redlum Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) A więc tak 8.5# two row 2# table sugar3 oz c1201 oz chinook at 60.75 oz simcoe at 30.50 oz casc at 10.50 casc at 0.75 oz cask dry hopfat tire yeast1.060 down to 1.009 mash at 149 oz to jest uncja - czyli ok 28g - dla lepszego liczenia przyjmijmy 30g # - to pewnie miał byc funt - czyli 0,45kg czyli zasyp to ok 3.8kg pilznenskiego, ok 100g crystal 120 - czyli w europie to jest karmel o kolorze 300-400 - np caraaroma 0,9kg cukru (z tego można zrezygnować i dać więcej pilznenskiego) Ja bym proponował bez cukru - tylko np sam Pilznenski 5kg + 100gb caraaroma na warkę 20l Chmielenie tak jak napisane (ale bym sprawdził w jakims kalkulatorze) Chinook 30g na 60' Simcoe 20-25g na 30' Cascade 15g na 10' Cascade 15g na 0' Cascade 20-25g na cichą na wszystko wychodzi jakies 100g chmielu - być może trochę mało - można zwiększyć na smak i aromat Drożdze daj jakieś amerykańskie - suchary to np US-05 1060 OG (czyli gęstość początkowa ) - gdzie 1.060 OG = 14.7 Plato mash at 149 - temperatura zacierania w F - czyli zacieranie jednotemperaturowe w 65C Trochę to chaotycznie wyszło - ale jak będziesz jakieś pytania to pisz Edytowane 20 Września 2016 przez redlum pneuropathic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pneuropathic Opublikowano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Bardzo dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się