Jump to content

Manufaktura Fermentu Alchemia


Recommended Posts

#2 Hefe-Weizen 12° Blg (IBU 14,31)

przepis według Andrzeja Smyka


21/09/2016
 

Surowce:

  • Słód pilzneński 1,2 kg
  • Słód pszeniczny 2,8 kg
     
  • Płatki owsiane 0,5 kg
     
  • Chmiel Lubelski 25 g
     
  • Drożdze WLP300 Hefeweizen

Zacieranie:

  • 45°C - 15 min
  • 55°C - 15 min
  • 62°C - 40 min
  • 72°C - 40 min
  • mash-out

Chmielenie:

  • Lubelski 25 g - 60 min

Fermentacja:

  • Burzliwa - 7 dni
  • Cicha - 7 dni
  • Refermentacja w butelkach (200 g sacharozy/20 l) - 7 dni w garażu + 14 dni w lodówce (4°C)

Degustacja:

 

Piwo koloru blado słomkowego ze stosunkowo długo utrzymującą się gęstą pianą. Posmaki bananowe mocniej wyczuwalne w pianie, smaki goździkowe umiarkowanie silnie w całym piwie. Chlebowy posmak słodów obecny przez cały czas, natomiast chmiel wyczuwalny delikatnie jedynie pod koniec. Treściwość piwa znacznie pogłębiona przez bogaty osad drożdżowy (celowo przelałem większość osadu na cichą). Weizen wyszedł średnio lekki i kremowy, mocno nagazowany. Wywołał skrajne odczucia wśród znajomych; mnie samemu raz podchodzi, a raz nie. Świetnie smakował z odrobiną cytryny :)

Edited by Nicodemus
Link to comment
Share on other sites

 

Refermentacja w butelkach (200 g sacharozy/20 l) - 7 dni w garażu + 14 dni w lodówce (4°C)

Nie dużo tego cukru?

Jutro Ci odpowiem :). Chciałem, żeby było rześkie i mocno gazowane.

 

EDIT:

Piwo dobrze schłodzone i mocno nagazowane. Nie wypienia się po odkapslowaniu - idealne na lato, którego już nie ma!

Edited by Nicodemus
Link to comment
Share on other sites

#3 Pepper Saison 11° Blg (IBU 22,15)

według przepisu własnego


22/10/2016
 

Surowce:

  • Słód pilzneński 6 kg
  • Chmiel Saaz 50 g
  • Chmiel Lubelski 25 g
     
  • Drożdze Fermentum Mobile Odkrycie Sezonu
     
  • Pieprz czarny 1 łyżka

Zacieranie:

  • 62°C - 60 min
  • 72°C - 20 min
  • mash-out

Chmielenie:

  • Saaz 5 g + Lubelski 2,5 g - brzeczka przednia (FWH)
  • Saaz 30 g + Lubelski 15 g - 60 min
  • Saaz 15 g + Lubelski 7,5 g - 10 min
  • Pieprz czarny 1 łyżka - 5 min

Fermentacja:

  • Burzliwa - 14 dni
  • Cicha - 7/14 dni
  • Refermentacja w butelkach (280 g sacharozy/30 l) - 7 dni w garażu + 7/14 dni w lodówce (4°C)
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.