polsyn Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Witam, od kilku już warek zauważyłem, że mam problem z wydajnością. Ostatnia warka to z 6,4kg słodu tylko 18,5L 16BLG. Jeszcze wcześniej z 6kg słodu uzyskałem 19L 16BLG. Dodam, że zawsze wysładzam do momentu kiedy leci 2BLG. Macie może jakieś pomysły z czego to wynika? Będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Tak na szybko, kilka rzeczy które przychodzą na myśl: - uszkodzony areometr - uszkodzony termometr - niewłaściwy pomiar za pomocą powyższych - sposób zacierania (właśnie, jaki? - podaj proszę jak najwięcej szczegółów) - sposób wysładzania (j.w.) - ph użytej wody (pewnie w najmniejszym stopniu wpływające na wydajność, więc na końcu) Myślę że analizując powyższe krok po kroku, da się znaleźć główną przyczynę / przyczyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsyn Opublikowano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Areometr i termometr działają poprawnie, sprawdzałem. Od jakiegoś czasu zacieram w 62-66C przez 60min w zależności czy na słodko czy na wytrawnie, potem 72-70C przez 20 min i mashout do 78C. Wysładzanie zaczynam w momencie odsłonięcia młóta, wlewam wode ok 78C, ok 10L i lecę dalej aż do 2BLG. PH wody nie znam szczerze powiedziawszy. Wydaję mi się, że przyczyna może leżeć w wysładzaniu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Wysładzanie zaczynam w momencie odsłonięcia młóta Ja raczej nie dopuszczam do tego . Tak czy inaczej wydajność tragiczna . Jaka temp. wody do wysładzania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Zauważyłem że u mnie wydajność wzrosła, gdy po przelaniu zacieru do kadzi filtracyjnej dałem mu przynajmniej pół godziny na ułożenie się, a później przy dolewaniu wody do wysładzania miałem dość wolne tempo filtracji - ok. 0,5 l / min. Wadą oczywiście jest ilość czasu spędzona na filtrowaniu. Druga sprawa - jakie to były rodzaje piw? Zastanawia mnie ile piwa mogło Ci zostać w chmielinach... Straty dla AIPA pewnie są większe niż dla nisko chmielonych piw. No i wrzucając liczby do brewness.com - 19L 16BLG z 6kg to jeszcze nie najgorzej, wychodzi z 70%... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Jaka temp. wody do wysładzania ? wlewam wode ok 78C ph użytej wody (pewnie w najmniejszym stopniu wpływające na wydajność, więc na końcu) gdzieś był taki "wykres" i może to być różnica nawet 2 blg w zależności oczywiście czy ma 10 czy 20 blg słody cały czas te sam, znaczy słodownia ? tak samo śrutowane ? może długo śrutowane trzymasz i do tego wilgoć czasami niby robi się wszystko dobrze a wychodzi dziwnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsyn Opublikowano 20 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Wysładzanie zaczynam w momencie odsłonięcia młóta Ja raczej nie dopuszczam do tego . Tak czy inaczej wydajność tragiczna . Jaka temp. wody do wysładzania ? Jak napisałem 78C. Zauważyłem że u mnie wydajność wzrosła, gdy po przelaniu zacieru do kadzi filtracyjnej dałem mu przynajmniej pół godziny na ułożenie się, a później przy dolewaniu wody do wysładzania miałem dość wolne tempo filtracji - ok. 0,5 l / min. Wadą oczywiście jest ilość czasu spędzona na filtrowaniu. Druga sprawa - jakie to były rodzaje piw? Zastanawia mnie ile piwa mogło Ci zostać w chmielinach... Straty dla AIPA pewnie są większe niż dla nisko chmielonych piw. No i wrzucając liczby do brewness.com - 19L 16BLG z 6kg to jeszcze nie najgorzej, wychodzi z 70%... Właśnie wydajność jest fatalna, liczona ze wzoru klasycznego >50% ;/ Faktycznie wysładzanie przeprowadzałem ostatnio jak najszybciej, rzekłbym błyskawicznie, na następne warzenie zastosuję się do Waszych wskazówek, nie odsłaniać młóta i zwolnić z wysładzaniem, może coś pomoże. Ostatnie dwie warki to West Coast IPA i Red IPA, jeśli chodzi o pozostawione chmieliny to nawet je doliczając, a nie było ich zbytnio bo filtruje przez 150um oczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 no to jak na łapu capu filtrujesz to masz odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się