Skocz do zawartości

Browar Onufry


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

# 92 Black IPA

Zasyp:

Pilzneński- 8,0 kg

Karmelowy 30 Strzegom - 0,77 kg

Carafa II Special - 0,25 kg 1100-1200 EBC

Czekoladowy - 0,11 kg 900 EBC

Barwiący Strzegom 0,1 kg

Cukier - 0,37 kg

Zacieranie

Jasne słody do 25L wody 50°C i od razu podnosiłem temp do

- 67-68°C- 60 min

- 72°C - 20 min dodałem czarne słody i >78°C

Chmielenie: 65

48 g - Chinook granulat- 12,2% - 65 min

45 g - Cascade szyszka- 6,5% - 45 min

30 g Mosaic (granulat, 11,1%)- 20 min

43 g - Citra granulat 12% - 5 min

375 g - cukier - 10 min

Drożdże:

US-05 - gęstwa

Otrzymałem 36L 15°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

# nr 93 Witbier

Zasyp

- pilzneński Weyermann 4,0 kg

- pszenica niesłodowana 4,0 kg

- płatki owsiane 0,5 kg

- płatki jęczmienne 0,4 kg

Zacieranie

Pszenicę oraz płatki jęczmienne skleikowałem w 10l wody przerwa 15 minut w temp 100°C.

Dolałem 15L zimnej wody i dodałem słód

50°C 15' , 66°C 40', 69 °C 20', 72°C 30'

78°C filtracja

Chmielenie 70'

60' - 35g Sybilla granulat

20'- 23g Perle granulat

10' – 20g suszonych skórek ze słodkiej pomarańczy

9' - Kolędra 15g

5' – 90g świeżych skórek ze słodkiej pomarańczy

3' - Kolędra 15g

Fermentacja

Wyeast 3944 Belgian Witbier gęstwa

Uzyskałem 44 L 11,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie to tylko awaria.

# nr 94 Stout owsiany

Zasyp:

- Pale Ale Strzegom 6,5 kg,

- barwiący Strzegom 0,15 kg,

- Czekoladowy pszeniczny 0,2 kg,

- Ziarno jęczmienia palonego 0,4 kg,

- płatki owsiane błyskawiczne 0,9 kg,

Zacieranie miało być na słodko.

Padło mi zasilanie miernika i wskazania obniżał o ok. 10°C. Tak więc zacierałem nieświadomie

20 L 60°C wrzuciłem płatki i słód jasny

58°C - 120'

Posiłkując się starym termometrem rtęciowym zorientowałem się co jest nie tak i dlaczego próba jodowa ciągle wskazywała mi skrobię w zacierze.

68°C - 20'

72°C - 10' Na koniec dodałem słody ciemne

78°C filtracja

Chmielenie 65'

60'- 23g Junga (granulat),

20'-20g Junga (granulat),

10'-2 łyżeczki Mchu Irlandzkiego

otrzymałem 41L 12,5 °Blg

Fermentacja 20 °C

- S-04.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

# 95 English Special Bitter

słód pale ale 7,0kg

słód karmelowy Litovel 400 EBC 0,4kg

słód pszeniczny czekoladowy 0,1kg

Zacieranie

20L wody z dodatkiem 20g gipsu piwowarskiego

Zacieranie

1,5h w 67°C, 15 min 72°C, 78°C filtracja

Chmielenie

70g Marynka 60'

13g Cascade (szyszki, 6,5%) - 20'

13g Mosaic (granulat, 11,1%)- 20'

14g Chinook (granulat, 12,2%)- 20'

28g Citra (granulat, 12%)- 32g - 6'

20g Perle 1'

2 łyżeczki mchu na 10'

Fermentacja

Wyeast 1768 English Special Bitter Ale gęstwa

Wyszło 40L 12°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.