bimbelt Posted February 1, 2010 Share Posted February 1, 2010 Uwarzyłem Marcowe z zestawu słodów BA. Na mój gust zbyt słodkie, ale nie mam odniesienia. Jedyne Marcowe jakie piłem, to warszawskie Bierhalle. Tamto było dużo bardziej wytrawne. Zacieranie wg przepisu, ale z temperaturą fermentacji było różnie. Trzymałem w garażu. Burzliwa w temp. 8-10 stopni, ale już cicha w niższych temperaturach. W styczniu przyszły mrozy. Czy drożdże mogły obumrzeć i przez to warka wyszła słodka? Generalnie w smaku fajne, w porywach do bardzo fajne, ale więcej niż jeden kufel wypić się nie da. Baba moja za to zadowolona. Dla niej czym słodsze, tym lepsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted February 2, 2010 Share Posted February 2, 2010 Cześć. Choroba, zepsuła mi się szklana kula Na jakiem blg zatrzymała się fermentacja? Piwo już butelkowałeś czy jeszcze nie? Jeśli butelkowałeś i się nagazowało to drożdże nie padły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimbelt Posted February 2, 2010 Author Share Posted February 2, 2010 Piwo się nagazowało poprawnie. Może taki jego urok. Ktoś warzył z tego samego zestawu surowców? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted February 2, 2010 Share Posted February 2, 2010 Cześć. Ile czau piwo jest zabutelkowane? Daj mu jakiś czas żeby sie ułożyło. Jest taka opcja że za jakiś czas słodycz się zredukuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted February 2, 2010 Share Posted February 2, 2010 Smaki słodkawe, słodowe gwarantuje nam słód monachijski, swoje marcowe po paru dniach od zabutelkowania też określił bym jako słodkie, słodowe, ale już po miesiącu smak się całkowicie zmienił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now