dzogan Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Witam. Jestem bardzo początkującym piwowarmem, mianowicie na wiosnę popełniłem dwie warki. Powoli nadchodzi czas, by po przerwie letniej, rozpoczynać nowy sezon. Aby rozwijać poszerzać swoje umiejętności postanowiłem w miarę sam spróbować stworzyć receptury. Zwracam się z prośbą o ocenę niżej zamieszczonych receptur. Ala rauchbock na górnikach Zasyp: Pilzneński Strzegom 2,5kg (40%) Karmel 150 Strzegom 0,25kg (4%) Karmel 300 Strzegom 0,25kg (4%) Melanoidynowy Weyermann 0,25kg (4%) Wędzony bukiem Strzegom 1,5kg (24%) Wędzony olchą Strzegom 1,5kg (24%) Zacieranie 70-69 C 50 minut 72 C 10 minut 76 C mash out Chmielenie: Komet (8,3 ak) 60’ 20 gram; 30’ 10 gram Fermentacja Temp otoczenia 15 C Drożdże safeale k-97 ewentualnie s04 Parametry 22l po chmieleniu ok. 20l w butelkach OG 16,5 blg Ok. 31 IBU Uwagi: O drożdżach k-97 bardzo mało jest informacji w Internecie. Z tego co wyczytałem, to w przeciwieństwie do opisu nie nadają się do Belgów, lecz dają czysty profil ( w niskich zakresach temp.) i klarowne piwo. IPA (english) Zasyp: Pale Ale Weyermann 5kg (95,25%) Crystal Fawcett 0,25kg (4,75%) Zacieranie: 67-66 C 60 minut 76 C mash out Chmielenie: Admiral (14,3 ak) 60’ 15 gram; 30’ 10 gram 0’ 10 gram East kent golding (6,5 ak) 30’ 10 gram; 0’ 15 gram Fermentacja Temp otoczenia 15 C Drożdże safeale s-04 ewentualnie us05 Parametry 22l po chmieleniu ok. 20l w butelkach OG 14 blg Ok. 52 IBU Uwagi: Czy nie za mało chmielu na aromat w 0’? Edytowane 10 Października 2016 przez dzogan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Ja ja bym zmniejszył w bocku karmel o połowę ale to zależy już czego oczekujesz, a drożdży użył najbardziej neutralnych, czyli np US-05. Co do EIPA, to jak to IPA mimo, że angielska chmielu na aromat nie żałuj i wg mnie koniecznie coś na zimno, minimum te 30-40g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzogan Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Ja ja bym zmniejszył w bocku karmel o połowę ale to zależy już czego oczekujesz, a drożdży użył najbardziej neutralnych, czyli np US-05. Co do EIPA, to jak to IPA mimo, że angielska chmielu na aromat nie żałuj i wg mnie koniecznie coś na zimno, minimum te 30-40g. Dzięki za tak szybka odpowiedź. Z "bocka" usuwam karmel 150 strzegom. Co do drożdży, to po prostu do tej pory używałem tylko us- 05 i dlatego chciałem poeksperymentować. Jeśli uważasz, że nie ma co ryzykować to do "bocka" pójdą us-05. Jeśli chodzi o chmielenie, wolałem pominąć zlewanie na "cichą" i chmielenie, ale nie ma zmiłuj. Może być tak? Admiral (14,3 ak) 60’ 15 gram; 30’ 10 gram 0’ 10 gram; dry hopping 15 gram East kent golding (6,5 ak) 30’ 10 gram; 0’ 20 gram; dry hopping 20 gram Edytowane 10 Października 2016 przez dzogan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Cześć. Kantor dobrze prawi. Usóń ten karmelowy a melanoidyna Ci zrobi robotę. Jeśli chodzi o IPA, to zdecydowanie więcej chmielu. Nie bój się Admirala, bo to na prawdę dobry chmiel. Daje fajną ziołową goryczkę i aromat przedni - korzenny, ziołowy, ziemisty, lekko kwiatowy. Z tego zasypu będziesz miał 14-15 blg/ 20 litrów to też moim zdaniem zwiększ goryczkę. Ogólnie bardzo fajne receptury jak na początkującego. Za bardzo przyczepić się nie można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Admiral (14,3 ak) 60’ 15 gram; 30’ 10 gram 0’ 10 gram; dry hopping 15 gram East kent golding (6,5 ak) 30’ 10 gram; 0’ 20 gram; dry hopping 20 gram Takie minimum ja bym zdublował jeszcze ilość na 0' i na zimno. Edytowane 10 Października 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzogan Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Dzięki kantor i Pindin. Byka zaraz usuwam. Co do chmielenia IPY, to ponieważ zużyję już 2x 50 gram chmielu postanowiłem dodać trzecią odmianę- Minstrel. Safeale k-97 nie odpuszczam, zrobię na nich jakieś inne piwo w tym sezonie. Ostatecznie receptury wyglądają tak: Ala rauchbock na górnikach Zasyp: Pilzneński Strzegom 2,5kg (41,67%) Karmel 300 Strzegom 0,25kg (4,17%) Melanoidynowy Weyermann 0,25kg (4,17%) Wędzony bukiem Strzegom 1,5kg (25%) Wędzony olchą Strzegom 1,5kg (25%) Zacieranie 70-69 C 50 minut 72 C 10 minut 76 C mash out Chmielenie: Komet (8,3 ak) 60’ 20 gram; 30’ 10 gram Fermentacja Temp otoczenia 15 C Drożdże safeale us-05 Parametry 22l po chmieleniu ok. 20l w butelkach OG 16,25 blg Ok. 31 IBU IPA (english) Zasyp: Pale Ale Weyermann 5kg (95,25%) Crystal Fawcett 0,25kg (4,75%) Zacieranie: 67-66 C 60 minut 76 C mash out Chmielenie: Admiral (14,3 ak) 60’ 15 gram; 30’ 10 gram 0’ 10 gram; dry hopping 15 gram East kent golding (6,5 ak) 30’ 10 gram; 0’ 15 gram; dry hopping 20 gram Minstrel (4,6 ak) 0’ 25 gram; dry hopping 25 gram Fermentacja Temp otoczenia 15 C Drożdże safeale s-04 Parametry 22l po chmieleniu ok. 20l w butelkach OG 14 blg Ok. 52 IBU Zamawiać? @ Pindin proces tworzenia receptur był żmudny. Najpierw czytałem dokładnie opisy stylów. Potem studiowałem odpowiednie przepisy zamieszczone w necie i czytałem co dany słód wniesie. Chmielenie robiłem totalnie na wyczucie przy pomocy arkusza PPPP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Wg mnie ok. Miej tylko świadomość że koźlak na górniakach będzie trochę inny od zwykłego, oprócz estrowości, inne będzie też odczucie w ustach, piwo to będzie przypominało jakiegoś lekkiego wędzonego barleywine, co nie znaczy że będzie gorsze Edytowane 10 Października 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzogan Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 Dobra, więc dzisiaj złożę zamówienie. Do końca nie wiem, jakie to piwo będzie, jeszcze dużo praktyki mi trzeba, ale jeśli uda mi się i wyjdzie takie jak mówisz, to będę bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się