SebeQ Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Cześć, w sobotę będę warzył piwo na święta. Zasyp jest w oparciu o Brown Portera, drożdże dobrałem dla korzennych aromatów a do tego przyprawy i laktoza aby dodać słodyczy. Wątpliwości mam odnośnie laktozy oraz przypraw. Czy taka ilość laktozy będzie już wyczuwalna? Czy dodatek miodu wniesie posmaki miodu. Rozumiem ,że większość cukru wniesionego przez miód się rozłoży ale czy miód wniesie swoje pozostałe posmaki? Czy przyprawy dodać w całości a może zmielone jak przyprawa do piernika? Przyprawa do piernika ma dużo więcej przypraw niż te podane w przepisie poniżej. Czy uważacie że przyprawy w recepturze są wystarczające, czy może jednak dodać jeszcze całą resztę piernikowych przypraw jak pieprz, ziele angielskie, suszony imbir, kardamon czy anyż. Jeżeli tak to w jakich ilościach byście je dodali? A może uważacie, że należy zmienić coś innego może zacierać bardziej na słodko lub bardziej wytrawnie? X'Mas Ale Wielkość warki 20.0 L Składniki fermentacji Strzegom - Pale Ale 3.5 kg Brown - Fawcett 500 g Briess - Caramel Malt 120L 300 g Pszeniczny czekoladowy - Fawcett 100 g Weyermann - Carafa Special II 100 g Chmiele Marynka 25 g Gotowanie 1.000 hr Willamette 25 g Gotowanie 1.000 hr Willamette 25 g Gotowanie 15.000 min Dodatki Miód 250 g Laktoza 500 g Cynamon 5.000 g 5.000 min Goździki 5.000 g 5.000 min Gałka muszkatołowca 3.000 g 5.000 min Pokrojone suszone śliwki ???g 5.000 min Drożdze: Safbrew T-58 Zacieranie 65.000 C 1 hr 72.000 C 10 min 76.000 C 10 min 79.000 C 0 s PS> Wiem że do świąt piwo może się nie ułożyć ale nie jest to tematem tej dyskusji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojo Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 W tym roku tez skusiłem się na X'masa. Jest już ponad miesiąc od butelkowania i w tej chwili go degustuje drugi raz. Może pomoże to co poniżej. Receptura moja po przekopaniu forum. 12l -> 18Blg (zeszło do 5Blg - nie liczę tu laktozy bo była dodana podczas rozlewu) Zasyp był z pale ale, monachijski II, caraamber, carabelge, czekoladowy jasny, owsiane błyskawiczne, pszenica (zacieranie infuzyjne, czekolada na mash out) Chmiel: marynka, lubelski (wg kalkulatora 32,5IBU) Drożdże (tu błąd) S-33 -> przy następnym na pewno te co Ty. Dodatki bo to one mają zrobić robotę. Laktoza 200g - dla słodkości -> działa Miód gryczany 350g-> miał być na podniesienie blg i aromat, ale z aromatu nici, jak pisało xxx użytkowników przede mną. Kardamon - 5szt Anyż (nie gwiazdki) - 4szt Goździki - 8szt Cynamon - płaska łyżeczka b.płaska Imbir - j.w Przyprawy dały efekt piernika, po 2tyg od butelkowania, b.wyczuwalny piernik, dziś, słabiej (głównie goździki). Jest słodkie, alkoholowe. Kolor piernika ma, pianę bogatą i miły rozgrzewający alkohol. Zobaczę w grudniu, ale wątpię że wyjdzie fajny piernik. Na chwilę obecną mogę napisać na podstawie tego doświadczenia: drożdże T-58, miód obojętnie jaki, jak nie cukier trzcinowy, melasa, kandyzowany, obojętnie szczerze. Wszystkie przyprawy mocniej potraktować moździerzem, a nie musnąć jak poczyniłem. No to zdrowie i powodzenia. SebeQ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurek3434 Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Ja używałem jałowca, świeżego imbiru, kardamonu, goździków, pieprzu, cynamonu i specjalnie suszyłem jabłka i pomarańcze ale niewiele one wniosły. Tak jak Ty użyłem miodu dla podbicia ekstraktu. Jeśli chodzi o aromaty miodu to gryka daje posmaki miodu gryczanego całkiem charakterystyczne, piłem gryczane z manufaktury piwa. Bardzo lubię miód gryczany więc ten smak mi pasował, poszukaj na forum ile można dodać bo ja nie próbowałem acz mam zamiar w przyszłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 4 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Odnośnie miodu, mam wrażenie (niestety tylko wrażenie bo wiedzy w temacie brak) że browary dodają miód do piw spasteryzowanych (znaczy ubijają drożdże i dopiero w tedy dodają miód) otrzymując fajny słodki miodowy smak w piwie. A nagazowanie jest sztuczne. Ja nagazować z butli nie mam możliwości więc drożdżaki cukier z miodu u mnie zjedzą zostawiając, taki jest plan, posmaki, miodu (mam akurat mniszkowy). Zobaczymy jak z tym akurat będzie. Jakie ilości przypraw dodawałeś na jaką warkę i ekstrakt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Odnośnie miodu, mam wrażenie (niestety tylko wrażenie bo wiedzy w temacie brak) że browary dodają miód do piw spasteryzowanych (znaczy ubijają drożdże i dopiero w tedy dodają miód) otrzymując fajny słodki miodowy smak w piwie. A nagazowanie jest sztuczne. Ja nagazować z butli nie mam możliwości więc drożdżaki cukier z miodu u mnie zjedzą zostawiając, taki jest plan, posmaki, miodu (mam akurat mniszkowy) 1. miód w 100% drożdże przerobią na gorzałę 2. ten Twój mniszkowy miód ma dość delikatny aromat i smak 3. jeśli by nawet coś z tego miodu miało w piwie zostać to przyprawy to dokładnie przykryją 4. lepiej zjedz ten miód jak Ci smakuje, a do piwa dodaj cukru bo efekt będzie ten sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SebeQ Opublikowano 5 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2016 Odnośnie miodu, mam wrażenie (niestety tylko wrażenie bo wiedzy w temacie brak) że browary dodają miód do piw spasteryzowanych (znaczy ubijają drożdże i dopiero w tedy dodają miód) otrzymując fajny słodki miodowy smak w piwie. A nagazowanie jest sztuczne. Ja nagazować z butli nie mam możliwości więc drożdżaki cukier z miodu u mnie zjedzą zostawiając, taki jest plan, posmaki, miodu (mam akurat mniszkowy) 1. miód w 100% drożdże przerobią na gorzałę 2. ten Twój mniszkowy miód ma dość delikatny aromat i smak 3. jeśli by nawet coś z tego miodu miało w piwie zostać to przyprawy to dokładnie przykryją 4. lepiej zjedz ten miód jak Ci smakuje, a do piwa dodaj cukru bo efekt będzie ten sam Czyli jednak bez miodu bedzie, przekonalo mnie to przykrycie przez pozostale aromaty no i doswiadczenie wasze z tym produktem. pojdzie jakis cukier candyzowany albo inny ciemny albo i bez. Zobaczymy. Co do aromatu miodu to bardzo fajny ten mniszkowy, polecam do chalki Tak aby doprecyzowac temat, czli aby miec miodowe posmaki w piwie trzeba w piwie najpierw ubic drozdze a dopiero potem dodac miod i nagazowac? A moze sa inne sposoby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się