piotrekpietrek Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 cześć Wszystkim Pierwsza warka z zacieraniem i pierwszy wpis na forum. Popełniłem warkę z brewkitu, która dojrzewa w butelkach - finlandia premium leger. Teraz czas na zacier. Chciałbym uwarzyć AIPA bo lubię i żona lubi, ale nie udało mi się znaleźć konkretnej receptury. Tzn. znalazłem ich wiele ale nie mam pewności bo każda z nich,wiadomo różni się od siebie i się już gubię . Cel to uzyskać górne widełki IBU w stylu. Czy mógłby ktoś podać mi taką "standardową" recepturę? Do dyspozycji mam gar 30l, chłodnicy brak. Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Generalnie lepszą odpowiedź uzyskasz od bardziej doświadczonych, ale patrząc po: kalkulatorach IBU metodach liczenia IBU różnicach w odczuwaniu IBU zależnie od sposobu zacierania i/lub chmielenia jestem zwolennikiem stwierdzenia: widełki widełkami, ale piwo musi przede wszystkim smakować.[EDIT: No i zepsułem - nie napisałem do końca...]Więc, weź któryś przepis z wiki i powinno być ok. Później zawsze możesz modyfikować pod siebie (i małżonkę). Edytowane 10 Października 2016 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 jeśli szukasz naprawdę sprawdzone receptury wybierz coś z wiki np. http://www.wiki.piwo.org/American_IPA_(Hops_Hops_Hops),_Krzysztof_Kula_(kuli) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekpietrek Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 zakupy jak poniżej słody - Strzegom pale ale 5kg - Strzegom monachijski 1kg - Strzegom pszeniczny 1kg chmiele - simcoe 30 - cascade 50 - mosaic 30 - citra 50 drożdże US-05 coś będę musiał z tego ugotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 10 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Jestem prostym hop-headem - widzę 50g Citra, podoba mi się Korzystasz z jakichś pomocy przy układaniu przepisu? Wiadomo, że efekt końcowy może mocno odbiegać od wyliczeń, ale mimo wszystko jestem ciekaw jak będziesz zacierał i chmielił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekpietrek Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 (edytowane) Szczerze to jeszcze nie wiem, co i jak dokładnie. Jeśli macie jakieś sugestie to chętnie poczytam. Na razie mam niezły mętlik w głowie Edytowane 11 Października 2016 przez piotrekpietrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekpietrek Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) cześć, napisze Wam co za pomocą kalkulatorów wyliczyłem i co po kolei chciałbym zrobić. Bardzo Was proszę o uwagi, gdzie się mylę i co poprawić. zasyp - Strzegom pale ale - 5,05kg (80%) pszeniczny - 0,63 kg (10%) monachijski I - 0.63 (10%) zacieranie 67stopni - 60minut chmiele na goryczkę na 60 minut citra 20g cascade 30g simcoe 30g na aromat na 0 minut Citra 30g cascade 20g mosaic 30g drożdże US-05 chłodzenie w wannie z pomocą zamrożonych PET-ów przyjęte założenia: 20 litrów gotowego piwa 16% ekstraktu ma mieć brzeczka nastawna 75% wydajność warzenia 75 IBU dzięki za pomoc! Edytowane 14 Października 2016 przez piotrekpietrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekpietrek Opublikowano 15 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 aż tak źle, zę brak uwag ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 15 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Aż tak źle to może nie, ale mógłbys zrobić pierwszą warkę ze sprawdzonych receptur - miałbys punkt odniesienia. Co do twojej receptury to 1. Przydałoby się jakieś chmielenie na smak (20-25min) 2. Aromat możesz trochę podzielic (część dać na 5min, część na 0min) Do receptury dałbym trochę jakiegoś słodu kamelowego - mi lekkie karmelki pasują do AIPA nie pasują mi też twoje wyliczenia. Wrzuciłem to do brewtargeta i mam BLG na poziomie 18,4 przy brzeczce nastawnej 23l; IBU 87. Jesteś na granicy z 2 parametrami - Barwa (12EBC) oraz ekstrak (aipa do 18,2blg), a goryczka jest stanowczo za wysoka dla AIPA (podchodzi bardziej pod IIPA) Przerzuć trochę chmieli z goryczki na smak (25min) i wszystko powinno się dograć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 15 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 Ze względu na to, że kolega nie ma chłodnicy to chmielenie wydaje się być optymalne (nigdy nie chłodziłem w wannie ale zakładam, że mija dobrych kilkanaście/kilkadziesiąt minut zanim temperatura zejdzie do tych 60-70st i izomeryzacja ak zdecydowanie zwolni). Co do karmeli to co kto lubi, ja zdecydowanie przestałem dodawać. Jeśli wyliczenia się zgadzają to jak dla mnie git chociaż ja to pewnie bym zacierał niżej ale tutaj sytuacja podobnie jak z karmelami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekpietrek Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 cześć, jedziemy z koksem, dzięki za podpoiwedzi koledzy przydały się takie pytanie jeszcze mam co do zacierania: jeśli planuję jedną przerwę to zaraz po niej kończę zacieranie? Nie czekam z zacierem, nie podgrzewam go itp. Tylko zdejmuję z ognia i przekładam do kadzi filtracyjnej. tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Możesz jeszcze zrobić tak zwany wygrzew czyli podgrzać do temperatury 76 - 78 (ale nie powyżej 80) i wtedy przenieść do filtratora. Dzięki temu zacier się nieco rozrzedza i filtracja jest sprawniejsza. Nie jest to konieczne ale polecane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekpietrek Opublikowano 21 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Możesz jeszcze zrobić tak zwany wygrzew czyli podgrzać do temperatury 76 - 78 (ale nie powyżej 80) i wtedy przenieść do filtratora. Dzięki temu zacier się nieco rozrzedza i filtracja jest sprawniejsza. Nie jest to konieczne ale polecane. trzymać jakieś 10 min w tej temp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 Nie trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się