Fenris Opublikowano 10 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 czemu tak zacierasz ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Aktualnie jestem tylko w weekendy w domu, więc łatwiej i wygodniej jest mi wstawić zacier w piątek i warzyć w sobotę z rana, niż poświęcić całą sobotę na siedzenie w browarze. Fenris 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) 09-02-2019 127 West Coast IPA 17° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy, celowałem w 5,3. Zasyp (na 25L przy wydajności 63%): MepLager (MaltEurop) - 8,65kg (96%); Karamell Pils (Bestmalz) - 0,4kg (4%); Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 21,5L (2,4L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie 14L wody. Odebrano 1,5L brzeczki z wysładzania na starter. przerwa scukrzająca - 67°C (1h); przerwa scukrzająca - 68°C -> 37°C (10h). Chmielenie/ gotowanie (40'): Simcoe US 2017 - 50g (FWH); Simcoe US 2017 - 40g (10'); Whirlfloc Tablet - 0,5szt. (10'); Centennial US 2017 - 100g (Hop Stand w 65°C->58°C przez ponad 1h) Citra US 2018 - 75g (Hop Stand w 65°C->58°C przez ponad 1h) SImcoe US 2017 - 20g (Hop Stand w 65°C->58°C przez ponad 1h) Chłodzenie do 16°C. Edytowane 9 Marca 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) 09-02-2019 127A West Coast IPA 17° Drożdże: San Diego Super - gęstwa z poprzedniego piwa Chmielenie na zimno: Simcoe US 2018 - 70g (6 dni przed rozlewem); Citra US 2018 - 35g (6d) Simcoe US 2018 - 70g (2d); Citra US 2018 - 20g (2d) Fermentacja: Wiadro postawiono w pomieszczeniu o temp 14°C. Po tygodniu do cieplejszego o ok. 3°C pomieszczenia. Po kolejnych dwóch do garażu i wrzuciłem chmiel na zimno. Dwa dni przed rozlewem kolejną porcję chmielu. Rozlew z kega: Ekstrakt początkowy: 17°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 5,5°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,4% Odfermentowanie pozorne: 68% (będę jeszcze sprawdzał ten pomiar) Edytowane 9 Marca 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) 09-02-2019 127B American Pale Ale 14,4° Drożdże: San Diego Super - gęstwa z poprzedniego piwa Chmielenie na zimno: Fermentacja: W tej wersji 7L brzeczki odlano do małego wiadra i rozcieńczono 2L wody. Wiadro postawiono w pomieszczeniu o temp 14°C. Po 6 dniach przeniesiono do 17°C. Następnie po 2 tygodniach rozlew. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,8% Odfermentowanie pozorne: 81% Edytowane 9 Marca 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) 16-02-2019 #128 Brettowa Polska IPA 14,5° / Polskie Jasne Ale (SH Cascade PL) 11,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3. Zasyp (na 28L przy wydajności 73%): MepAle (MaltEurop) - 3,8kg; Golden Ale (Viking Malt) - 3,8kg; Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 16,5L (2,2L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 18L wody. przerwa scukrzająca - 67°C (1h); przerwa scukrzająca - 70°C -> ?°C (10h). Chmielenie/ gotowanie (30'): Cascade PL 2017 - 100g (FWH); Cascade PL 2017 - 75g (20'); Cascade PL 2017 - 75g (10'); Cascade PL 2017 - 100g (Hop Stand w 65°C->58°C przez ok. 1h) Chłodzenie do 20°C. Później jeszcze schłodziło się na powietrzu do ok. 16°C. Edytowane 9 Marca 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) 16-02-2019 #128A Brettowa Polska IPA 14,5 ° Drożdże: Omega Bring On Da Funk - gęstwa po poprzedni Chmielenie na zimno: Cascade PL 2017 - 100g (2 dni przed rozlewem) Fermentacja: Wiadro z 19L brzeczki postawiono w pomieszczeniu o temp 17°C. Rozlew po 3 tygodniach. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7% Odfermentowanie pozorne: 89% Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) 16-02-2019 #128B Polskie Jasne Ale (SH Cascade PL) 11,4° Drożdże: FM51 Grodzie Dębowe - o ile pamiętam 1L starter Chmielenie na zimno: brak Fermentacja: Wiadro z 11L rozcieńczonej brzeczki postawiono w pomieszczeniu o temp 14°C. Po tygodniu przeniesiono do 17°C. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 14,5°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,4% Odfermentowanie pozorne: 81% Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 9 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2019 (edytowane) 23-02-2019 #129 Polskie Jasne Ale (SH Chinook PL) 13° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3. Zasyp (na 33L przy wydajności 73%): MepAle (MaltEurop) - 4kg; Golden Ale (Viking Malt) - 4kg; Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 19,5L (2,4L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 21Lwody. przerwa scukrzająca - 67°C (1h); przerwa scukrzająca - 69°C -> ?°C (10h). Chmielenie/ gotowanie (40'): Chinook PL 2017 - 100g (FWH); Chinook PL 2017 - 50g (20'); Chinook PL 2017 - 100g (Hop Stand w 65°C->?°C przez ok. 1h) Chłodzenie do 20°C. Później jeszcze schłodziło się na powietrzu do ok. 16°C. Chmielenie na zimno: Chinook PL 2017 - 100g (2 dni przed rozlewem); Drożdże: Saccharomyces Bruxellensis Trois - gęstwa po poprzednim piwie. Fermentacja: Wiadro z 33L brzeczki postawiono w pomieszczeniu o temp 14°C. Po tygodniu przeniesiono do 17°C. Po kolejnym tygodniu do 21°C. Rozlew: Ekstrakt początkowy: 13°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6% Odfermentowanie pozorne: 86% Edytowane 1 Kwietnia 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 (edytowane) 02-03-2019 #130 Bock Schwarzbier 15,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3. Zasyp (na 22L przy wydajności 73%): Monachijski (Viking Malt) - 6kg (82%); Monachijski Ciemny (BestMalz) - 0,92kg (12,6%); Carafa Special III (Weyermann) - 0,38kg (5,2%) Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 15,5L (2,1L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 19Lwody. przerwa scukrzająca - 67°C (1h); przerwa scukrzająca - 68°C -> ?°C (10h). Chmielenie/ gotowanie (120'): Whirlfloc Tablet - 0,5szt. (15'). Brak normalnego chmielenia, dodano tylko ekstrakt goryczkowy na 24IBU. Chłodzenie do 20°C. Po przelaniu do wiadra schłodzono je w zamrażarce do ok. 8°C. Drożdże: Munich Lager - gęstwa zebrana z piwka z Browaru Nepomucen (dzięki!) Fermentacja: Wiadro z 22L brzeczki postawiono w zamrażarce z nastawem 6°C. Po trzech tygodniach wystawiono do piwnicy. Po tygodniu przelano do kega i poszło do lagerowania w 0°C Rozlew (06-04-2019): Ekstrakt początkowy: 15,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,0% Odfermentowanie pozorne: 83% Po rozlewie dalsze lagerowanie w butelkach. Edytowane 19 Maja 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2019 (edytowane) 09-03-2019 #131 Mocny Jasny Lager 16,2° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3. Zasyp (na 19L przy wydajności 64%): MepPils (MaltEurop) - 6kg (95%); Caramunich I (Weyermann) - 0,3kg (5%). Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 15,5L (2,1L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 13Lwody (2L odebrano na startery). przerwa scukrzająca - 67°C (1h); przerwa scukrzająca - 70°C -> 42°C (10h). Chmielenie/ gotowanie (60'): Sybilla PL 2017 - 50g (FWH); Lubelski PL 2017 - 60g (20'); Whirlfloc Tablet - 0,5szt. (15'); Sybilla PL 2017 - 100g (4'); Lubelski PL 2017 - 100g (4'); Goryczka z kalkulatora 77IBU (nie przeliczałem na starzenie). Chłodzenie do 16°C. Po przelaniu do wiadra schłodzono je w zamrażarce do ok. 8°C. Drożdże: FM30 Bohemska Rapsodia - gęstwa zebrana z poprzedniego piwa. Fermentacja: Wiadro z 19L brzeczki postawiono w zamrażarce z nastawem 6°C. Rozlew (06-04-2019): Ekstrakt początkowy: 16,2°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 3,4°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,0% Odfermentowanie pozorne: 79% Po rozlewie lagerowane w butelkach. Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) 16-03-2019 #132 Grodziskie 8° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3. Zasyp (na 30L przy wydajności 75%): Grodziski (Weyermann) - 4kg Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 14,5L (3,6L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 18,5L wody. przerwa scukrzająca - 69°C (1h); przerwa scukrzająca - 68°C -> ?°C (10h). Chmielenie/ gotowanie (30'): Sybilla PL 2017 - 50g (FWH); Sybilla PL 2017 - 50g (15'); Sybilla PL 2017 - 50g (0'); Goryczka z kalkulatora 41IBU (nie przeliczałem na starzenie). Chłodzenie do ok. 16°C. Drożdże: FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa. Fermentacja: Wiadro poszło do piwnicy, po 7 dniach do trochę cieplejszego pomieszczenia. Rozlew (06-04-2019): Ekstrakt początkowy: 8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,6°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 2,8% Odfermentowanie pozorne: 68% Nagazowanie: 2,8 vol. CO2 Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 23-03-2019 #133 Brut IPA #5 \ Brett IPA #2 14,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3. Zasyp (na 38L przy wydajności 66%): MepLager (MaltEurop) - 10,5kg; Karamell Pils (Bestmalz) - 0,5kg; Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 25,5L (2,3L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 23L wody. przerwa scukrzająca - 67°C (1h); przerwa scukrzająca - 69°C -> 42°C (10h). Chmielenie/ gotowanie (30'): Mosaic US 2017 - 50g (FWH); Cascade PL 2017 - 100g (15'); Mosaic US 2017 - 50g (1'); Simcoe US 2018 - 50g (1'); Mosaic US 2017 - 50g (HopStand w 60°C przez 1h); Simcoe US 2018 - 50g (HopStand w 60°C przez 1h); Citra US 2018 - 30g (HopStand w 60°C przez 1h); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) 23-03-2019 #133A Brut IPA #5 14,4° Chmielenie na zimno: Drożdże: Saccharomyces Bruxellensis Trois - gęstwa Fermentacja: Przez 7 dni w pomieszczeniu chłodniejszym (nie mierzyłem temperatury). Reszta fermentacji w pomieszczeniu cieplejszym (średnio tak o ok. 2°C-3°C względem tego chłodniejszego pomieszczenia). Rozlew (?-2019): Ekstrakt początkowy: 14,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,2% Odfermentowanie pozorne: 93% Edytowane 23 Kwietnia 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) 23-03-2019 #133B Brett IPA #2 14,4° Chmielenie na zimno: brak Drożdże: Omega Bring On Da Funk - gęstwa po poprzedni Fermentacja: Przez 7 dni w pomieszczeniu chłodniejszym (nie mierzyłem temperatury). Dwa tygodnie w pomieszczeniu cieplejszym (średnio tak o ok. 2°C-3°C względem tego chłodniejszego pomieszczenia). Rozlew (13-04-2019): Ekstrakt początkowy: 14,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,0°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 6,7% Odfermentowanie pozorne: 86% Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2019 (edytowane) 30-03-2019 #134 Light American Wheat 8,4° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3. Zasyp (na 19L przy wydajności 75%): MepPilsener (MaltEurop) - 1,2kg (44,5%); MepWheat (MaltEurop) - 1,2kg (44,5%); Melanoidynowy (Weyermann) - 0,3kg (11%); Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 8,5L (3,1L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 12L wody. przerwa scukrzająca - 