markus383 Opublikowano 18 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 (edytowane) Witam. Jako, że pierwsze zacieranie za mną, może niebyt udane i przygotowane, postanowiłem zacząć umieszczać receptury, które będę wykorzystywał Będę warzył przede wszystkim malutkie warki - 10-15 L - ze względu na niewielkie spożycie Nazwa pochodzi przede wszystkim od bliskości rezerwatu Na Torfach, a także z zamiłowania do whisky mocno torfowej Pora na przedstawienie pierwszej warki - opis dosyć lakoniczny ze względu na nieprzygotowanie do warzenia. 1# Coconut Milk Stout - ~ 8-10 L - 14 blg: Według BeerSmitha 2 - 14 blg, 21 IBU, 75 EBC, alc. 6,4% - nie podoba mi się ten alkohol Zasyp: - Pale Ale - 1,2 kg - Monachijski typ I - 0,25 kg - Karmelowy 150 - 0,15 kg - Czekoladowy jasny - 0,15 kg - Jęczmień prażony - 0,15 kg - płatki owsiane - 0,15 kg - płatki jęczmienne - 0,15 kg - laktoza - 0,35 kg - płatki kokosowe - 400 g (200g na fermentację burzliwą + 200g na fermentację cichą) Zacieranie - 8L wody : jednotemperaturowe - 64-66°C - 60 min na ostatnie 10 min dodałem płatki owsiane i jęczmienne mashout - 72°C Filtracja: wysładzanie 1,5L wrzątku (?) Chmielenie: Lubelski - 15 g - 60 min Lubelski - 10 g - 10 min Chłodzenie: wstawiłem do chłodnego pomieszczenia i czekałem, czekałem, czekałem...... ok. 4 godzin. Dodałem też 1,5L wody mineralnej, aby obniżyć gęstość do przepisowej 14 a także szybciej schłodzić. Drożdże: Fermentis Safbrew S-33(całe opakowanie) dodane przy temperaturze 23°C Fermentacja przebiega bardzo spokojnie. Planuję jednak zostawić na fermentacji "burzliwej" przez 10 dni. Następnie przeleję do fermentora 15 L i dodam kolejne 200 g wiórków kokosowych. Przykry zapach gotowanych warzyw przykryły drożdże i wiórki kokosowe i w związku z tym nie czuć już tak mocno albo w ogóle zapachu warzyw. Czekam na to co będzie później. Piwo z założenia ma być fest kokosowe. Kolejne spostrzeżenia będę dopisywał Edytowane 18 Września 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlavKo Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Witam. Jako, że pierwsze zacieranie za mną, może niebyt udane i przygotowane, postanowiłem zacząć umieszczać receptury, które będę wykorzystywał Będę warzył przede wszystkim malutkie warki - 10-15 L - ze względu na niewielkie spożycie Nazwa pochodzi przede wszystkim od bliskości rezerwatu Na Torfach, a także z zamiłowania do whisky mocno torfowej Pora na przedstawienie pierwszej warki - opis dosyć lakoniczny ze względu na nieprzygotowanie do warzenia. 1# Coconut Milk Stout - ~ 8-10 L - 14 blg: Według BeerSmitha 2 - 14 blg, 21 IBU, 75 EBC, alc. 6,4% - nie podoba mi się ten alkohol Zasyp: - Pale Ale - 1,2 kg - Monachijski typ I - 0,25 kg - Karmelowy 150 - 0,15 kg - Czekoladowy jasny - 0,15 kg - Jęczmień prażony - 0,15 kg - płatki owsiane - 0,15 kg - płatki jęczmienne - 0,15 kg - laktoza - 0,35 kg - płatki kokosowe - 400 g (200g na fermentację burzliwą + 200g na fermentację cichą) Zacieranie - 8L wody : jednotemperaturowe - 64-66°C - 60 min na ostatnie 10 min dodałem płatki owsiane i jęczmienne mashout - 72°C Filtracja: wysładzanie 1,5L wrzątku (?) Chmielenie: Lubelski - 15 g - 60 min Lubelski - 10 g - 10 min Chłodzenie: wstawiłem do chłodnego pomieszczenia i czekałem, czekałem, czekałem...... ok. 4 godzin. Dodałem też 1,5L wody mineralnej, aby obniżyć gęstość do przepisowej 14 a także szybciej schłodzić. Drożdże: Fermentis Safbrew S-33(całe opakowanie) dodane przy temperaturze 23°C Fermentacja przebiega bardzo spokojnie. Planuję jednak zostawić na fermentacji "burzliwej" przez 10 dni. Następnie przeleję do fermentora 15 L i dodam kolejne 200 g wiórków kokosowych. Przykry