Jump to content

Marcowe - zbyt słodkie?


bimbelt

Recommended Posts

Uwarzyłem Marcowe z zestawu słodów BA. Na mój gust zbyt słodkie, ale nie mam odniesienia. Jedyne Marcowe jakie piłem, to warszawskie Bierhalle. Tamto było dużo bardziej wytrawne.

Zacieranie wg przepisu, ale z temperaturą fermentacji było różnie. Trzymałem w garażu. Burzliwa w temp. 8-10 stopni, ale już cicha w niższych temperaturach. W styczniu przyszły mrozy. Czy drożdże mogły obumrzeć i przez to warka wyszła słodka?

Generalnie w smaku fajne, w porywach do bardzo fajne, ale więcej niż jeden kufel wypić się nie da. Baba moja za to zadowolona. Dla niej czym słodsze, tym lepsze.

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

Choroba, zepsuła mi się szklana kula ;)

Na jakiem blg zatrzymała się fermentacja? Piwo już butelkowałeś czy jeszcze nie? Jeśli butelkowałeś i się nagazowało to drożdże nie padły.

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

Ile czau piwo jest zabutelkowane? Daj mu jakiś czas żeby sie ułożyło. Jest taka opcja że za jakiś czas słodycz się zredukuje.

Link to comment
Share on other sites

Smaki słodkawe, słodowe gwarantuje nam słód monachijski, swoje marcowe po paru dniach od zabutelkowania też określił bym jako słodkie, słodowe, ale już po miesiącu smak się całkowicie zmienił.;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.