Nicodemus Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) #2 Hefe-Weizen 12° Blg (IBU 14,31) przepis według Andrzeja Smyka 21/09/2016 Surowce: Słód pilzneński 1,2 kg Słód pszeniczny 2,8 kg Płatki owsiane 0,5 kg Chmiel Lubelski 25 g Drożdze WLP300 Hefeweizen Zacieranie: 45°C - 15 min 55°C - 15 min 62°C - 40 min 72°C - 40 min mash-out Chmielenie: Lubelski 25 g - 60 min Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - 7 dni Refermentacja w butelkach (200 g sacharozy/20 l) - 7 dni w garażu + 14 dni w lodówce (4°C) Degustacja: Piwo koloru blado słomkowego ze stosunkowo długo utrzymującą się gęstą pianą. Posmaki bananowe mocniej wyczuwalne w pianie, smaki goździkowe umiarkowanie silnie w całym piwie. Chlebowy posmak słodów obecny przez cały czas, natomiast chmiel wyczuwalny delikatnie jedynie pod koniec. Treściwość piwa znacznie pogłębiona przez bogaty osad drożdżowy (celowo przelałem większość osadu na cichą). Weizen wyszedł średnio lekki i kremowy, mocno nagazowany. Wywołał skrajne odczucia wśród znajomych; mnie samemu raz podchodzi, a raz nie. Świetnie smakował z odrobiną cytryny Edytowane 25 Października 2016 przez Nicodemus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 Refermentacja w butelkach (200 g sacharozy/20 l) - 7 dni w garażu + 14 dni w lodówce (4°C) Nie dużo tego cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicodemus Opublikowano 18 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2016 (edytowane) Refermentacja w butelkach (200 g sacharozy/20 l) - 7 dni w garażu + 14 dni w lodówce (4°C) Nie dużo tego cukru? Jutro Ci odpowiem . Chciałem, żeby było rześkie i mocno gazowane. EDIT: Piwo dobrze schłodzone i mocno nagazowane. Nie wypienia się po odkapslowaniu - idealne na lato, którego już nie ma! Edytowane 21 Października 2016 przez Nicodemus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicodemus Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 #3 Pepper Saison 11° Blg (IBU 22,15) według przepisu własnego 22/10/2016 Surowce: Słód pilzneński 6 kg Chmiel Saaz 50 g Chmiel Lubelski 25 g Drożdze Fermentum Mobile Odkrycie Sezonu Pieprz czarny 1 łyżka Zacieranie: 62°C - 60 min 72°C - 20 min mash-out Chmielenie: Saaz 5 g + Lubelski 2,5 g - brzeczka przednia (FWH) Saaz 30 g + Lubelski 15 g - 60 min Saaz 15 g + Lubelski 7,5 g - 10 min Pieprz czarny 1 łyżka - 5 min Fermentacja: Burzliwa - 14 dni Cicha - 7/14 dni Refermentacja w butelkach (280 g sacharozy/30 l) - 7 dni w garażu + 7/14 dni w lodówce (4°C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się