zapach gotowanych warzyw przykryły drożdże i wiórki kokosowe i w związku z tym nie czuć już tak mocno albo w ogóle zapachu warzyw. Czekam na to co będzie później. Piwo z założenia ma być fest kokosowe. Kolejne spostrzeżenia będę dopisywał W jakiej postaci dodałeś wiórki kokosowe na cichą? Jak je zdezynfekowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 23 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Dawałem prosto z torebki - nie parzyłem, nie trzymałem w mocnym alkoholu, nie prażyłem. Otwierałem fermentor raz i próbowałem tego co wyszło i muszę powiedzieć(napisać), że jest SUPER Jeszcze przede mną fermentacja cicha z drugą porcją wiórków, więc może być jeszcze lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Jaki cel ma wrzucanie połowy wiórków na burzliwą a drugiej połowy na cichą ? To jakiś konkretny patent, coś co ma znaczenie, czy tak sobie wymyśliłeś po prostu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 23 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) Chciałem, aby wiórki miały dłuższą styczność z piwem. Jak będę zlewał i filtrował resztki chmielu i drożdże po fermentacji "burzliwej"(która u mnie wcale burzliwa nie jest) pozbędę się zużytych wiórków. Po tym dodam świeże, żeby oddały jak najwięcej z siebie Edytowane 23 Września 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 23 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Nie rozumiem nadal czym to ma się różnić od wrzucenia całości na cichą na założoną ilość dni. Nie podpiekałeś ich ? Nie boisz się że za dużo tłuszczu wniosą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 25 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Co do tłuszczu to nie boje się. Moje pierwsze w życiu piwo, więc zniosę porażkę w postaci braku piany. Jeśli rzeczywiście będzie mi to przeszkadzało to następnym razem podpiekę i odcisnę na papierowym ręczniku albo wrzucę do 60% alkoholu, żeby wyciągnąć z nich to co najlepsze Co do wrzucania wiórków to tak sobie wymyśliłem po prostu i przy tym zostanę Wczoraj oddzieliłem wiórki i resztki chmielu od piwa i na wiadrze z Castoramy pokazało mi, że wyszło 7 L, więc sporo mniej niż założyłem. Dziś dodałem kolejne 100 g wiórków i garść kawy, żeby było mocniej kawowe, chociaż jest już mocno pobudzające Przeniosłem fermentor do 22°C, żeby pobudzić drożdże na koniec fermentacji. Generalnie nie widzę już, żeby w rurce coś bulgnęło, ale zostawię do niedzieli i będę zlewał do butelek i czekał. Oczekiwanie będzie najgorsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 7 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2016 (edytowane) 1# Zabutelkowałem dziś - 07.10.2016 r. Wyszło 12 butelek 500ml i jedna bezbarwna 400ml, żeby obserwować opad drożdży, które dostały się do butelek Butelkowałem dodając do każdej 2-3 g cukru celem nagazowania. Edytowane 7 Października 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Planowana kolejna warka na 13.10.2016 r. 2# Czwartek Trzynastego - wędzony imperial stout - 8 L - 24 blg: Według BeerSmitha 2 - 23,7 blg, 94,3 IBU, 140,4 EBC, alc. 9,4% Zasyp: - Słód wędzony Bestmalz - 2kg - 34,8% - Strzegom wiedeński - 2 kg - 34,8% - Strzegom pszeniczny - 1 kg - 17,4% - Strzegom karmelowy 600 - 0,25 kg - 4,3% - Strzegom czekoladowy ciemny - 0,5 kg - 8,7% Zacieranie - 15L wody : jednotemperaturowe - 64-68°C - 60 min mashout - 76°C Filtracja: x Chmielenie: Magnum - 30 g - 60 min Magnum - 20 g - 30 min Lubelski - 25 g - 5 min Chłodzenie: ~6h Fermentacja: Mangrove Jack's M42 New World Strong Ale - jedna paczka. Start fermentacji w temp. pokojowej(22-24°C) a po tym jak drożdże ruszą przenoszę do pomieszczenia 16°C. Wyszło 8L 24blg