Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

# 76 Belgian Blond Ale

Zasyp

słód pilzneński 7,2kg

słód pszeniczny 1,4kg

Zacieranie

- 55°C - 10 '

- 62°C - 30 '

- 68°C - 30'

- 72°C - 30'

Chmielenie 70'

20g Hallertau Tradition + 20g Junga - 60'

10g Hallertau Tradition + 10g Sybila - 25'

Cukier 1 kg - 5'

20g Perle – 0'

Fermentacja

Wyeast 3522 Belgian Ardennes

Wyszło 41L 16 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# nr 77 Dubell

Zasyp

- pilzeński - 6 kg

- monachijski - 2 kg

- karmelowy Litovel ciemny - 0,5 kg

Zacieranie

- 54°C 10 ' - 120,94

- 68°C 80 ' - 126,31

- 72°C 10 ' - 127,84

- 76°C 5 ' - 129,37

Chmielenie 60 '

- 40g Marynka oraz 20g junga - 60 '

- 30g Perle - 20 '

- 10g Perle - 0 '

- Cukier karmelizowany 1 kg 15'

- 2 Łyżeczki mchu irlandzkiego 10'

Fermentacja

- Wyeast 3522 Belgian Ardennes gęstwa Wyszło 45L 16 °Blg

 

Cukier karmelizowany wg. przepisu kol. Portera http://www.piwo.org/..._20#entry105558

290F = 143°C Głęboki bursztyn z odcieniami czerwieni. Dominują rodzynki i śliwki z nutą tostów i kawy. Głębokie posmaki karmelu.

1kg cukru

1 szklanka wody (240ml)

2,5 łyżeczki DAP (13g)

1,5 szklanki wody (360ml)

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# nr 78 Zielone

Zasyp

- Słód pilzneński 4,2 kg

- Carahell 0,2kg

Zacieranie 12 L wody

52°C 30'

62°C 30'

72°C 30'

77°C filtracja

Chmielenie 70'

10 ' - 17 g Junga granulat

50 '- 30g Halertau Tradicion, granulat

65 '- 15g Perle granulat

Wyeast 2000 Budvar Lager starter (zapomniałem się i do fermentatora wlałem starter i rdzeń do mieszadła magnetycznego)

Wyszło 25L 11,5 °Blg

Zielony barwnik dodam podczas przelewania na cichą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie przesadzaj z barwnikiem, wiem co mówię ;) Zielone piwo stosunkowo łatwo uzyskać, ale dla bezpieczeństwa lepiej barwić piwo w dwóch etapach. Ja barwiłem przed butelkowaniem i przesadziłem, nie mogłem już tego naprawić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.