raksO Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 To mój pierwszy post tutaj, więc witam wszystkich Właśnie przelałem moją 3 warkę (Session IPA) na cichą. W poprzednich warkach używałem drożdży S-04, które tworzyły zbity osad na dnie. Teraz użyłem drożdży M44. Od początku wiedziałem, że osad będzie mniej zbity, ale ten pływał po powierzchni (patrz zdjęcie). Tutaj rodzi się pytanie. Czy takie drożdże nadają się do ponownego użytku? Z czego coś takiego się bierze, a może po prostu one są takie i mam się niczym nie przejmować.Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 a może po prostu one są takie i mam się niczym nie przejmować. o waśnie, się nie martw "te typy tak mają" raksO 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raksO Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 I jak najbardziej nadają się do ponownego użytku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 nadają się do ponownego użytku? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raksO Opublikowano 17 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Dzięki bardzo za szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_zg Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Witam, W przypadku pojawienia się takiego osadu po burzliwej i przy przelewaniu na cichą czy można ten pływający osad zebrać jakąś łyżką - tak jak się zbiera na przykład szum w rosole, żeby w trakcie przelewania nie zassać tych drożdży do fermentora, gdzie będzie odbywać się cicha fermentacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BEZ ZASAD Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Normala sytuacja, wystarczy pare razy mocniej stuknąć ręką w pojemnik i drożdże opadają na dno... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek4251 Opublikowano 20 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2016 Drożdże zbiera się w dwóch sytuacjach pierwsza to w fazie wysokich krążków a druga to po burzliwej w czasie zlewania na cichą. Najlepsze drozdze są jak sie je wybierze z wierzchu (najbardziej zywotne, pracowite, najsilniejsze) pozniej sa juz troche wymeczone jezeli to jest wysoki ekstrakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się