Szwed Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 No już myślałem że ten rok sobie postanowiłeś odpuścić. Nie tym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 No to pojechałeś po bandzie z chmielami... Jacek do Herkulesa od Pierona jeszcze sporo mi brakuje Rano drożdze startowały Powinno być dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Zaraz tam daleko. O ile pamiętam to Pieron chmielił na 1000 a pomiary wykazały poniżej 150. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 Warka nr 91 American IPA przelana na cichą z Citra (granulat, - 40g Odfermentowała do 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 # 92 Black IPA Zasyp: Pilzneński- 8,0 kg Karmelowy 30 Strzegom - 0,77 kg Carafa II Special - 0,25 kg 1100-1200 EBC Czekoladowy - 0,11 kg 900 EBC Barwiący Strzegom 0,1 kg Cukier - 0,37 kg Zacieranie Jasne słody do 25L wody 50°C i od razu podnosiłem temp do - 67-68°C- 60 min - 72°C - 20 min dodałem czarne słody i >78°C Chmielenie: 65 48 g - Chinook granulat- 12,2% - 65 min 45 g - Cascade szyszka- 6,5% - 45 min 30 g Mosaic (granulat, 11,1%)- 20 min 43 g - Citra granulat 12% - 5 min 375 g - cukier - 10 min Drożdże: US-05 - gęstwa Otrzymałem 36L 15°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Warka nr 91 American IPA powędrowało w butelki z dodatkiem 135g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 # 92 Black IPA przelałem na cichą 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 # nr 93 Witbier Zasyp - pilzneński Weyermann 4,0 kg - pszenica niesłodowana 4,0 kg - płatki owsiane 0,5 kg - płatki jęczmienne 0,4 kg Zacieranie Pszenicę oraz płatki jęczmienne skleikowałem w 10l wody przerwa 15 minut w temp 100°C. Dolałem 15L zimnej wody i dodałem słód 50°C 15' , 66°C 40', 69 °C 20', 72°C 30' 78°C filtracja Chmielenie 70' 60' - 35g Sybilla granulat 20'- 23g Perle granulat 10' – 20g suszonych skórek ze słodkiej pomarańczy 9' - Kolędra 15g 5' – 90g świeżych skórek ze słodkiej pomarańczy 3' - Kolędra 15g Fermentacja Wyeast 3944 Belgian Witbier gęstwa Uzyskałem 44 L 11,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 7 do setki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 7 do setki Ano Panie Nie wiem co uwarzyć na tą setke. Portera, RISa, Barley wine, a może "Wita srita" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Barleya jeszcze nie warzyłeś! Są więc przesłanki za barleyem. Chociaż "Wit Srit", taki 25°Blg też brzmi kusząco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Nie wymieniłeś jeszcze IIPA. Tak ze 25°Blg... też warte setnej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 5 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Spokojnie to tylko awaria. # nr 94 Stout owsiany Zasyp: - Pale Ale Strzegom 6,5 kg, - barwiący Strzegom 0,15 kg, - Czekoladowy pszeniczny 0,2 kg, - Ziarno jęczmienia palonego 0,4 kg, - płatki owsiane błyskawiczne 0,9 kg, Zacieranie miało być na słodko. Padło mi zasilanie miernika i wskazania obniżał o ok. 10°C. Tak więc zacierałem nieświadomie 20 L 60°C wrzuciłem płatki i słód jasny 58°C - 120' Posiłkując się starym termometrem rtęciowym zorientowałem się co jest nie tak i dlaczego próba jodowa ciągle wskazywała mi skrobię w zacierze. 68°C - 20' 72°C - 10' Na koniec dodałem słody ciemne 78°C filtracja Chmielenie 65' 60'- 23g Junga (granulat), 20'-20g Junga (granulat), 10'-2 łyżeczki Mchu Irlandzkiego otrzymałem 41L 12,5 °Blg Fermentacja 20 °C - S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 # 92 Black IPA zabutelkowałem z dodatkiem 140g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 # nr 94 Stout owsiany przelałem na cichą 4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 # 95 English Special Bitter słód pale ale 7,0kg słód karmelowy Litovel 400 EBC 0,4kg słód pszeniczny czekoladowy 0,1kg Zacieranie 20L wody z dodatkiem 20g gipsu piwowarskiego Zacieranie 1,5h w 67°C, 15 min 72°C, 78°C filtracja Chmielenie 70g Marynka 60' 13g Cascade (szyszki, 6,5%) - 20' 13g Mosaic (granulat, 11,1%)- 20' 14g Chinook (granulat, 12,2%)- 20' 28g Citra (granulat, 12%)- 32g - 6' 20g Perle 1' 2 łyżeczki mchu na 10' Fermentacja Wyeast 1768 English Special Bitter Ale gęstwa Wyszło 40L 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 # nr 93 Witbier przelany do kega i w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 No, to teraz możemy już zrobić "machnią" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Tyż prowda Koniecznie muszymy się spotkać. Downo my nie godali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 # 95 English Special Bitter przelany na cichą 3,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Wczoraj # nr 94 Stout owsiany zabutelkowałem i zakegowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 # 95 Bitter Dzisiaj dosypałem 30g Citry na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Nie miałeś EKG albo Fugglesa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Nie miałeś EKG albo Fugglesa? Nie mam takich luksusów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Ahaaaa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się