Skocz do zawartości

Marcowe - zbyt słodkie?


bimbelt

Rekomendowane odpowiedzi

Uwarzyłem Marcowe z zestawu słodów BA. Na mój gust zbyt słodkie, ale nie mam odniesienia. Jedyne Marcowe jakie piłem, to warszawskie Bierhalle. Tamto było dużo bardziej wytrawne.

Zacieranie wg przepisu, ale z temperaturą fermentacji było różnie. Trzymałem w garażu. Burzliwa w temp. 8-10 stopni, ale już cicha w niższych temperaturach. W styczniu przyszły mrozy. Czy drożdże mogły obumrzeć i przez to warka wyszła słodka?

Generalnie w smaku fajne, w porywach do bardzo fajne, ale więcej niż jeden kufel wypić się nie da. Baba moja za to zadowolona. Dla niej czym słodsze, tym lepsze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Choroba, zepsuła mi się szklana kula ;)

Na jakiem blg zatrzymała się fermentacja? Piwo już butelkowałeś czy jeszcze nie? Jeśli butelkowałeś i się nagazowało to drożdże nie padły.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.