzień, reszta w 20 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2022 #69 Porter Waniliowy 10° BLG Klarstein Warka 11 litrów WODA: Kranówka plus modyfikatory ZASYP: Pale Ale 1,5 kg Brown 0,5 kg Carabelge 0,1 kg Carafa 2 Special 0,1 kg ZACIERANIE: 66°C 60 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 25 Gotowanie 70 minut Fuggle 25 g 60 minut FERMENTACJA: WY 1450 Dennys Favorite gęstwa z poprzedniej warki W temperaturze 17 tydzień, reszta w 20 stopniach. Laska wanilli macerowana w niewielkiej ilości spirytusu dodana do kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 (edytowane) #70 Stout irlandzki 10° BLG Klarstein Warka 11 litrów WODA: Kranówka plus modyfikatory ZASYP: Pale Ale 1,5 kg Carahell 0,2 kg Chocolate malt 0,2 kg Palony jęczmień 0,2 kg ZACIERANIE: 66°C 60 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 35 Gotowanie 70 minut Iunga 15 g 60 minut FERMENTACJA: WY 1450 Dennys Favorite gęstwa z poprzedniej warki W temperaturze 18 stopni 2 tygodnie, 20 stopni na kilka dni Edytowane 15 Września 2022 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 #71 Porter angielski 10° BLG Klarstein Warzenie 28/05/2023 Warka 11 litrów WODA: Kranówka ZASYP: Pale Ale 1,25 kg Brown 0,5 kg Carapils 0,25 kg Red Ale Malt 0,25 kg Carafa Special 2 0,1 kg ZACIERANIE: 68°C 45 min 75°C 15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 28 Gotowanie 65 minut Magnum 10 g 60 minut Styrian 10 g 5 minut FERMENTACJA: FM 13 starter 0,8 litra 17°C 1 tydzień 20°C 1 tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2023 #72 Stout Owsiany 12° BLG Klarstein Warzenie 11/06/2023 Warka 11 litrów WODA: Kranówka ZASYP: Pale Ale 1,5 kg Płatki owsiane 0,32 kg Red Ale Malt 0,25 kg Carafa Special 2 0,25 kg Palony jęczmień 0,1 kg Wszystkie słody dodane od początku. ZACIERANIE: 67°C 45 min 72°C 15 min MO GOTOWANIE I CHMIELENIE: IBU 35 Gotowanie 65 minut Magnum 12,5 g 60 minut Styrian 10 g 5 minut FERMENTACJA: FM 13 gęstwa 17°C 1 tydzień 20°C 1 tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się