67°C (1h); przerwa scukrzająca - 69°C -> 42°C (10h). Chmielenie/ gotowanie (30'): Nelson Sauvin NZ 2017 100g (HopStand w 65°C przez 1h) Drożdże: Imperial A15 Independence - tygodniowy 1,5L starter Fermentacja: Dwa tygodnie w chłodniejszym pomieszczeniu (pewnie ok. 16°C-18°C, ale tak naprawdę strzelam, bo nie mierzyłem). Rozlew (13-04-2019): Ekstrakt początkowy: 8,4°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 0,7°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,0% Odfermentowanie pozorne: 92% Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) 06-04-2019 #135 American Pale Ale 12° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3. Zasyp (na 32L przy wydajności 73%): Pale Ale (Viking Malt) - 6,6kg (96%); Colorado Crystal 10 (Viking Malt) - 0,3kg (4%); Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 17,5L (2,5L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 21L wody. przerwa scukrzająca - 67°C (1h); przerwa scukrzająca - 69°C -> 45°C (10h). Chmielenie/ gotowanie (30'): Nelson Sauvin NZ 2017 - 50g (5'); Galaxy AUS 2018 - 50g (5'); Nelson Sauvin NZ 2017 - 50g (HopStand w 65°C przez 1h); Galaxy AUS 2018 - 50g (HopStand w 65°C przez 1h); Drożdże: FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa Fermentacja: Tydzień w chłodniejszym pomieszczeniu (pewnie ok. 17°C, strzelam, bo nie mierzyłem). Później w ciut cieplejszym. Rozlew (04-05-2019): Ekstrakt początkowy: 12°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 1,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 5,5% Odfermentowanie pozorne: 85% Edytowane 6 Maja 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) 13-04-2019 #136 West East Coast IPA 15,8° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3. Zasyp (na 19L przy wydajności 69%): MepLager (MaltEurop) - 5,3kg (91%); MepWheat (MaltEurop) - 0,5kg (9%) Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 13,5L (2,3L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 10L wody. przerwa scukrzająca - 67°C (30'); przerwa scukrzająca - 69°C -> 40°C (12h). Chmielenie/ gotowanie (40'): Chinook PL 2018 - 50g (FWH); Citra US 2018 - 50g (3'); Sabro US 2018 - 45g (3'); Citra US 2018 - 50g (Hop Stand w 60°C przez 60'); Sabro US 2018 - 45g (Hop Stand w 60°C przez 60'). Goryczka z kalkulatora ok. 70IBU. Chłodzenie do ok. 16°C. Drożdże: Imperial A15 Independence - gęstwa Fermentacja: Wiadro poszło do piwnicy, po 7 dniach do trochę cieplejszego pomieszczenia. Rozlew (04-05-2019): Ekstrakt początkowy: 15,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,1°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 7,5% Odfermentowanie pozorne: 87% Edytowane 19 Maja 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) 20-04-2019 #137 Blond 15,8° \ Lambik Farmhouse Ale 13,8° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3. Zasyp (na 40L przy wydajności 72%): MepPilsner (MaltEurop) - 9,8kg (96% -Lambik; 87% - Blond); MepWheat (MaltEurop) - 0,4kg (4% - Lambik; 3,6% - Blond); cukier stołowy - 0,5kg (9,4% - Blond, 1,5d po starcie fermentacji) Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 27,5L (2,7L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 29L wody. przerwa scukrzająca - 66°C (60'); przerwa scukrzająca - 68°C -> 45°C (10h). Chmielenie/ gotowanie (40'): Sybilla PL - 50g (1'); CTZ - 10g (1'). Edytowane 2 Listopada 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) 20-04-2019 #137B Blond 15,8° Dodatkowe chmielenie: ekstrakt goryczkowy - 4mL (na 19L) (chyba dodam jeszcze ze 2mL, bo goryczka może być za niska) Drożdże: FM28 Habit Opata - 1,5L starter dwustopniowy z przeterminowanych o trzy miesiące drożdży