Niby nieźle jak na drugą warkę, ale jednak o 4L mniej niż zakładałem Wyglądało to tak: 8.49 - początek grzania wody 9.50 - wrzucone słody jasne, początek zacierania 10.24 - wrzucone słody ciemne, 69°C 11.25 - podgrzanie do 76°C, a następnie przelanie do kadzi filtracyjnej w tym momencie brzeczka miała 21 blg 11.45 - rozpoczęcie filtracji, w pewnym momencie filtracja stanęła. Okazało się, że talerzyk, który wrzuciłem przycisnął młóto i woda nie chciała przepływać. Wyjąłem więc talerzyk, wzruszyłem młóto i ponownie go położyłem, a następnie wlałem 4 L wody o temp. 80°C i poleciało Skończyłem wysładzanie, gdy brzeczka, która leciała, miała 16 blg 12.14 - uwodnienie drożdży w 500ml wody z dodatkiem 1,5 łyżeczki cukru i ok. 70 ml brzeczki 12.36 - rozpoczęcie chmielenia - na goryczkę 13.02 - chmiel na smak 13.10 - chmiel na aromat 13.50 - przelanie do fermentora i rozpoczęcie chłodzenia 20.00 - brzeczka spada do 22°C i w tym momencie zadałem drożdże Kolejny błąd: Nie chcąc tracić tego bardzo cennego piwa chmieliłem w pończochach Oczywiście to chmiel był w pończochach w garze. Niestety do pończochy dałem kieliszek i spora część chmielu utknęła w kieliszkach(szczególnie w jednym - nie wiem, który chmiel tak ugrzązł?). Sądzę, w związku z tym, iż IBU będzie o kilkanaście procent mniejsze. 17.10.2016 Blg zeszło do 6-7. Nie potrafię dokładnie określić, ponieważ przy przelewaniu tworzy się piana, drobnopęcherzykowa, kremowa. Smak jest konkretnie wędzony i czekoladowy. Na razie jestem mega zadowolony. Drożdże zbiły się na dnie, piana już prawie zniknęła. Poczekam jeszcze i przeleję na cichą ze szczapkami. 22.10.2016 Przelałem na fermentację cichą z 6 blg. Wyszło 7 L. Dodałem dwie szczapki z dębu sezonowanego 30 lat moczonego od ok. 2-3 m-cy w whisky dębowej. W planach mam też dolanie kilku ml tej whisky. Whisky 60% ze słodu wiedeńskiego. 26.10.2016 Dolałem 15 ml whisky 60%. Myślę nad dodaniem jeszcze trochę, ale najpierw spróbuję jak smak po dodaniu tej ilości. BLG utrzymuje się jednak na poziomie 7, co daje 8,77%, których nie czuć. Mój tata powiedział, że dałem mu do spróbowania podpiwek 30.10.2016 Dodałem jeszcze 20 ml ww. whisky. Blg ciągle na poziomie 7. Powoli muszę kupić butelki i zapomnieć o piwie na pół roku lub rok 08.11.2016 Tak wygląda mój RIS po leżakowaniu w 13°C w fermentorze - pora zakupić butelki 17.11.2016 r. Zabutelkowałem 7L RISa w butelki 0,33L dodając do fermentora 32 g cukru. Aktualnie nagazowywuje się w domu w temp. ~20-23°C. Planuję po trzech dniach(przed wyjazdem w delegację) przenieść butelki do piwnicy do 13°C i pozostawić na co najmniej dwa miesiące, a później testy. Po przeniesieniu do piwnicy na szyjki butelek nałożę kapturki termokurczliwe i powoli zacznę drukować etykiety. Wyszło jeszcze ze 300 ml piwa, więc poszło na dwa szkła do skosztowania. Mocno wędzony smak, czekoladowy(unosił się po całym pokoju z pustego fermentora), czuć alkohol - może whisky, może samo piwo. Lekko drewniane nuty. Gazu zero, bo ni nagazowane jeszcze Kolor nieprzejrzysty, lekko mętne. Przy styku piwa i szkła widać drobne farfocle pływające. Sądzę, że po roku leżakowania może to być solidne piwo, na zimowe wieczory, o ile nie wda się infekcja, albo inna cholera. 27.11.2016 r. Etykieta Edytowane 27 Listopada 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 13 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2016 Planuję pierwszy etap fermentacji ok. 3 tygodni, a następnie 2 m-ce razem ze szczapkami moczonymi w whisky i z dodatkiem whisky. Nie wiem jednak jak dużo? Mam 60% single malt - 100 ml wystarczy? Czy może w ogóle nie dawać whisky? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 25 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 (edytowane) Możecie mi podpowiedzieć jakiego słodu użyć do zrobienia piwa Single Hop o gęstości 12-14 blg? Planuję chmiel Orbit(a właściwie mieszanka, więc nie wiem, czy to dalej będzie single hop) albo Pacific Gem. Planuję zakupić 50g i to powinno starczyć na warkę 10-15L. Chciałbym uzyskać umiarkowaną/słabą goryczkę i mocny zapach chmielu. Od słodu oczekiwałbym, aby nadał piwu kremowość(ewentualnie mogę dodać płatki owsiane). Tym razem chciałbym jasne piwo. Drożdże planuję US-05 Podsumowując: jeden słód - jeden chmiel! Zakupy robiłbym w sklepie Piwnykraft Edytowane 25 Października 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 słód pilzneński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Dzięki Teraz muszę poczytać opinie o słodowniach i ich produktach. Rozważam zakup któregoś z poniższych: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Slod-Pilznenski-Premium-Weyermann-5-kg/956 https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Slod-Pilznenski-Strzegom-5-kg/76 https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Slod-Bohemian-Pilsner-Weyermann-5-kg/796 https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Slod-Pilznenski-Castle-Malting-5-kg/464 Czy te słody różnią się znacznie? Po parametrach różnią się trochę kolorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Warzone 11.11.16 r. 3# Boom boom beer - single hop TNT - 10,5 L - 17 blg: Według BeerSmitha 2 - 17 blg, x IBU, 6,6 EBC, alc. 5,4% Zasyp: - Słód pilzneński Viking - 3,5 kg - płatki owsiane - 0,4 kg Zacieranie - 10L wody : jednotemperaturowe - 68°C - 60 min mashout - 76°C Filtracja: ~30 min Chmielenie: TNT - 15g - 60 min TNT - 25g - 5 min TNT - 60g - chmielenie na zimno 7 dni Chłodzenie: od 18.30 do 22.30 Fermentacja: Fermentis US-05 - jedna paczka. Fermentor przenoszę do pomieszczenia 14°C. Start fermentacji po 12h od zadania uwodnionych drożdży. 12.11.16 Trochę nie podoba mi się zapach. Znów czuć gotowane warzywa, nie czuć w zapachu chmielu, w smaku brzeczka miała delikatną goryczkę od chmielu. Mam nadzieję, że z czasem będzie lepiej. 14.11.16 Pomimo niskiej temperatury fermentacji (~13-14°C °C) część piwa opuściła 15L fermentor. Piana wypełniła pozostałe 4,5 L wolnego miejsca w fermentorze. Zatrzymała się lekko poniżej pokrywy. Rurka fermentacyjna została zaczopowana. O mało co rzeczywiście piwo nie okazało się Boom beer Byle mnie później nie pierd...ło o ziemie 25.11.16 "Zielone" piwo pobrane do testu.W smaku: bardzo gładkie, pełne, mała goryczka. Czuć posmaki słodowe. Bardzo uładzone dzięki płatkom owsianym. Nie czuć alkoholu, albo jest on prawie nie wyczuwalny. Lekki posmak owoców białych.Zapach(przed chmieleniem na zimno): jasne, białe owoce - ananas, mango(?). Nie wyczuwam alkoholu w zapachu.Wygląd: mętne, nieprzejrzyste. Wydaje się być gęste(zapewne dzięki płatkom), brak piany(przed nagazowaniem to normalne). Kolor "słoneczny", blado żółty. 26.11.16 Dziś przelałem piwko na fermentację cichą. Piwo zeszło do 3 Blg Trochę nisko, no ale trudno. Z moich obliczeń piwo ma 7,2%. Dałem na tydzień 60 g chmielu TNT. 07.12.16 Zlałem dziś znad chmielowo-drożdżowego osadu i zabutelkowałem z dodatkiem 45 g cukru rozpuszczonego w 400 ml wody. Zapach ciekawy, piwo gęste. Po pobycie przez 12 h na zewnątrz(może nawet na mrozie lekkim) i później dwóch dni w pomieszczeniu, gdzie jest 15°C bardzo fajnie wyklarowało się. Teraz czekam na nagazowanie. Ciągle przebywa w 15°C. Łącznie wyszło 9,5 L piwa o ekstrakcie 17 BLG 16.12.2016 Dziś pierwsza próba zabutelkowanego piwa. Wysycenie praktycznie zerowe. Piana długo utrzymująca się, ale