teufel Opublikowano 2 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) 6 tyg temu uwarzyłem tego RISa (bez dodatkowych 1kg Pale Ale i Monachijskiego). Wyszło 26BLG i 16l. Od 4 tyg mam na cichej. Jak nagazować? Od tygodnia mam APA na burzliwej i będę przelewał na cichą -> będzie gęstwa. Jak dodać gęstwę i ile cukru? Edytowane 2 Grudnia 2016 przez teufel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Moje 26 blg nagazowało się bez dodawania gęstwy na US-05 po około miesiącu. Na 16 litrów dałbym z 50-60 (max 75) g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karollom Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Właśnie niektórzy nie dodają gęstwy i z powodzeniem nagazowują piwo. Edytowane 2 Grudnia 2016 przez karollom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Do jakiej wartości gazować porter bałtycki? 1.8? 2.0? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Ja osobiście bym dał 1.8, wolę niższe nagazowanie przy mocnych piwach. Swoje stouty powyżej 20 blg też gazowałem na 1.8-1.9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Druga sprawa, że tak mocne piwo jak porter dobrze by było żeby postało, więc pewnie coś jeszcze w butelkach ma szanse dojeść, więc niższa opcja nagazowania wydaje się sensowna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Moje 26 blg nagazowało się bez dodawania gęstwy na US-05 po około miesiącu. Na 16 litrów dałbym z 50-60 (max 75) g cukru. Na 20 litrów dałem 30g cukru. Po 2 m-cach niskie nagazowanie, myślę, że za 2 m-ce będzie idealne. Leżakował na cichej ponad rok a przy butelkowaniu łyżka gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Moje 26 blg nagazowało się bez dodawania gęstwy na US-05 po około miesiącu. Na 16 litrów dałbym z 50-60 (max 75) g cukru. U mnie podobnie 26 blg, tylko że dałem łyżkę przelatanej gęstwy z dna fermentora po fermentacji tego RISa przy rozlewie, gęstwy FM52. Dokładnie 90 g glukozy na 20 litrów, muszę popracować nad trwałością piany, ale wysycenie bardzo "smaczne": Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się