marek- Opublikowano 19 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego (edytowane) #76 Lekki Stout Opis: Stout, poniżej 11 blg. Dużo słodów palonych, zasyp jak zwykle przekombinowany do bólu. Słody: Maris Otter CM - 1.65 kg Żytni VM - 0.25 kg Biscuit CM - 0.15 kg CaraHell - 0.7 kg Cara Terra CM - 0.06 kg Jęczmień Prażony VM - 0.15 kg Chocolat (Dark) CM - 0.12 kg Pale Chocolate Fawcett - 0.08 kg Chmiele: Fuggles - 4.1 ak - 40 g - 45 min Fuggles - 4.1 ak - 5 g - 5 min Styrian Golding - 2.6 ak - 10 g - 5 min Drożdże: Danstar Windsor, gęstwa po #75, jakieś 120 ml Dodatki: Odżywka dla drożdży Wyeast, 1/3 łyżeczki Mech irlandzki, pół łyżeczki Zacieranie: 66-> 60 °C, 15 l, biab, 150 min Obliczone parametry (Brewness): IBU: 34 Kolor (SRM): 33 Rozmiar warki: 11 litrów SG: 10.5 blg Daty: Warzenie: 19.2.2024 Burzliwa: start w 16 °C otoczenia, po 1,5 dnia do 18 °C otoczenia. Po kolejnych 2 dobach do 20 °C otoczenia. Butelkowanie: 2.3.2024 Uwagi: 1. Do fermentora ok. 11.5 litra 11.3 brix (10.8 blg). Zacieranie powyżej 2h zwiększa wydajność, nawet BIAB. Zaczyna mi to pasować, przy "rwanym" warzeniu, które robi się żeby najmniej przeszkadzało w innych domowych czynnościach. 2. Końcowa gęstość 6.8 brix (3.9 blg). Nagazowanie na 2.0. Edytowane 2 Marca przez marek- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się