Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

No tak wyszło za mały zasyp lub za duże wybicie. Trzeba zmienić nazwę z AIPA na Amerycan Ale i będzie git :)

Połowa warki na Germanach pięknie już fermentuje, Amerykany nie wiem, na co czekają, że niby niedziela czy co

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# nr 63 Lager Bursztynowy

Zasyp:

- słód Pilzeński Litovel 5,8 kg,

- Słód Monachijski Litovel 2 kg

- słód Carapils 0,65 kg,

- słód Caramunich III 0,3 kg

Zacieranie

25 L wody

50°C - 15'

62°C - 20'

68°C - 30'

72°C - 20'

Chmielenie 75 minut

- 50g Perle 60'

- 25g Junga 60'

- 30g Sybilla - 30 '

- 25 g Sybilla - 5'

Fermentacja

Wyeast 2001 Urquell Lager gęstwa

Edytowane przez Szwed
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 64 Rauchbier

Zasyp:

- Słód Pilzeński Litovel 3,0 kg,

- Słód wędzony Weyermann 3,0 kg

- Słód Monachijski Litovel 2,0 kg

- Słód Karmelowy Litovel 0,5 kg,

Zacieranie

25 L wody

52°C - 30'

62°C - 30'

72°C - 45'

Chmielenie 60 minut

- 50g Perle 60'

- 30 g Halertau Tradicion - 10'

2 łyżeczki mchu irl 10'

Fermentacja

gęstwa Wyeast Munich Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# nr 65 PILS

Zasyp:

- słód Pilzeński 7,0 kg,

- słód Carpils 1,0 kg,

Zacieranie

25 L wody

52°C - 15'

62°C - 30'

72°C - 30'

76°C - 15'

76 °C - filtracja

Chmielenie 70 minut

w 10' - 40g Junga

w 40' - 60g Halertau Tradicion

w 40' - 30g Sybilla

w 70' - 30g Perle

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# nr 66 Dortmunder 21 luty 2012

Zasyp

- Pilzneński - 6,0 kg

- Monachijski - 2,0 kg

- Carapils - 1,0 kg

Zacieranie

50°C 20'

67°C 70'

72 °C 20'

76 °C filtracja

Chmielenie 70'

15'- 50 g Saaz granulat

30'- 40g Premiant granulat

60'- 40g Saaz granulat

Fermentacja

Wyeast 2124 Bohemian Lager gęstwa

Wyszło 44L 14°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# nr 67 Tmave

Zasyp

- pilzneński Litrovel 4,5

- monachijski Litrovel 3,5

- Żywiecki palony 800 EBC 0,4

- Słód Black 1500 EBC 0,25

Zacieranie

25 L wody

52°C 10'

63°C 55'

72°C 30'

78°C filtracja

Chmielenie 60'

5' - 50g Premiant granulat

50'- 60g lubelski granulat

Fermentacja

Wyeast 2124 Bohemian Lager gęstwa

Uzyskałem 43 L 14,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Krzysiek jak wyszło Ci chmielenie ? Widzę, że użyłeś sporo chmielu różnych odmian. Ja swoje piwa chmielę Perle oraz Hallertauer Tradition. Z HT nie jestem bardzo zadowolony, za bardzo smak tego chmielu pcha się na pierwszy plan.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.