pneuropathic Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Witam serdecznie mam chęć zrobienia takiego właśnie piwa cel: osiągnąć 70IBU słody: Pale Ale 6kg jasny karmel 0,5kg chmiele łącznie 100gr citra 50gr cascade 50gr amarillo chmielenie: citra 50gr - 60min citra 15gr - 15min cascade 25gr - 15min citra 15gr - 0 min amarillo 25gr - 0min cascade 10gr - 0 min na zimno citra 20gr amarillo - 25gr cascade 25gr Czy dobrze rozplanowałem chmiele? Oryginalny pomysł naszego kolegi Rafała - dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 ja bym dał mniej karmelowego tak ze 200g max Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Też bym dał mniej karmelu.Liczyłeś sam IBU? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pneuropathic Posted September 19, 2016 Author Share Posted September 19, 2016 IBU wyliczył mi nasz kolega z forum i raczej zna się na "rzeczy" co do karmelu to właśnie chciałbym osiągnąć ciemniejszy kolor i delikatnie palony smak - może to mocno zaszkodzić? Napiszcie mi proszę co z chmielami dobre czasy zastosowałem? Liczę na mocny aromat i sporą goryczkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deathhammer Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Jak chcesz ciemniejszy kolor to wrzuć ciemniejszy karmel a nie jasny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 (edited) Ze słodu karmelowego nie będziesz miał smaku paloność. Daj parędziesiąt gram jęczmienia palonego. Da ci kolor i delikatną paloność. Jak chcesz mieć mocny aromat i sporą goryczke to daj że sto gram karmel 300 (np caraaroma) i resztę pilznenskiego. Zajrzyj to wytrawne i mocno nachmiel. Edited September 19, 2016 by redlum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pneuropathic Posted September 19, 2016 Author Share Posted September 19, 2016 Słodu karmelowego jasnego odjąłem 200gr a 300gr zostawię, w zamian dołożę pilzneńskiego 200gr tylko mnie nadal nurtuje ten mój pomysł na czasy chmieleń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 tylko mnie nadal nurtuje ten mójpomysł na czasy chmieleń A tam się kryje jakiś spójny przemyślany pomysł z oczekiwanym efektem czy tak se coś poukładałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pneuropathic Posted September 19, 2016 Author Share Posted September 19, 2016 (edited) beersmith2 wyliczyło mi też że na moje plato 16 muszę dodać jeszcze 1 KG słodu zrobiłem 2 wersje z słodem pilezeńskim i bez Zastanawia mnie dlaczego program wyliczył że potrzebuje aż łącznie 40L wody Edited September 19, 2016 by pneuropathic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 BS trzeba dobrze skonfigurować żeby podawał dobre ilości wody. U mnie też ściemniał.A co do chmielenia - jest ok, wg mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Co do chmielenia to Citra ok na goryczkę - daje najgładszą z tych chmieli które tam masz. Co do aromatu to wybrałeś 3 chmiele z grupy tych zdecydowanie najbardziej popularnych, więc będzie ok. Sam schemat chmielenia dość standardowy. pigmei 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pneuropathic Posted September 19, 2016 Author Share Posted September 19, 2016 Nie mam jeszcze refraktometru (zakupiłem na aliexpres wychodzi o wiele taniej niż w pl) więc mam nadzieję, że wyliczę dobrą ilość wody. Myślę, że 18L na zacieranie i 15L na wysładzanie będzie w sam raz. Absorbcja beersmith2 wyliczona została na 7,2L Odparowanie 2-3L i powinno mi zostać 23-24L na burzliwą. Ale to wszystko to wróżenie z fusów bez refraktometru Ale spokojnie na wszystko przyjdzie czas Dziękuje Panowie za wasz czas i pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted September 19, 2016 Share Posted September 19, 2016 Jak już robisz na pale ale to zostań na nim i daj 7kg pale ale. Ja aipa robię na pilzneńskim. Amerykanie robią na pale ale 2row a to