kedyz Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Witam wszystkich na forum i proszę o pomoc. Nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na problem dotyczący przepisów opartych na ekstraktach i zamianie ich na słody. Mam takie coś: Ingredients8.4 lb. (3.8 kg) English Pale Ale liquid malt extract (3.5 °L)0.75 lb. (340 g) black roasted barley (500 °L)10 oz. (284 g) crystal malt (40 °L)10 oz. (284 g) crystal malt (80 °L)0.5 lb. (227 g) chocolate malt (420 °L) I piszą, że jak chcę warzyć z zacieraniem to mam zamienić ekstrakt na 12.5 lb. (5.67 kg) British pale ale malt (3 °L) I tu powstaje moja wątpliwość- ponieważ przy warzeniu z ekstraktu jest go mniej ilościowo niż słodu przy warzeniu z zacieraniem, to zwiększa się procentowy udział słodów specjalnych przy warzeniu z ekstraktu, a przy warzeniu z zacieraniem procentowy udział słodów specjalnych jest mniejszy. Np. Przy warzeniu z ekstraktem palonego jęczmienia wychodzi prawie 9%, a przy warzeniu z zacieraniem ten sam jęczmień to już tylko niecałe 6%. Jak prawidłowo zamieniać przepisy z ekstraktu na zacieranie? Czy zamieniając ekstrakt na słód nie powinienem się tym przejmować, czy powinienem jednak zwiększyć palony jęczmień do poziomu 9% i analogicznie inne słody? Dzięki za pomoc, pozdrawiam, Kedyz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Najlepiej zostaw jak jest przepisie. Ekstraktu nie można porównywać 1:1 z ziarnem, bo w ziarnie masz jeszcze łuskę itp, wydajność ekstrakcji cukrów nie wynosi 100%. Ja jak widziałem przepisy z ekstraktów to zazwyczaj były też wersje z samym ziarnem, wiec nie ma co kombinować tylko zrobić jak przepisie, gdyby nie było to ja bym tak ustawiał ilość słodu podstawowego aby, zakładając swoją typową wydajność, było tyle samo cukrów co z ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwnymar Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Przyjmij, że 1 l ekstraktu słodowego płynnego = 1,3 kg słodu - używałem takiego przelicznika jak jeszcze bawiłem się ekstraktami do przeliczania w drugą stronę i było ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się