Gawron Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 (edytowane) ROOK Browar Domowy Witam wszystkich. Wczoraj miał miejsce mój piwowarski debiut i myślę, że warzenie wyszło całkiem nieźle. Zacząłem od razu od zacierania i drobnych błędów się nie ustrzegłem, ale mam nadzieję, że wszystko będzie OK. Zaczynam od piw prostych, w miarę stylowych i bez zbędnych udziwnień, bo na eksperymenty przyjdzie jeszcze pora.Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i krytykę od bardziej doświadczonych kolegów. Pozdrawiam. Przemek. Poniżej spis warek wykonanych, jak i planowanych. #1 Dry Stout 17-09-2016 #2 Milk Stout 25-09-2016 #3 APA 26-11-2016 #4 FES 27-11-2016 #5 Maryna z Lublina (Polskie gorzkie) 03-12-2016 #6 Modern Mosaic Bitter (śmietnikowiec) 18-12-2016 #7 Simcoe IPA 28-01-2016 #8 Irish Red Ale 29-01-2016 # 9 Wędzone 12-02-2017 #10 Double IPA 19° 02-04-2017 #11 APA 12° 17-04-2017 #12 American Saison 07-05-2017 #13 Belgian blonde 09-05-2017 #14 Cascadian Dark Ale (Black IPA) 26-08-2017 #15 SMaSH Sorachi Ace 27-08-2017 #16 Saison 14° 11-10-2017 #17 Imperial Saison 16° 11-11-2017 #18 Zwyczajne 11° 12-11-2017 #19 Milk Stout 14° v.2 25-12-2017 #20 Cytrynowe Pale Ale 11° 26-12-2017 #21 Brown Porter 11° 27-01-2018 #22 Robust porter 15° 03-02-2018 #23 Bitter 10,5° blg 04-03-2018 #24 English IPA 15° blg 11-03-2018 #25 American Wheat 31-03-2018 11,5°blg 30-03-2018 #26 English Barleywine 22°blg 01-04-2018 + resztki z wysładzania 01-04-2018 #26A Truskawkowe z popłuczyn po #26 9°blg #27 Niskoalkoholowe 7,5°blg 23-04-2018 #28 Mandarina 100 % Brett Ale 11,5°blg 26-05-2018 #29 Funky Fruity Sour 12,5° 23-07-2018 a: z porzeczką #30 Petite Saison 10,5° 30-07-2018 #30A Funky Petite Saison #31 Dark Farmhouse Ale 12° BLG 11-08-2018 #32 a'la Lambic 12° BLG z perspektywą na krieka 2-10-2018 #33 Polsko-Norweska koalicja 12° BLG 30-12-2018 #34 NZ Kveik Pale Ale 13,5° BLG 27-01-2018 #35 Petite Saison 9,5° BLG #36 APA 11,5° BLG #37 Smoked Amber Ale 12° BLG #38 Americam Stout 14,5° BLG #39 Dark Mild 9° BLG #40 Brown Porter 13° BLG #41 Milk Stout 14° BLG #42 Witbier 12,5° BLG #43 Trappist Single 13,5° BLG #44 Dubbel 17° BLG #45 Guinness Draught Clone 10° BLG #46 Gose z malinami 11° BLG #47 Cherry stout 13° BLG #48 Imperialne a'la Grodziskie z żytem 10° BLG #49 Polskie Pale Ale 11° BLG #50 1820 Brown Stout 15° BLG #51 American Rye 12° BLG #52 Imperial Milk Stout 23° BLG #53 Brown Porter 11° BLG #54 Session IPA 11° BLG #55 Hefeweizen 11° BLG #56 Scottish Light 60/- 8° BLG #57 Session Coffe Stout 10° BLG #58 American Brown Ale 12° BLG #59 1820 Brown Porter 9° BLG #60 Maple Porter 9° BLG #61 Nelson Cream Ale 10° BLG #62 Sybilla Ale 11° BLG #63 American Stout 13° BLG #64 London Brown Ale 9° BLG #65 Mango Milkashake IPA 15° BLG #66 Brown Porter 9° BLG #67 Coffe Light Stout 10° BLG #68 American Stout 12° BLG #69 # # RAPORT WODY pozyskany z wodociągów PH- 7,8 Ca- 67 (50-150) Mg- 11 (0-50) Na- 28 (0-150) So4- 85 (0-350) Cl- 40 (0-250) HCO3- 139 (0-300) Wyposażenie techniczne: -Klarstein 15 litrów -garnek 24l nierdzewny -taboret gazowy -kuchenka indukcyjna 2kw -butla gazowa 11kg -fermentor szklany 30l 1szt -fermentor szklany 15l 1szt -fermentor plastikowy 15l 8szt -areometr x2 -refraktometr -termometry różne x5 -chłodnica zanurzeniowa x 2 -sterownik temperatury STC-1000 x2 -kabel grzewczy x2 -lodówka do fermentacji x1 -pakowarka próżniowa -mieszadło +kolba 2 litry i trochę mniejszego szkła. -2 kegi 10 litrów #1 ROOK Dry Stout 12,5° Zasyp na 12,5 litra piwa Pale Ale 2,5 kg Płatki owsiane 0,2 kg Czekoladowy ciemny 0,125 kg Jęczmień palony 0,2 kg Zacieranie: Jedno temperaturowe w 10,5 l wody 65-66°C- 60 minut Pale Ale i płatki wsypane na początku, a słody ciemne w 45 minucie zacierania. Mash out 78°C Filtracja: -wysładzanie 9 litrów wody 76°C (ostatni litr ciepłą kranówką, bo zabrakło przygotowanej wcześniej) -zakończyłem przy ok 4° BLG -do gotowania miałem 15-16 litrów brzeczki 11° BLG -czas ok 40 minut Chmielenie: Fuggles 30 g w pierwszej minucie Gotowanie 60 minut. Chłodzenie: Tu trochę zaskoczenie. Chłodziłem w wannie, ale użyłem do tego wody ze studni która na wyjściu miała 7°C i z wrzątku do 16°C zszedłem w 45 minut i w takiej temperaturze zadałem drożdże. Zastanawiałem się czy nie z zimno. Drożdże: uwodnione S-04 Do fermentora trafiło 12,5 litra brzeczki ok 12,5° BLG. Trochę za dużo straciłem przelewając brzeczkę po gotowaniu, ale to przez nieuwagę. Zapomniałem także założyć reduktor osadów. Fermentor trafił do styropianowej lodówki w której przy dwóch wkładach mrożących od rana niezmiennie utrzymuje się temperatura ok 15-16°C. Mam na myśli temperaturę powietrza wewnątrz, przy niemal 22°C w mieszkaniu. Drożdże ochoczo podjęły pracę. Zadane ok 22.00 rano wykazywały już dosyć mocne oznaki pracy. W chwili obecnej rurka bulka z częstotliwością 1 raz na 5 sekund i w nocy pewnie spania nie będzie. EDIT: 22-09-2016 Najbardziej intensywna faza pracy drożdży trwała ponad dwie doby. W szczytowym momencie musiałem używać czterech wkładów mrożących, aby utrzymać temperaturę w ryzach. W piątym dniu wystarczy już tylko jeden wymieniany co ok 8 godzin, ale spadła także temperatura otoczenia. 09-10-2016 Zabutelkowano Wnioski z pierwszego zacierania: -Zaizolować garnek. Przy tak małym zasypie temperatura spada zbyt szybko, więc na następne warzenie garnek zostanie zaopatrzony w kubraczek. -przygotować większy zapas wody do wysładzania -zaczynać od rana, a nie po 16:00 -zabezpieczyć zapas szmat do podłogi i ręczników papierowych -na czas warzenia pozbyć się małżonki z domu Edytowane 3 Sierpnia 2022 przez Gawron drakon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakon Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Dobrze że jesteś zadowolony z pierwszego warzenia. Nie wspomniałeś słowem o myciu sprzętu i dezynfekcji- mam nadzieje że jest to dla Ciebie sprawa oczywista. Bez poważnego podejścia do tej kwestii choćbyś nie wiem jak się postarał może się nie udać. Z czasem dojdziesz do wprawy i nie będzie Ci to zabierać tyle czasu, także godzina 16:00 nie będzie jakimś bardzo późnym startem, ale to dopiero jak dojdziesz do swojego najlepszego sposobu mycia, kolejności procesów itd. Pozdrawiam i powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 Nie wspomniałem, bo jest to dla mnie rzecz oczywista. Wszystko co miało kontakt z brzeczką, drożdżami itp. już na zimnym etapie było z największą starannością dezynfekowane, sterylizowane, wyjaławiane.. Jedyne czym się martwię, to muszki owocówki które zleciały się do mnie gdy poczuły słodkie. Niestety mam w pobliżu domu sad i ogród warzywny i obecnie tych muszek jest dosyć sporo, jednak gdy przelewałem brzeczkę do fermentora żadnej nie zauważyłem w pobliżu. Może się udało. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Lepiej się przyznaj,ile razy zaglądałeś do fermentora?Jak piana?Duża? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 W tej kwestii akurat jestem cierpliwy i zaglądać nie będę. Zresztą widzę co się dzieje przez półprzezroczyste ścianki. Piana na ok dwa centymetry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 (edytowane) #2 ROOK Milk Stout 15° Zasyp na 12,5 litra piwa Pale Ale 3 kg Płatki owsiane 0,2 kg Czekoladowy ciemny 0,2 kg Jęczmień palony 0,125 kg Zacieranie: Jednotemperaturowe w 10,5 l wody 67-68°C- 60 minut Pale Ale i płatki wsypane na początku, a słody ciemne w 35 minucie zacierania. Mash out 78°C 5 minut Chmielenie: East Kent Golding 25 g w pierwszej minucie IBU ok 22 Gotowanie 60 minut. Laktoza 250 g na 15 minut Chłodzenie: W wannie tak jak warka nr #1 Drożdże: uwodnione S-04 Do fermentora trafiło 13 litrów brzeczki ok 15° BLG. Zrezygnowałem z bulkatora, ale w zamian zostawiłem delikatnie rozszczelnioną pokrywę. Druga warka i już mam luz, nie stałem cały czas przy garze, bo robiło się samo, a w międzyczasie obiad zdążyłem nawet wciągnąć i snuć plany na kolejne warki. Dzisiejsza warka jest zmodyfikowaną warką nr #1. Dodałem więcej Pale Ale,żeby uzyskać więcej ekstraktu, nieco wcześniej dodałem ciemne składniki i zacierałem bardziej na słodko. No i oczywiście dodałem laktozy. Zmierzyłem także BLG warki nr #1 i aktualnie w 7 dniu fermentacji zeszło do 5° z 12,5°. Próbkę pobrałem z największą ostrożnością, oczywiście wypiłem i uważam, że jest dobrze. Oznak infekcji brak. Na cichą nie zlewam. 22-10-2016 zabutelkowano Wnioski: -w kalkulatorach przyjąć większą wydajność niż obecne 70%. Jak na razie otrzymuję więcej bardziej ekstraktywnej brzeczki. -kolejny zakup to chyba będzie refraktometr. Pomiary spławikiem mnie wkurzają. Edytowane 3 Grudnia 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 (edytowane) Plan był na dwie warki w miesiącu, ale się niestety nie udało. Czasu nie zmarnowałem, ponieważ w tym czasie zdążyłem się nieźle podszkolić z teorii, oraz nieco uzupełnić sprzęt. Teraz ostro biorę się do roboty. Plan na najbliższe warki to stoutów ciąg dalszy, tym razem coś mocniejszego, świątecznego czyli FES, oraz lekka i orzeźwiająca APA i tym samym pierwsze starcie z Ameryką. Na zdjęciu to co zostało z dwóch pierwszych warek . Pomimo, że nie jestem z tych piw do końca zadowolony, to rozeszły się ekspresowo. Po trzy butelki mam odłożone w kotłowni i będę je otwierał po jednej na miesiąc. Edytowane 17 Listopada 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 (edytowane) #3 ROOK APA (ale wyszła IPA ) Zasyp na 12,5 litra piwa Pale Ale 2,5 kg Crystal 0,25 kg Warzenie 26-11-2016 Zacieranie: Jedno temperaturowe w 9,5 l wody 64°C- 60 minut Mash out Chmielenie: Citra 25 g 60 minut Citra 15 g 0 minut Amarillo 15g 0 minut Citra 10g na zimno Amarillo 35g na zimno Mech irlandzki Drożdże: uwodnione US-05 Wysłodziłem za mało i zamiast po gotowaniu mieć 12,5 litra 12° Blg otrzymałem 11l 15° BLG. Nie rozcieńczałem i będzie taka APA z przytupem. Nawet nie APA, ponieważ wyskoczyłem w górę poza styl z kolorem, ekstraktem i IBU. Taże chyba IPA wydzie. 28-11-2016- fermentacja ruszyła. Zapach chmielu unosi się w całym mieszkaniu. IBU z kalkulatora wyszło 55 28-11-2016 w próbce fft Blg spadło z 15° do 7° w 48h 29-11-2016 FFT 5° po 72h 30-11-2016 FFT 4° po 4 dobach 02-12-2016 FFT 3,5° 03-12-2016 pierwszy pomiar 4° BLG 06-12-2016 4bl° BLG 11-12-2016 4° BLG Butelkujemy Edytowane 13 Grudnia 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) #4 ROOK Foreign Extra Stout 17° Zasyp na 14 litrów piwa Przepis własny będący kompilacją kilku różnych min. przepisu Dori, brewgr.com, byo.com i innych Pale Ale 3,5 kg Crystal 200 0,2 kg Caraaroma 0,2 kg Płatki jęczmienne 0,2 kg Czekoladowy ciemny 1200 0,15 kg Jęczmień palony 0,125 kg Zacieranie: 64°- 45 min 72°-30 min Mash out- 5 minut Garnek 20 litrów przy stosunku wody 3:1 wypełniony był niemal pod pokrywkę. Chmielenie: Magnum 25g 60 min Fuggles 15g 30 min Fuggles 15g 10 min Gotowanie 65 minut. Mech irlandzki Drożdże: uwodnione S-04 jedna paczka Udało się trafić z °Blg i ilością w punkt, a nie jak przy warce nr #3 28-11-2016 Temperatura otoczenia 16°, na termometrze naklejonym na fermentorze 18°. Fermentacja ruszyła 28-11-2016 w próbce fft Blg spadło z 17° do 8° w 24h. W fermentorze piana sięgnęła pokrywki 29-11-2016 FFT spadło do 5° po 48 h 30-11-2016 FFT spadło do 4,5° po 72 h 02-12-2016 FFT 4,5° 11-12-2016 6° BLG Edytowane 13 Grudnia 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) #5 ROOK Maryna z Lublina (Polskie gorzkie) 13° Pale Ale na polskich chmielach Zasyp na 12,5 litra piwa Pale Ale 2,5 kg Crystal 0,1 kg Warzenie 03-12-2016 Zacieranie: Jedno temperaturowe w 9,5 l wody 65°C- 60 minut Mash out Chmielenie: Marynka 15 g 60 minut Marynka 10g 15minut Lubelski 15g 5 minut Lubelski 10g 0 minut Mech irlandzki Drożdże: uwodnione US-05 FFT zeszło do 3° 11-12-2016 4° BLG 14-12-2016 3° BLG 18-12-2016 3° BLG Zabutelkowane Przy pierwszym pomiarze byłem przerażony trawiastym zapachem z fermentora. Zapach taki jakby do worka nasypać świeżo ściętej trawy, potrzymać w nim dwa dni i założyć sobie na łeb, ale na szczęście zapach minął i zrobiło się z tego dosyć lekkie i przyjemno kwiatowe piwko z wyczuwalną goryczką. Myślę, że szybko zniknie. Edytowane 18 Grudnia 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) #6 ROOK Modern Mosaic Bitter 10° (śmietnikowiec) Zostało mi 1,5 kg słodu Pale Ale i nudziłem się, więc poszło do gara. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Zasyp na 12,5 litra piwa Pale Ale 1,5 kg 75% Caraaroma 0,1 kg 5% Płatki jęczmienne 0,4 kg 20% Warzenie 18-12-2016 Zacieranie: Jedno temperaturowe w 6 l wody 66°C- 60 minut Mash out Chmielenie: Magnum 15 g 60 minut Mosaic 25g 0 minut Mech irlandzki Drożdże: gęstwa po #5 US-05 Wysłodziłem do 2° Blg i wyszło mi 1,5 litra za mało. Dolałem przed gotowaniem 1,5 l wody. 23-12-2016 FFT 2° Blg Edytowane 23 Grudnia 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) #7 ROOK SIMCOE IPA 16° Zasyp na 12,5 litra piwa Pale Ale 3,5 kgCaraaroma 0,1 kgPszeniczny 0,25 kg Warzenie 28-01-2017 Zacieranie: Jedno temperaturowe w 11,6 l wody 65°C- 60 minut Mash out Chmielenie:Magnum 15 g 60 minutSimcoe 10 g 30 minutSimcoe 10 g 15 minutSimcoe 10 g 0 minutSimcoe 30 g na zimno Mech irlandzki Drożdże:uwodnione US-05 Wydajność nieco większa niż zakładana. Wyszło o 1,5 litra więcej, no i po raz pierwszy po 10 minutach utknęła mi filtracja. Na szczęście udało się sytuację szybko opanować i jakoś poszło. Śruta była drobniejsza niż zwykle, sporo było w niej mąki plus pszenica i to była przyczyna powyższego. 01-02-2017 FFT 3,5 BLG 07-02-2017 11 dzień 5° BLG 13-02-2017 17 dzień 3,5° BLG Edytowane 13 Lutego 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) #8 ROOK Irish Red Ale 13° Przepis zaczerpnięty z magazyny BYO Zasyp na 12,5 litra piwa Pale Ale 2,4 kg Crystal 0,15 kg Jęczmień prażony 90 g pod koniec Warzenie 29-01-2017 Zacieranie: 67°C- 60 minut Mash out Chmielenie: 22 IBU EKG 25 g 60 minut Mech irlandzki Gotowanie 90 minut Drożdże: uwodnione US-05 01-02-2017 FFT 3,5 BLG 07-02-2017 dzień 10-3,5 BLG 13-02-2017 dzień 16-2 BLG 17-02-2017 dzień 19-2 BLG 19-02-2017 dzień 21 rozlane Nie wyszło niestety RED Edytowane 23 Lutego 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Ostatnia butelczyna warki #3. Było dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) #9 ROOK Proste wędzone Ale 12,5° Zasyp na 12,5 litra piwa Pale Ale 1 kg Wędzony bukiem Weyermann 1,5 kg Warzenie 12-02-2017 Zacieranie: 66°C- 60 minut Mash out Chmielenie: 30 IBU Magnum 15g 60 minut Mech irlandzki Gotowanie 90 minut Drożdże: uwodnione S-04 Zeszło do 2°Blg No CHILL. Wlane do fermentora bez chłodzenia. W zimnym pomieszczeniu wystygło w 7h do 17°. Czas operacyjny 4,5 h. W butelki poszło 02-04-2017. Półtora miesiąca w wiadrze, z czego 2 burzliwej i 4 tygodnie cichej w tym dwa tygodnie cold crash'u. Trochę się przedłużyło. Edytowane 4 Marca 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Nowa zabawka. Koszt 70 pln. Czas dostawy z Chin 29 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian28 Opublikowano 21 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Też kupiłem w Chinach za podobną cenę i jestem bardzo zadowolony. Odczyty z refraktometru i ballingometru pokrywają się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) #10 ROOK Double IPA 19° Warka 12.5 l Warzenie 17-04-2017 Pale Ale 3,5 kg - 81% Crystal 0,2 kg - 5% Pszeniczny 0,2 kg - 5% Cukier 0,35 kg 9% 19 BLG 19 EBC 65°C - 60 minut + mash out IBU 110 Gotowanie 90 minut Cukier na 15 minut gotowania Mech irlandzki Citra 20g - 90 minut Cascade 20g - 90 minut Cascade 25g - 45 minut Citra 25g - 30 minut Citra 30g - 0 minut Cascade 30g - 0 minut Citra 30g - na zimno Cascade 30g - na zimno Simcoe 20g na zimno Sorachi Ace 20g na zimno US-05 FFT 15-04-2017 3,5 BLG 17-04-2017 1 pomiar 2,5° BLG Edytowane 27 Kwietnia 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Wypiłem twoją IPA #7.Miałeś racje,simco słabo wypada.