jest odpowiednik europejskiego pilznenskiego. Pisałeś też że chcesz otrzymać piwo mocno chmielowe i aromatyczne. Jeśli takie ma być to pozbądź się karmeli (albo przynajmniej ogranicz ich ilość) oraz zacieraj bardzo wytrawne (Amerykanie czasami dają też cukier aby odfermentowane było głębsze). Czym piwo jest bardziej wytrawne tym bardziej będzie czuć chmiele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pneuropathic Posted September 19, 2016 Author Share Posted September 19, 2016 A czy zdradził byś swój sposób na aipa na słodach pilzneńskich? mam wolny cały tydzień więc uwarzył bym sobie te dwa piwka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 Ja bym jeszcze wrzucił trochę chmielu na 30min, ja jednak dostrzegam dość dużą różnicę w piwach chmielonych i nie chmielonych na smak. Wysłane z mojego NX511J przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pneuropathic Posted September 20, 2016 Author Share Posted September 20, 2016 Dołożyłem amariloo na 25g na 30min - a teraz czas na to co tygryski kochają najbardziej czas na zacieranie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Malinowy Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 To jeszcze odejmij z 15g chmielu na 90min bo Ci powyżej 80 IBU wyjdzie. Wysłane z mojego NX511J przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pneuropathic Posted September 20, 2016 Author Share Posted September 20, 2016 To jeszcze odejmij z 15g chmielu na 90min bo Ci powyżej 80 IBU wyjdzie. Wysłane z mojego NX511J przy użyciu Tapatalka w beersmith wyliczyło mi nie całe 70 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 (edited) A czy zdradził byś swój sposób na aipa na słodach pilzneńskich? mam wolny cały tydzień więc uwarzył bym sobie te dwa piwkaPo prostu zamiast pale dajesz pilzneński. Ja w przyszłym tygodniu będę ważył klona Rangera z New Belgium. Wg BYO dajesz pilzneński i 100g Crystal 120 (czyli karmel 300-400 np caraaroma) oraz 1kg cukru. Pilznenskiego dam tak aby było 16 blg. Chmielenie Chinook na goryczke (70 IBU) Simcoe na smak i cascade na aromat. Oryginalna receptura 8.5# two row 2# table sugar 3 oz c120 1 oz chinook at 60 .75 oz simcoe at 30 .50 oz casc at 10 .50 casc at 0 .75 oz cask dry hop fat tire yeast 1.060 down to 1.009 mash at 149 Pewnie dam trochę więcej chmielu niż w tej propozycji. Edited September 20, 2016 by redlum pneuropathic 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pneuropathic Posted September 20, 2016 Author Share Posted September 20, 2016 A czy byłbyś tak miły i przetłumaczył to na język Polski łopatologiczny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 Wieczorem usiądę do komputera to przetlumacze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 fat tire yeast Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pneuropathic Posted September 20, 2016 Author Share Posted September 20, 2016 (edited) Ile wody mi odparuje w garze 40L w trakcie 60 min gotowania? Znalazłem odp o 20% ale wydaje mi się to bardzo dużo Edited September 20, 2016 by pneuropathic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted September 20, 2016 Share Posted September 20, 2016 To zależy od zbyt wielu czynników, żeby jednoznacznie odpowiedzieć. Przy pierwszej warce możesz założyć, że 5 litrów, a najwyżej przy kolejnej sobie skorygujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pneuropathic Posted September 20, 2016 Author Share Posted September 20, 2016 Zrobiłem mniej bo już raz brewkita przesadziłem i mam nauczkę dokładnie o 6 litrów więcej od zakładanego wyjściowego 25 litrów Nie doszedł do mnie jeszcze refraktometr więc końcowy wynik zrobiłem na "oko i smak" i zapewne z tej ilości słodu wycisnął bym coś jeszcze ale wole nie ryzykować. Teraz gotowanie 60min żona "zachwycona" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.