grubopęcherzykowa, niezbyt ładna. Aromat bardzo chmielowy, niestety nie zanotowałem co wyczułem. Goryczka na dobrym, według mnie, poziomie. Nie jest zbyt mocna. Barwa słomkowa, mętne. Edytowane 16 Grudnia 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 (edytowane) Start fermentacji w temp. pokojowej(22-24°C) a po tym jak drożdże ruszą przenoszę do pomieszczenia 16°C. Nie obniżaj temperatury w ten sposób bo rozleniwiasz drożdże, zadaj je w w tych 16 stopniach. Edytowane 1 Listopada 2016 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Dzięki za podpowiedź. Tak też zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Zostaje mi jeszcze 30 g chmielu TNT. Może w jakimś miejscu w procesie warzenia piwa go dodać? Lub na zimno czy przy przelewaniu z chmielenia do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2016 Jak chcesz mieć mocno aromatyczne piwo to daj na zimno albo na 0'. Ja bym dał na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 10 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Dzięki Trochę zmieniłem zasyp, aby piwo było bardziej kremowe, czyli takie jak lubię. Do tego dałem więcej chmielu na 5 min. Pytanie, czy na zimno dawać na fermentację burzliwą(zaraz po podaniu drożdży), czy na cichą? Planuje jutro warzyć, więc proszę o podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. Pora na kolejne warzenie piwa. Znów będzie mocne Chciałbym stworzyć coś na kształt Imperialnego Czekoladowca. Planuję następująco: - 24 blg - IBU 64 - alc. 11% Chciałbym otrzymać to z następującego zasypu i dodatkowych składników: - słody: - Strzegom Pale Ale 4 kg - Wayermann Carafa I Special 0,5 kg - Castle Malting Abbey 0,5 kg - Fawcett Brown 0,25 kg - chmiel: - 20 g Flyer na 60 min - 30 g Flyer na 30 min - drożdże - MJ New Strong Ale - dodatki: mocno palone płatki dębowe moczone w whisky Piwo z założenia do długiego leżakowania - najlepiej kilkuletniego. Chciałbym piwo słodkie, deserowe, czekoladowe i gęste. Będzie leżakowane dłuuugo w pojemniku 15L w piwnicy w następujących warunkach: 10-15°C, 55% wilgotności. Planuję warkę 11L. Ewentualnie dodałbym też wędzoną śliwkę jako dodatek (teraz bardzo na fali ). Tylko, czy to nie będzie za dużo? Co myślicie o tym zasypie? Nie mam jeszcze doświadczenia, więc ciężko mi ocenić, to czy nie przegiąłem z czekoladą. Ewentualnie co można zmienić? Czytałem, że piwa z większą ilością karmelu lepiej dojrzewają. Bardzo mnie ta informacja zaciekawiła i chciałem to sprawdzić. Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Będzie leżakowane dłuuugo w pojemniku 15L W pojemniku z tworzywa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) No i po warzeniu. Wyrobiłem się w 6 h znów. Jakaś prawidłowość u mnie powstała. Teraz czekam na ostygnięcie brzeczki. #4 Imperialny Porter HELL blg = 27 przewidywana moc = 8% Słody: - 4 kg Pale Ale Viking Malt - 0,5 kg Colorado Honig Viking Malt - 0,5 kg Abbey Castle Malting - 0,5 kg Carafa III Special Wayermann - 0,5 kg Cafe 500 EBC Castle Malting Drożdże: - Mangrove Jack's - New Strong Ale M42 Chmiel: - Flyer - 20 g na 60 min i 30 g na 25 min 6.30 początek grzania 12,5 L wody 7.00 zasypanie jasnych słodów 7.25 dolanie 1 L wody 7.35 słody ciemne 10.10 mashout 10.30 filtracja i wysładzanie - brzeczka przednia 27 blg - końcówka brzeczki 18 blg (zostało tylko suche młóto) 11.25 chmiel na goryczkę 12.00 chmiel na smak Piwo wyszło bardzo gęste, oleiste. Bardzo czekoladowe, lekko kawowe. Teraz czekam na schłodzenie brzeczki i zadaję drożdże. Jakieś takie niemrawe są, ale mam nadzieję, że w momencie dodania do brzeczki ożywią się. Później piwo powędruje do nieogrzewanego pomieszczenia, do temperatury ~ 15-18°C. EDIT: Piwo , po zakończonej fermentacji burzliwej, leżakuje od kilku dni w piwniczce, gdzie, ze względu na niskie temperatury na zewnątrz, utrzymuje się ~11°C. Do butli razem z płatkami macerowanymi w whisky oraz z suszonymi śliwkami powędrowało 5 L piwa. Do drugiej powędrowały 3 L piwa bez dodatków. 