Skocz do zawartości

Spruce Brewery


marek-

Rekomendowane odpowiedzi

#76 Lekki Stout

Opis: Stout, poniżej 11 blg. Dużo słodów palonych, zasyp jak zwykle przekombinowany do bólu.

 

Słody:

Maris Otter CM - 1.65 kg

Żytni VM - 0.25 kg

Biscuit CM - 0.15 kg

CaraHell - 0.7 kg

Cara Terra CM - 0.06 kg

Jęczmień Prażony VM - 0.15 kg

Chocolat (Dark) CM - 0.12 kg

Pale Chocolate Fawcett - 0.08 kg

 

Chmiele:

Fuggles - 4.1 ak - 40 g - 45 min

Fuggles - 4.1 ak - 5 g - 5 min

Styrian Golding - 2.6 ak - 10 g - 5 min

 

Drożdże:

Danstar Windsor, gęstwa po #75, jakieś 120 ml

 

Dodatki:

Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/3 łyżeczki

Mech irlandzki, pół łyżeczki

 

Zacieranie:

66-> 60 °C, 15 l, biab, 150 min  :) 

 

Obliczone parametry (Brewness):

IBU: 34

Kolor (SRM): 33

Rozmiar warki: 11 litrów

SG: 10.5 blg

 

Daty:
Warzenie: 19.2.2024

Burzliwa: start w 16 °C otoczenia, po 1,5 dnia do 18 °C otoczenia. Po kolejnych 2 dobach do 20 °C otoczenia.

Butelkowanie: 2.3.2024

 

Uwagi:

1. Do fermentora ok. 11.5 litra 11.3 brix (10.8 blg). Zacieranie powyżej 2h zwiększa wydajność, nawet BIAB. Zaczyna mi to pasować, przy "rwanym" warzeniu, które robi się żeby najmniej przeszkadzało w innych domowych czynnościach. 

2. Końcowa gęstość 6.8 brix (3.9 blg). Nagazowanie na 2.0. 

Edytowane przez marek-
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.