Szwed Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Rodzinka mnie opuściła na 2 dni. Trzeba to wykorzystać . Jutro chciałbym popełnić jeszcze Belgian Blond Ale. Po wizycie u Josefika nawracam się na Belgi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 No tak. To najlepsza okazja aby machnąć jakiś maraton warzelniczy Ja taką okazję miałem w weeken majowy gdzie strzeliłem sobie 5 warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 # 76 Belgian Blond Ale Zasyp słód pilzneński 7,2kg słód pszeniczny 1,4kg Zacieranie - 55°C - 10 ' - 62°C - 30 ' - 68°C - 30' - 72°C - 30' Chmielenie 70' 20g Hallertau Tradition + 20g Junga - 60' 10g Hallertau Tradition + 10g Sybila - 25' Cukier 1 kg - 5' 20g Perle – 0' Fermentacja Wyeast 3522 Belgian Ardennes Wyszło 41L 16 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Zrobiłeś ten syrop czyś palił cukier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Syropu nie zrobiłem nie posiadam pożywki. Belgian Blond ma być jasny więc wsypałem zwykły biały cukier. Belgian Ardennes są niesamowite już po 5h czapa się unosi duża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Z blondasem nie ma po co kombinować, cukier biały kryształ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Mądre głowy podniosą alarm, że wniesie łon (cukier znaczy) posmaki bimbrowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Mądre głowy podniosą alarm, że wniesie łon (cukier znaczy) posmaki bimbrowe Bezedury. Może w lekkim lagerze ale na pewno nie w belgu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Mądre głowy podniosą alarm, że wniesie łon (cukier znaczy) posmaki bimbrowe Porter, wpadnij na piwo, przedyskutujemy ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Wpadnę Słyszałem co nieco o inwazji Belgów. Rybnik się zbroi, widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Belgian Ardennes z # 76 Belgian Blond Ale wylazły na spacerek Bardzo burzliwa ta fermentacja w ich wydaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 # nr 72 Kölsch poszedł w butelki z dodatkiem 130g cukru oraz do kega # nr 74 Alt. przelany na cichą 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 # nr 75 American Ale przelana na cichą 3,5°Blg # 76 Belgian Blond Ale przelana na cichą 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) # nr 77 Dubell Zasyp - pilzeński - 6 kg - monachijski - 2 kg - karmelowy Litovel ciemny - 0,5 kg Zacieranie - 54°C 10 ' - 120,94Ω - 68°C 80 ' - 126,31Ω - 72°C 10 ' - 127,84Ω - 76°C 5 ' - 129,37Ω Chmielenie 60 ' - 40g Marynka oraz 20g junga - 60 ' - 30g Perle - 20 ' - 10g Perle - 0 ' - Cukier karmelizowany 1 kg 15' - 2 Łyżeczki mchu irlandzkiego 10' Fermentacja - Wyeast 3522 Belgian Ardennes gęstwa Wyszło 45L 16 °Blg Cukier karmelizowany wg. przepisu kol. Portera http://www.piwo.org/..._20#entry105558 290F = 143°C Głęboki bursztyn z odcieniami czerwieni. Dominują rodzynki i śliwki z nutą tostów i kawy. Głębokie posmaki karmelu. 1kg cukru 1 szklanka wody (240ml) 2,5 łyżeczki DAP (13g) 1,5 szklanki wody (360ml) Edytowane 30 Grudnia 2012 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 # 74 Alt. poszedł do kega oraz w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 # 75 American Ale przelałem do kega oraz w butelki # 76 Belgian Blond Ale w całości poszło w butelki W smaku to piwo zapowiada się rewelacyjnie. Czy jest gdzieś konkurs na Belgijską blondynkę?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Żywiec... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 # nr 77 Dubell przelany na cichą 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 # nr 78 Zielone Zasyp - Słód pilzneński 4,2 kg - Carahell 0,2kg Zacieranie 12 L wody 52°C 30' 62°C 30' 72°C 30' 77°C filtracja Chmielenie 70' 10 ' - 17 g Junga granulat 50 '- 30g Halertau Tradicion, granulat 65 '- 15g Perle granulat Wyeast 2000 Budvar Lager starter (zapomniałem się i do fermentatora wlałem starter i rdzeń do mieszadła magnetycznego) Wyszło 25L 11,5 °Blg Zielony barwnik dodam podczas przelewania na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Konkursowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Konkursowe : " magnetyczne zielone" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Nie przesadzaj z barwnikiem, wiem co mówię Zielone piwo stosunkowo łatwo uzyskać, ale dla bezpieczeństwa lepiej barwić piwo w dwóch etapach. Ja barwiłem przed butelkowaniem i przesadziłem, nie mogłem już tego naprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Nadmiar zielonego barwnika wyciągnie magnes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) # nr 78 " magnetyczne zielone" zlene na cichą 3,5°Blg Zielony barwnik dodany degustacja na Patryku u Pierona Edytowane 22 Grudnia 2012 przez Szwed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 1/2 # nr 77 Dubell zabutelkowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się