29.12.2017 Dziś Zająłem 200 g polskiej wędzone śliwki 4,5 L piwa. Teraz pora na kolejny okres leżakowania ? Co najmniej na pół roku przed butelk owaniem. Powstała też już poniższa etykieta. 16.02.2018 Dziś zabutelkowałem moją Hel Piwo uwarzenie w maju, w grudniu, do części z kapturkami, dałem śliwki wędzone (dosyć dużo) i zostawiłem do dziś. Prywatnie sądzę, że jest to moje sztosiwo. Na jesieni pierwsza degustacja. Na tą chwilę oczywiści nie angażowanie, jest mega śliwka, jest wędzonka oraz ciało, cholera, nieźle ciało. Do nagazowania użyłem 1,5 ml gęstwy drożdżowej na butelkę oraz ok 3 g cukru na butelkę. Butelki po 330 oraz 500 ml. Edytowane 16 Lutego 2018 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Witaj. Skoro fermentujemy w kubełkach Castoramy to pomyślałem, żeby także w takim kubełku przeprowadzić leżakowanie. Sądzisz, że może to zepsuć smak piwa? Mogę ewentualnie nabyć balon szklany 10 L i w takim przeprowadzić dojrzewanie. Planuję dojrzewać z pół roku dojrzewać ze szczapkami dębowymi moczonymi w whisky oraz ze śliwkami suszonymi/wędzonymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 21 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2017 (edytowane) #5 American Pale Ale FREJR Ilość: 10 L blg = 14 IBU = 40 EBC = 29 Zacieranie: 10 L wody (GH=17, KH=13, pH=7,5 - niestety zbyt twarda) 1,5 kg pilzneńskiego 1,5 kg Pale Ale 0,5 kg bursztynowego 0,25 kg karmelowego 150 Wszystkie słody ze słodowni Viking. Temperatura zacierania - 68°C Warzenie: 8 g Equinox - 60 min 10 g Equinox - 5 min 10 g Falconer's Flight - 5 min Fermentacja: drożdże US-05 Fermentowane w temperaturze 15°C. Powoli bulka w rurce. Po 24 h od zadania drożdży piana nie jest zbyt obfita. Spodziewałem się lepszego startu. Na zimno dorzucę jeszcze 40g Falconer's Flight oraz 32 g Equinox. Etykieta będzie za kilka dni EDIT 28.05.2017 Piwo zeszło do 3,5 blg, więc spoko - nie za dużo, nie za mało. Już ustała widoczna fermentacja. Dziś dodałem 32 g Equinoxa i 20 g Falconer's Flight. W przyszły weekend mam zamiar butelkować. EDIT 02.06.2017 Dodałem napar z 20 g Earl Greya, niestety torebkowego, ponieważ tylko takiego mogłem dostać w sklepie Nie spodziewam się fajerwerków typu Panakeja, ale może coś tam wniesie, obok chmielu, do piwa. EDIT 03.06.2017 Zabutelkowałem Frejra. Do Nagazowania użyłem 55 g cukru rozpuszczonego w odrobinie wody. Oczywiście pojawił się kolejny problem przy rozlewie - wszechobecny chmiel. Nie miałem innego sposobu, więc naciągnąłem pończochę na sitko i litrowym naczyniem przelewałem przez tą pończochę do kubła przygotowanego do rozlewu. Mam nadzieję, że przy tej okazji niczego nie zakaziłem. Kurcze, z każdą warką nowe problemy. Może to i dobrze, ponieważ coraz więcej wiem i będę na przyszłość przygotowany na taką ewentualność jak duże ilości chmielu pływającego w toni. Podczas robienia IIPA na pewno będę już doświadczony Wyszło chyba z 18-19 butelek 0,5L. Teraz zamknąłem je w kartonie i trzymam w temperaturze ok. 23-25°C celem nagazowania. Piwo butelkowane było w temperaturze 16°C, więc zanim w szczelnie zamkniętym kartonie nagazuje się prawidłowo miną pewnie ze trzy dni. We wtorek przeniosę je z powrotem do piwnicy, do 16°C i poczekam ze dwa-trzy tygodnie z degustacją. Pachnie obiecująco Ananasy i inne słodkie owoce Edytowane 3 Czerwca 2017 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się