teufel Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) 6 tyg temu uwarzyłem tego RISa (bez dodatkowych 1kg Pale Ale i Monachijskiego). Wyszło 26BLG i 16l. Od 4 tyg mam na cichej. Jak nagazować? Od tygodnia mam APA na burzliwej i będę przelewał na cichą -> będzie gęstwa. Jak dodać gęstwę i ile cukru? Edytowane 2 Grudnia 2016 przez teufel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Moje 26 blg nagazowało się bez dodawania gęstwy na US-05 po około miesiącu. Na 16 litrów dałbym z 50-60 (max 75) g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Właśnie niektórzy nie dodają gęstwy i z powodzeniem nagazowują piwo. Edytowane 2 Grudnia 2016 przez karollom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Do jakiej wartości gazować porter bałtycki? 1.8? 2.0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Ja osobiście bym dał 1.8, wolę niższe nagazowanie przy mocnych piwach. Swoje stouty powyżej 20 blg też gazowałem na 1.8-1.9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Druga sprawa, że tak mocne piwo jak porter dobrze by było żeby postało, więc pewnie coś jeszcze w butelkach ma szanse dojeść, więc niższa opcja nagazowania wydaje się sensowna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Moje 26 blg nagazowało się bez dodawania gęstwy na US-05 po około miesiącu. Na 16 litrów dałbym z 50-60 (max 75) g cukru. Na 20 litrów dałem 30g cukru. Po 2 m-cach niskie nagazowanie, myślę, że za 2 m-ce będzie idealne. Leżakował na cichej ponad rok a przy butelkowaniu łyżka gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Moje 26 blg nagazowało się bez dodawania gęstwy na US-05 po około miesiącu. Na 16 litrów dałbym z 50-60 (max 75) g cukru. U mnie podobnie 26 blg, tylko że dałem łyżkę przelatanej gęstwy z dna fermentora po fermentacji tego RISa przy rozlewie, gęstwy FM52. Dokładnie 90 g glukozy na 20 litrów, muszę popracować nad trwałością piany, ale wysycenie bardzo "smaczne": Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi