marek- Opublikowano 19 Lutego 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2024 (edytowane) #76 Lekki Stout Opis: Stout, poniżej 11 blg. Dużo słodów palonych, zasyp jak zwykle przekombinowany do bólu. Słody: Maris Otter CM - 1.65 kg Żytni VM - 0.25 kg Biscuit CM - 0.15 kg CaraHell - 0.7 kg Cara Terra CM - 0.06 kg Jęczmień Prażony VM - 0.15 kg Chocolat (Dark) CM - 0.12 kg Pale Chocolate Fawcett - 0.08 kg Chmiele: Fuggles - 4.1 ak - 40 g - 45 min Fuggles - 4.1 ak - 5 g - 5 min Styrian Golding - 2.6 ak - 10 g - 5 min Drożdże: Danstar Windsor, gęstwa po #75, jakieś 120 ml Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/3 łyżeczki Mech irlandzki, pół łyżeczki Zacieranie: 66-> 60 °C, 15 l, biab, 150 min Obliczone parametry (Brewness): IBU: 34 Kolor (SRM): 33 Rozmiar warki: 11 litrów SG: 10.5 blg Daty: Warzenie: 19.2.2024 Burzliwa: start w 16 °C otoczenia, po 1,5 dnia do 18 °C otoczenia. Po kolejnych 2 dobach do 20 °C otoczenia. Butelkowanie: 2.3.2024 Uwagi: 1. Do fermentora ok. 11.5 litra 11.3 brix (10.8 blg). Zacieranie powyżej 2h zwiększa wydajność, nawet BIAB. Zaczyna mi to pasować, przy "rwanym" warzeniu, które robi się żeby najmniej przeszkadzało w innych domowych czynnościach. 2. Końcowa gęstość 6.8 brix (3.9 blg). Nagazowanie na 2.0. Edytowane 2 Marca 2024 przez marek- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 8 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia #77 Lager na własnym chmielu Opis: Jasny, mocno chmielony lager, z użyciem własnych szyszek które już od września czekały w zamrażarce na wykorzystanie. Słody: Pilzneński VM - 1 kg Pszeniczny Weyermann - 1.1 kg Monachijski I VM - 0.5 kg Carapils - 0.22 kg Chmiele: Izabella 2021 - 5(?) ak - 30 g - 45 min Izabella 2021 - 5(?) ak - 10 g - 5 min Własny (Centennial) - ? ak - 30 g szyszki - 5 min Własny (Centennial) - ? ak - 70 g szyszki - 0 min Drożdże: Saflager S-23, jedna saszetka na pianę Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/3 łyżeczki Zacieranie: 67-> 60 °C, 15 l, biab, 90 min Obliczone parametry (Brewness): IBU: 40 Kolor (SRM): 4.4 Rozmiar warki: 12 litrów SG: 11.4 blg Daty: Warzenie: 28.12.2024 Burzliwa: start w 12 °C (lodówka), po 5 dniach wyjęte z lodówki do około 13 °C otoczenia. Butelkowanie: ? Uwagi: 1. Do fermentora ok. 12.5 litra 11 brix (10.6 blg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano Środa o 20:59 Autor Udostępnij Opublikowano Środa o 20:59 #78 Dry Stout Opis: czyszczenie magazynu, ten styl powinien być odporny na liczbę użytych słodów... Słody: Monachijski I i II VM - 0.6 i 0.3 kg Maris Otter - 0.65 kg Żytni - 0.5 kg Pszeniczny Weyermann - 0.45 kg Pilzneński - 0.4 kg Carapils - 0.15 kg Cara Terra - 0.07 kg Jęczmień palony VM - 0.15 kg Dark Chocolat - 0.14 kg Pale Chocolate - 0.08 kg Chmiele: Izabella 2021 - 5(?) ak - 40 g - 45 min Fuggles 2023 - 5(?) ak - 20 g - 5 min Styrian Golding - 2.5 ak - 10 g - 10 min Drożdże: Safale S-04, jedna saszetka na pianę Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/3 łyżeczki Zacieranie: 67-> 60 °C, 15 l, biab, 90 min, dekokcja 3 l dla podbicia temperatury w środku zacierania Obliczone parametry (Brewness): IBU: 37 Kolor (SRM): 29 Rozmiar warki: 14 litrów SG: 11.4 blg Daty: Warzenie: 28.12.2024 Burzliwa: start w 14 °C (otoczenia), po 5 dniach przeniesione do około 18 °C otoczenia. Butelkowanie: ? Uwagi: 1. Do fermentora ok. 15 litrów 11.4 brix (11 blg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się