Żywiczność jest,ale spodziewałem się nieco intensywniejszej.Co nie zmienia faktu,że piwko spoko.Goryczka na optymalnym poziomie,jak dla mnie,nawet mogła by być ciut większa .Dopijając, czułem lekko w głowie Dzięki za możliwość zdegustowania. Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) #11 ROOK APA 12° Zasyp na 12,5 litra piwa Pale Ale 2,75 kg Pszeniczny 0,25 kg Crystal 0,1 kg Warzenie 17-04-2017 Zacieranie: Jedno temperaturowe w 9,5 l wody 66°C- 60 minut Mash out Chmielenie: Citra 15 g 60 min Citra 10 g 5 min Cascade 10 g 5 min Citra 30 g 0 min Cascade 30 g 0 min Citra 30g - na zimno Cascade 30g - na zimno Simcoe 20g na zimno Sorachi Ace 20g na zimno IBU 40 0,8 Mech irlandzki Drożdże: uwodnione US-05 W wyniku małej pomyłki pochmielone na zimno w 9 dniu fermentacji, więc nieco za szybko. Wyboru nie było i poszło w butelki 01-05-2017. 75 g cukru v 2.5 Edytowane 3 Maja 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) #12 American Saison 13° Zasyp na 12,5 litra piwa Pilzneński 2,5 kg Pszeniczny 0,3 kg Biscuit 0,15 kg Crystal 0,1 kg Warzenie 07-05-2017 Zacieranie: Jednotemperaturowe 64°C- 60 minut Mash out Chmielenie: Citra 10 g 60 min Cascade 10 g 15 min Citra 30 g 5 min Cascade 10 g 0 min Citra 10g - 0 min IBU 35 0,8 Drożdże: uwodnione T-58 Po australijsku poszło do fermentora bez chłodzenia. Drożdże zadane na drugi dzień. Edytowane 8 Maja 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) #13 Belgian Blond Ale 16° Zasyp na 12,5 litra piwa Pilzneński 2,7 kg Biscuit 0,2 kg Miód Lawendowy 0,3 kg Warzenie 08-05-2017 Zacieranie: 62°C- 25 minut 72°C- 35 minut 76°-10 minut Chmielenie: Tradition 25 g 60 min IBU 24 Drożdże: uwodnione T-58 Znów bez chłodzenia, ale już spać mi się chciało. Edytowane 8 Maja 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 29 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Ze względu na brak czasu i wysokie temperatury nadchodzącego lata browar wstrzymuje warzenie. Powrót we wrześniu, a w miedzyczasie budujemy lodówkę do kontroli temperatyry fermentacji. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Ze względu na brak czasu i wysokie temperatury nadchodzącego lata browar wstrzymuje warzenie. Powrót we wrześniu, a w miedzyczasie budujemy lodówkę do kontroli temperatyry fermentacji. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Tuning lodówki, czy budowa od zera? Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 30 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Tuning lodówki. Mam akurat taką kilkuletnią do wykorzystania. Muszę zamówić od chińczyka sterownik temperatury, ale najpierw muszę zgłębić temat z czym to się je. Obecnie chłodzę w styropianie. Mam dwa takie pudła. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się