Fermentacja: 19L brzeczki wstawiono do chłodniejszego pomieszczenia na 2 doby. Start nastąpił po kilku godzinach. Po 2 dobach dodano syrop cukrowy i przeniesiono do cieplejszego o ok. 2°C pomieszczenia. Po tygodniu planowane jest przeniesienie do pomieszczenia o temp. otoczenia 20-22°C. Po tym czasie na kolejne 7 dni do temp. 17°C Rozlew (11-05-2019): Ekstrakt początkowy: 15,8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 0,8°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 8,2% Odfermentowanie pozorne: 95% Nagazowanie: 2,7 vol. CO2 Edytowane 14 Maja 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) 20-04-2019 #137L Lambik Farmhouse Ale 13,8° Drożdże: Yeast Bay Brussels Brettanomyces Blend + Omega Bring Da Funk - blend z blendów, z Omegi gęstwa z w miarę świeżymi drożdżami S. cerevisiae i dzikusami plus 0,3L zawiesiny drożdży i bakterii z pierwszego blendu. Fermentacja: 21L brzeczki wstawiono do pomieszczenia o temp. ok. 18°C. Edytowane 2 Listopada 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 27-04-2019 #138 Grodziskie \ Brut Grodziskie 8° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3. Zasyp (na 39L przy wydajności 79%): Grodziskie (Weyermann) - 5kg Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 21,5L (4,3L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 22L wody. przerwa białkowa - 52°C (30'); przerwa scukrzająca - 67°C (30'); przerwa scukrzająca - 69°C -> 48°C (12h). Chmielenie/ gotowanie (30'): Tradition PL 2018 - 50g (FWH); Tradition PL 2018 - 50g (20'); Saaz BOH 2018 - 50g (20'); Saaz BOH 2018 - 50g (Hop Stand 70°C) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) 27-04-2019 #138A Grodziskie 8° Drożdże: FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa Fermentacja: Wiadro z 29L brzeczki umieszczono w pomieszczeniu o temp. ot. 16°C. Rozlew (11-05-2019): Ekstrakt początkowy: 8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 2,3°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 3,0% Odfermentowanie pozorne: 71% Nagazowanie: 2,8 vol. CO2 Edytowane 14 Maja 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) 27-04-2019 #138B Brut Grodziskie 8° Drożdże: FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa Dodatki: glukoamylaza - 2mL po dodaniu gęstwy Fermentacja: Wiadro z 10L brzeczki umieszczono w pomieszczeniu o temp. ot. 16°C. Rozlew (11-05-2019): Ekstrakt początkowy: 8°BLG Ekstrakt końcowy pozorny: 0°BLG Zawartość alkoholu objętościowo: 4,2% Odfermentowanie pozorne: 100% Nagazowanie: 2,8 vol. CO2 Edytowane 14 Maja 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) 01/02-04-2019 #139 Berliner Weisse 9,2°/8,4°/8° Profil wody: HCO3=234ppm, pH=7,6. Dodano kwas fosforowy w celu obniżenia pH do ok. 5,3. Zasyp (na 49L przy wydajności 64%): MepLager (Malteurop) - 4,2kg (48,3%); MepPilsner (Malteurop) - 2,6kg (29,9%); MepWheat (Malteurop) - 1,9kg (21,8%) Zacieranie (Brewmonk): Zacieranie w 25,5L (2,9L/kg) + 6,5L podbicia przez noc. Wysładzanie ok. 18L wody. Dodatkowo na każde z trzech wiader poszło 6kg lodu. przerwa białkowa - 52°C (30'); przerwa scukrzająca - 66°C (30'); przerwa scukrzająca - 70°C -> 45°C (7h). Gotowanie: Gotowanie bez chmielenia przez 30min. Po tym czasie dodano bakterie Lactobacillus Planatarum - Lallemand WildSour Pitch. Teoretycznie na miało to być na 42L brzeczki, ale nie wiem czy nie było mniej, bo ostatecznie jak brzeczka znalazła się we wiadrach to nie mogłem się doliczyć kilku litrów. Ten etap trwał 2h, temp. brzeczki wynosiła wtedy ok. 35°C. Po tym czasie odlano 14L do jednego wiadra. Edytowane 26 Maja 2019 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się